Lina Jushke nuotr.

Saula – žodžio saulė senoviškas atitikmuo, asocijuojantis restoraną su: šviesa, šiluma, jaukiu lietuviško maisto rūsiu. Dabar šį žodį girdime dažniausiai nebent liaudiškose sutartinėse. Restoranas „SAULA“ siūlo kūrybiškai pažvelgti į kai kuriuos tradicinius lietuviškus patiekalus, pavyzdžiui, meniu rasite lietuviškus šaltibarščius, bet jie bus pusiau trinti, o bulvės patiekiamos su salierų muslinu ir kanapių aliejumi.

Kalbėjome su restorano „SAULA“ atstove Martina Miknevičiūte.

Kuo ypatingas Jūsų restoranas?

Restorane „SAULA“ pristatome kūrybišką, modernią, šiuolaikišką lietuvišką virtuvę, kurioje naudojami vietinių ūkininkų Lietuvoje užauginti ar pagaminti: pieno, mėsos, žuvies bei kiti produktai, kuriais didžiuojamės. Mūsų restorane naudojami ne senieji tradiciniai receptai, o kuriamas kuo įvairesnis, modernus skonis. Patys kepame duoną, verdame džemus ir tyres, savo darže auginame prieskonines žoleles. Nauji patiekalai pradedami kurti ne nuo recepto, o nuo tuo metu turimo lietuviško produkto, pavyzdžiui, gauname visą danielių (elnių šeimos gyvūnas) iš Vilkaviškio, o jo skirtingas dalis panaudojame keliuose patiekaluose: darome kukulius, virtinius ir kepsnelius. Tada prasideda kūrybinis procesas: turguje ieškome sezoniškų daržovių, deriname su mūsų ruoštais džemais ir tyrėmis, tol kol išgaunamas balansas lėkštėje.

„Saulos“ meniu yra suskirstytas ne pagal tipines patiekalų kategorijas: karštieji, šaltieji patiekalai, o pagal kelis esminius produktus: žvėriena, žuvis, paukštiena, sūriai ir daržovės.

Ką pasiūlysite „Gastronomijos savaitės“ metu?

„Gastronomijos savaitės“ metu pasiūlysime degustacinį meniu, geriausiai reprezentuojančių kiekvieną iš šių kategorijų: žvėrieną, paukštieną, sūrius, daržoves. Kadangi savo meniu turime ir veganišką, ir vegetarišką patiekalą – įdarytą baklažaną su daržovių sultinyje virtomis perlinėmis kruopomis, lazdynų riešturais, kepintais trumų aliejuju ir lietuvišku varškės arba tofu sūriu, jį galėsime pasiūlyti ir „Gastronomijos savaitę“.

„Gastronomijos savaitės“ meniu siūlysime visą savaitę nuo 14 val. Būtina išankstinė rezervacija.

Lina Jushke nuotr.

Kokiems žmonėms patiks Jūsų pasiūlymai „Gastronomijos savaitę“?

Mūsų pasiūlymai patiks žmonėms, kuriems rūpi patiekalo ingredientų atsekamumas. Taip pat tiems, kurie didžiuojasi ir patys renkasi vietinių ūkininkų produkciją, taip pat vertinantiems gerą maistą, estetiką lėkštėje ir netikėtus skonių derinius. Galiausiai patiks žmonėms, kuriems svarbu ne tik kas yra lėkštėje, bet ir autentiška, jauki aplinka, kurioje jie leidžia laiką.

Kadangi esame dar nauja vieta, todėl mums „Gastronomijos savaitė“ yra puiki proga pademonstruoti naujiems lankytojams mūsų virtuvės eksperimentus lietuviška tematika.

Ar restorano aplinka atspindi maisto pasiūlą?

Restorano „SAULA“ aplinka – tai senųjų lietuviškų ženklų, simbolių, elementų atspindys šiuolaikiniame modernaus stiliaus interjere. Baldai pagaminti iš lietuviško ąžuolo, šviestuvai – tradicinio šiaudinio sodo interpretacija, padavėjų prijuostės – lietuvių dizainerių kūryba. Kaip ir restorano valgiaraštyje, interjere lietuviškas paveldas pristatomas moderniai, per šiuolaikinio žmogaus prizmę.

XVI–XVII a. LDK laikotarpiu šiose patalpose buvo įsikūrusios Mažoji Gildija ir Pirklių Gildija. Aplink jas virė gyvenimas – pirklių parduotuvėlės, sandėliai (vadinami „imbarai-ambarai“), amatininkų dirbtuvėlės, karčiamos, turgūs.

Lina Jushke nuotr.


Didžioji g. 26, Vilnius

Siūlomo gastronomijos savaitės degustacinio meniu kaina asmeniui – 20 eurų

Rezervacijai:
8 52 507473
info@saula.lt

Degustacijų patiekimo laikas
I-IV 14:00 – 21:30
V-VI 14:00 – 22:00