Net keli meniku patiekalai skirti dalintis – tokių ras ir žuvų ir mėsos mėgėjai
Pačioje Vilniaus širdyje, bet jo fasadas nešaukia iš tolo. Naujokas sostinėje, bet jau pastebėtas ir įvertintas lankytojų. Santūrus interjeras, bet gyvybės čia nestinga. Dar tik pradedantis savo istoriją, tačiau savininkai – patirties nestokojantys. Stipriai orientuotas į žuvis, tačiau neapsiribojantis tik jomis. Visa tai – apie Vilniaus Senamiestyje veikiantį restoraną „Elven“.
Restorano reikia ieškoti L. Stuokos-Gucevičiaus gatvėje, visai netoli vieno prabangiausių Vilniaus viešbučių, prezidentūros ir kitų istorinių vietų. Pastebėjus nedidukę iškabą, įėjus pro pastato šone atsiveriančias duris, pasitinka santūri, neperkrauta erdvė.
Vos vienų metų gimtadienį šią liepą švenčiantis restoranas jau spėjo sulaukti gerų atsiliepimų, dalyvauti Gastronomijos savaitėje. Tie pozityvūs atsiliepimai – nekokia netikėta naujokų sėkmės istorija, priešingai – veikiau tikėta, nes susijusi su savininkų patirtimi. Ji ir lemia kokybę bei aukštai iškeltą kartelę viskam: interjerui, maistui, gėrimams, svečio patirties kūrimui. „Elven“ įkūrė kolegos ir bendraminčiai – virtuvės šefas Adomas Jegnoras ir maisto, gėrimų žinovas Paulius Žekonis.
Įkvėpė ankstesnė patirtis
Tiems, kas domisi Lietuvos restoranų rinka, apie A. Jegnorą, greičiausiai, jau teko girdėti. Jei ne tais laikais, kai jis dar tik augo kaip virtuvės šefas – dirbo restorane „Stebuklai“ šio pradžios laikotarpiu, padėjo įgyvendinti tuomet taip pat šviežią mūsų rinkai restoranų „Drama Burger“ konceptą ir t. t., – bet kaip Kauno restorano „Numan“ perėmėją, populiarių sezoninių restoranų Kuršių nerijoje bendraturtį.
Virtuvės šefas Adomas Jegnoras
Įdomu, jog abi šios patirtys nemažai prisidėjo prie to, koks yra „Elven“. Kaune restoranui „Numan“, jau turėjusiam vardą ir įdirbį, A. Jegnoras nutarė suteikti šį tą naujo – meniu tapo kiek paprastesnis, atmosfera – jaukesnė bei šurmulingesnė, ir, panašu, kauniečiai tai priėmė, o kiekvieną trečiadienį kviečiantis vadinamasis roast’as kai kam gal net tapo savaitės tradicija.
Beje, egzistuoja savita sąsaja tarp „Elven“ ir „Numan“: pirmojo pavadinimas susijęs su Nemunu, o „elven“ norvegiškai reiškia „upė“, – per Vilnių juk smagiai vingiuoja Neris, teka temperamentingoji Vilnelė. Taigi – du „upiniai“ restoranai.
Pajūris ir žuvų mokykla
O štai prie jūros, prie Kuršių marių, šiam virtuvės šefui buvo proga išeiti žuvų mokyklą. Tad joks atsitiktinumas, jog „Elven“ meniu žuvims skiriamas rimtas vaidmuo – jų ir jūrų gėrybių patiekalams tenka apie pusė meniu pozicijų. Kita vertus, sako A. Jegnoras, jie su partneriu nenorėjo kurti nišinio, tik žuvų, restorano. „Norėjosi, jog žmogus, kuris nevalgo žuvų, o gal tik tądien nenorintis tokio valgio, taip pat turėtų ką rinktis. Juk kompanijoje žmonės dažnai panori skirtingų patiekalų“,– sako virtuvės šefas.
Restorano savininkai norėjo santūrios, neperkrautos, tačiau jaukios erdvės
Tačiau jei tų svečių norai sutampa, „Elven“ – taip pat ideali vieta, nes nemažai patiekalų skirti dalintis. Pavyzdžiui, atkartojant „Numan“ roast’o tradiciją, „Elven“ kviečia į „Trečiadienio grill otą“. „Jei labai išalkę, otą suvalgys du žmonės, realiau – keturi, o jei nori gana lengvai pavalgyti, gali užtekti ir šešiems, – pasakoja A. Jegnoras.– Šią žuvį atnešus ant stalo čia pat nuimama oda, ji iškaulinama. O tada paprastai svečiams dar pasakau, kad aš jiems pavydžiu. Otas – labai skani žuvis.“ Dalintis skirtas ir dar vienas žuvies patiekalas – kepta marmurinio ešerio galva, patiekiama su įvairiomis daržovėmis.
Paskanauti to paties patiekalo galima ir su mėsa. Galima rinktis ėrieną su grybais, bulvėmis, žalumynais arba veršieną, derinamą su šakninėmis daržovėmis, žalumynais, pistacijomis, obuoliais. „Elven“ meniu po truputį keisis kartu su sezonais, tačiau dalintis skirtų patiekalų išliks visada, ir ne vienas.
„Elven“ savininkai nenorėjo kurti nišinio, tik žuvų restorano. Čia ras ką išsirinkti ir panorusieji mėsos
Dirbti su žuvimis A. Jegnorui – didelis malonumas, jis jaučiasi jas išmanantis ir pažįstantis. „Dirbdamas „Fisherijoje“ išmokau rinktis žuvis, kuo daugiau panaudoti. Aišku, iššūkių su vietinėmis laukinėmis žuvimis netrūksta, bet jaučiu, kad „Elven“ suformavome gerą meniu“, – sako pašnekovas.
„Paprastai, bet gerai“ ir apgalvota vyno korta
„Elven“ meniu, be otų, yra ir skumbrių (tiesa, labiau šaltuoju sezonu), ir paltusų, ir marmurinių ešerių. Vienas išvaizdžiausių ir netikėčiausią pasiūlymų – užkandis su langustu, išvaizda mėgdžiojantis itališką skanėstą kanolį (cannoli). Turi iš ko rinktis ir norintys ne žuvų – tai gali būti jautienos, veršienos, ėrienos patiekalas, o gal putpelė su išradingai parinktais kompanionais. Anot A. Jegnoro, kiekvienas patiekalas gana paprastas, bet paruoštas „maksimaliai gerai“. „Aš toks esu – jei jau ką darau, tai tik labai gerai“, – tarsteli jis.
Jegnoro partneris P. Žekonis pasirūpino, kad restorano vyno korta svečiams taip pat padarytų puikų įspūdį. Būtent vynas „Elven“ yra pagrindinis gėrimas. Bendraturčiai sako, kad čia – ir daugelio žinomas vynas, ir toks, į kurį dėmesį atkreips giliau šiuo gėrimu besidomintys svečiai.
Išvaizda – lyg klasikinio itališko skanėsto, tačiau skonis visai kitas. Šis užkandis maloniai nustebina daugelį
Šiltojo sezono vėjai
Gerą pusmetį nuo veiklos pradžios „Elven“ dirbo kaip vakarinis restoranas, tačiau su nauju šiltuoju sezonu jis tapo atviras ir pietų metu – savininkai norėjo, kad svečiai dažniau rastų atviras duris. Tiesa, atskiro pietų meniu nekūrė – galioja kiek supaprastinta bendrojo meniu versija. Žengdami į šiltąjį sezoną jie sumanė praplėsti užkandžių pasirinkimą: taip svečiai gauna galimybę užsisakyti kelis jų – ir karštuosius, ir šaltuosius, dalintis bei lengvai, gardžiai pasisotinti. Akivaizdu, kad dinamika, reakcija ir į sezonus, ir į gastronomijos aktualijas – vieni iš „Elven“ bruožų. Tą patvirtina ir A. Jegnoras: „Su „Elven“ mums norisi „įsipaišyti“ į gastronomijos žemėlapį čia ir dabar.“
Pernai vasarą „Elven“ dar tik kūrėsi, „apšilo kojas“ ir jaukinosi svečius, o šiemet gali juos priimti ir puikioje lauko terasoje, ją svečiai atranda ne iš gatvės, bet vidiniame kieme, čia netenka sėdėti šalia gaudžiant eismui, tad norintiems nuošalumo Senamiesčio širdyje – idealus pasirinkimas.
Restorano viduje telpa šiek tiek virš 60 svečių, o terasoje gali prisėsti dar apie 40. „Mūsų vidaus erdvė nėra maža, tačiau sąmoningai nenorėjome prigrūsti kuo daugiau staliukų. Mūsų siekis – kad būtų šilta, gyva, bet žmonės išsaugotų privatumą“, – teigia A. Jegnoras. Jei kam noris idar didesnio privatumo, „Elven“ yra galimybė sukurti net ir visai uždarą erdvę – „sienomis“ čia tampa sunkaus audinio užuolaidos, aklinai atskiriančios privačią erdvę nuo bendros. Šios vietos įkūrėjai priduria, jog tokių privačių pasibuvimų buvo jau nemažai, o panorus „Elven“ švęsti kokią asmeninę šventę belieka išsakyti savo pageidavimą, ir restorano komanda ras ką pasiūlyti.
Daugiau informacijos – www.elven.lt.