Desertas pristatytas 2021 metų čempionate E. Gražulio nuotr.
Lapkričio 7 dieną Vilniuje vyks „Wine + Dessert Lietuva 2022“ – 12-asis Vyno ir desertų derinių čempionatas. Net pasaulio mastu unikaliame renginyje geriausi šalies konditeriai su patyrusiais someljė pristato savo sukurtus desertus bei prie jų kruopščiai priderintus vynus. Laimėtojus vertina kompetentinga komisija, o renginį stebėti bei mėgautis saldumynais šiemet galės ir žiūrovai.
Vyno ir desertų derinių čempionatą organizuoja Lietuvos someljė mokykla. Jos įkūrėjas bei čempionato vertinimo komisijos pirmininkas Arūnas Starkus džiaugiasi, kad varžybos sėkmingai vyko net ir pandemijos metais. Tiesa, pernai dalyviams teko dėvėti kaukes, žiūrovų skaičius buvo ribojamas. Karantinui pasibaigus, žiūrovai vėl kviečiami ne tik stebėti varžybų, bet ir degustuoti desertinio vyno ir saldumynų. Analogiški renginiai su partneriais bus organizuojami ir kaimyninėse šalyse – Lenkijoje, Latvijoje, Estijoje, o nacionalinius čempionus planuojama surinkti į tarptautinį čempionatą viename iš saldų vyną gaminančių Europos regionų.
„Desertas – tai dažnai paskutinis klientų restorane valgomas patiekalas. Jei jis geras – net jei visa kita vakarienės dalis nepatiko – jie, tikėtina, išeis patenkinti. Jei blogas – net ir gera vakarienė gali būti sugadinta.
Šiuo renginiu siekiame ne tik paskatinti restoranų šefus ir konditerius tobulėti bei ieškoti inovatyvių idėjų, bet ir bendrauti su kitų sektorių profesionalais – someljė, vyndariais.
Tokie renginiai kelia restoranų profesionalų vertinimą žmonių akyse – ši profesija yra be galo sunki ir reikalaujanti daug žinių bei kūrybiškumo, tad norime, kad ji atitinkamai būtų vertinama ir plačiosios visuomenės,“ – mintimis dalijosi A. Starkus.
Praeitais metais „Auksinės šakutės“ prizo laimėtojais tapo restorano „Dine“ komanda – konditerė Barbora Inciūtė-Čepulionienė ir someljė Arminas Darasevičius, kuris yra ir Lietuvos someljė asociacijos prezidentas. Jų derinys buvo šokolado grikių desertas, patiekiamas su saldžiuoju Madeiros vynu.
Barbora ir Arminas – nugalėtojai. V. Skaraičio nuotr.
„Nors čempionate dalyvauja geriausi Lietuvos restoranai, kurie varžosi ne tik dėl prestižo, bet ir tam, kad vėliau klientai norėtų ateiti pas juos į restoranus ir paragauti laimėjusių derinių, džiaugiamės, jog kasmet tarp dalyvių atsiranda ir tiesiog desertus ir vyną mėgstančių žmonių. Pavyzdžiui, pernai dalyvavo ir Publikos simpatijų prizą laimėjo Šv. Ignaco Lojolos studentų komanda. Daugiau mėgėjų tikimės sulaukti ir šiemet,“ – komentavo čempionato vadovė Ernesta Bilinskaitė.
Du kartus čempionatą laimėjusios komandos vyno ekspertas Andrius Pagojus planuoja dalyvauti ir šiemet. „Dalyvavimas čempionate yra panašus į Eurovizijos dainų konkursą. Sėkmės recepto nėra: vieną kartą pasiruošėme per savaitę ir laimėjome, kitą kartą ruošėmės mėnesį, tikėjomės būti įvertinti geriau, bet komisija daugiausiai taškų skyrė kitam deriniui. Nepaisant to, kiekvienais metais tai tampa gražia bendraminčių švente, kurioje susitinkame senus pažįstamus, susirandame naujų, o svarbiausia – neleidžiame vienas kitam per daug atsipalaiduoti, skatiname industriją tobulėti ir mokytis,“ – sakė Andrius.
Žiūrovai renginio metu galės ne tik stebėti, kaip gimsta kasmet vis įspūdingiau atrodantys deriniai, bet ir patys jų paragauti. Bilietus platina Paysera Tickets.
**
KONTAKTAI
Agnė Dovydaitytė
Lietuvos someljė mokyklos komunikacijos vadovė
+37064152848