Jau gražia tradicija tapo, kad rudens pabaigoje su „Gero skonio“ klubu lankomės viename mėgstamiausių Lietuvos gyventojų ir svečių kurortų –  gydančio vandens mieste Birštone. Ir šį kartą, spalio 25 d., sukvietėme svečius į restoraną „Moon“, įsikūrusį Karalienės Barboros alėjoje 2, vieninteliuose estetiškuose SPA namuose Baltijos regione – „Vytautas mineral SPA“. Nemuno kilpoje įsikūręs Birštonas nuo seno garsėja sveikatinančio sūraus vandens šaltiniais, o restoranas „Moon“ garsina šį kurortą ir „Vytautas mineral SPA“, jau dvejus metus iš eilės pelnydamas pirmąją vietą Birštono kulinariniame žemėlapyje. Restorano virtuvei vadovauja buvęs Lietuvos restoranų vyr. virėjų ir konditerių asociacijos prezidentas ir aktyvus tarybos narys, taip pat vienas iš Nacionalinės šefų rinktinės narių šefas Darius Dabrovolskas. Būtent jo dėka į Birštoną plūsta gero maisto entuziastai iš visos Lietuvos ir iš už jos ribų. „Gero skonio“ klubo svečius šefas šįkart nustebino neeiline staigmena – penkių patiekalų degustacine vakariene, kuriai paruošti naudotos naujausios technologijos bei aktyvieji mineralai iš „Vytautas mineral SPA“ gręžinio „Sofija“.  

„Gero skonio“ klubų pradžia buvo žurnalas „Geras skonis“, štai jau devyniolika metų rašantis apie maistą, gėrimus bei stalo kultūrą. Įdomiausios, aktualiausios istorijos publikuojamos ir svetainėje www.skonis.lt, skirtoje maisto ir gėrimų profesionalams ir entuziastams. Visgi, pasak vyriausiosios žurnalo redaktorės Rasos Ščeponienės, nenorėta tapti vien tik teoretikų arena, todėl kilo mintis, subūrus maisto entuziastus, kaskart aplankyti vis kitą restoraną, drauge paragauti geriausių Lietuvoje virtuvės meistrų specialiai tam vakarui sukurtų patiekalų. Sukurti „Gero skonio“ klubą ir kiekvieną sykį nustebinti svečius įspūdinga degustacine vakariene leidžia per ilgus veiklos metus sukaupta patirtis bei nuolatinis bendradarbiavimas su geriausiais šalies restoranais, maisto ir gėrimų žinovais, gamintojais bei importuotojais, galiausiai – pažintis su pripažintais mūsų šalyje ir už jos ribų virtuvės šefais.

Šį kartą „Gero skonio“ klubo svečiai suburti restorane „Moon“, įsikūrusiame vieninteliuose Baltijos šalyse ypatingų mineralų SPA namuose „Vytautas mineral SPA“, kuriuose įrengtas 164 kambarių viešbutis, mineralų baseinai ir pirtys, konferencijų centrai, 2 natūralaus maisto restoranai, balto smėlio paplūdimys, gurmaniško gatvės maisto lauko terasa, sporto salės, medicinos ir reabilitacijos erdvė. „Vytautas mineral SPA“ duris lankytojams atvėrė vos prieš porą metų – 2016-aisiais, tačiau jau 2017 m. pripažintas inovatyviausiu SPA centru Europoje ir profesionaliausiu SPA centru Baltijos šalyse. SPA centras siūlo sveikatą stiprinančias procedūras, kurių metu čia naudojamas analogų visame pasaulyje neturintis mineralinis vanduo, gaunamas iš milijonus metų besiformavusio aktyviųjų mineralų šaltinio „Sofija“, pavadinto Vytauto Didžiojo vienturtės dukters Sofijos garbei. Būtent dėl šių priežasčių sakoma, jog „Vytautas mineral SPA“ naudojamas „Sofijos“ mineralinis vanduo yra pačios gamtos sukurtas sveikatos eliksyras ląstelių mitybai, puoselėjantis grožį, gyvybingumą, proto ir kūno jėgas. Kaip vakaro metu teigė sveikatingumo kompleksą pristatęs generalinis direktorius Robertas Lukošius, dėl šių aktyviųjų mineralų po­veikio viešnagės metu nurimsta protas ir kūnas, žmogus jaučiasi paniręs į FLOW būseną, todėl, susigrąžinęs vidinę harmoniją, gali nuveikti daugiau.

Degustacine penkių patiekalų vakariene „Gero skonio“ klubo svečiai mėgavosi „Vytautas mineral SPA“ restorane „Moon“, kurio virtuvei vadovauja žinomas virtuvės šefas Darius Dabrovolskas. Vakaro metu restoraną pristatė direktorius Žilvinas Byčius. Ne veltui teigiama, jog „Vytautas mineral SPA“ maistas skirtas ir kūnui, ir sielai – patiekalams ruošti čia naudojami tik natūralūs, švieži bei sveiki produktai, be to, skatinamas atsakingas vartojimas. Kaip teigė garsiausias Antikinės Graikijos gydytojas Hipokratas, „Mityba yra sveikatos esmė. Tegul maistas būna Jūsų vaistas“. Na, o šįkart vakarienė buvo išties išskirtinė – ji ruošta naudojant naujausias technologijas ir aktyviuosius mineralus iš „Vytautas mineral SPA“ gręžinio „Sofija“.

Užkandžiui svečiai mėgavosi saliero kroketu su brinzos sūriu ir raugtu salieru. Tuomet ragauta morkų ir pastarnokų sriuba su rūkyta anties krūtinėle. Po sriubos skanautas šaltasis užkandis – ožkos sūris su marinuotais ir raugtais burokėliais, kanapėmis ir klevų balzaminio acto padažu. Na, o karštajam patieklui patiektas tikru rudeniu dvelkiantis jautienos kepsnys su keptomis daržovėmis, obuoliais ir mėsos sultinio padažu. Desertui „Moon“ virtuvės komanda paruošė baltojo šokolado keksiukus su citrinų kremu, pistacijų ledais ir baltojo šokolado riešutų pabarstukais. Kol vakaro svečiai mėgavosi „fėjų pyragėliu“ vadinamu desertu, renginio vedėja Daiva Tamošiūnaitė papasakojo intriguojamą keksiukų atsiradimo istoriją, siekiančią net XVII a., ir pažėrė gausybę įdomių faktų apie šį skanėstą: pasirodo, angliškasis keksiuko pavadinimas „cupcake“ kilo iš to, kad visi ingredientai šiam desertui paruošti buvo matuojami puodeliais, be to, tai lėmė lengvai įsimenamo recepto paplitimą visame pasaulyje. Pirmą kartą keksiukai paminėti 1796 m. Amerikos kulinarės Amelijos Simons knygoje, o oficialų pavadinimą jie gavo tik 1828 m., kai amerikiečių kulinarinių knygų autorė Eliza Leslie savo knygoje pateikė keksiukų receptą.

„Gero skonio“ klubai neapsieina be partnerių, kurių indėlis į vakaro sėkmę – išties didelis ir svarbus. Taigi, ir šį kartą renginyje ragauta sriuba su rūkyta anties krūtinėle bei karštajam patiekalui patiektas jautienos kepsnys pagaminti iš UAB „Baltic Larus“ specialistų atrinktų produktų. Šios įmonės prekės ženklų „Lapino puota“ ir „KITCHEN me“ aukščiausios kokybės produktus jau pamėgo mūsų šalies vartotojai, nes iš jų, be didelio vargo, galima pasiruošti išties išskirtinius patiekalus. Vakaro metu įmonei atstovavo ir ją pristatė rinkodaros vadovė Rūta Burdzilauskaitė, teigusi, jog įmonė savo pirkėjams gali pasiūlyti ir aibę virtuvės šefų patarimų bei idėjų, kaip paįvairinti savo kasdienį bei šventinį stalą.

Tobulą skonių harmoniją sukurti padėjo vakaro metu prie patiekalų UAB „Liviko“ parinkti gėrimai, kuriuos renginyje pristatė someljė Gintaras Stulgys. Maža to, renginio vedėja D. Tamošiūnaitė pateikė keletą įdomių faktų apie šampaną, tarp kurių – ir mažai kam žinoma istorija apie tai, kaip žymus drabužių dizaineris Yves Saint Lorainas 1993-iaisiais pralaimėjo bylą dėl neteisėto šampano pavadinimo naudojimo kvepalų pavadinimui. Kvepalai kitu pavadinimu buvo gaminami ir toliau, o senuoju vardu pavadintieji išpirkti žaibiškai.

Taigi, „Gero skonio“ klube svečiai ne tik mėgaujasi geriausių šalies restoranų virtuvės meistrų paruoštais patiekalais, tačiau ir semiasi žinių, sužino įdomių dalykų apie maistą, gėrimus, vartojimo kultūrą, garsius pasaulio virtuvės šefus ir kt. Kaip ir kaskart, taip ir šį sykį vakaro metu dalyviai turėjo galimybę pasitikrinti savo žinias smagiojoje „Gero skonio“ viktorinoje ir laimėti puikius „Gero skonio“ klubo partnerių įsteigtus prizus, garantavusius visiems puikią nuotaiką ir papildžiusius neišdildomus vakarienės įspūdžius.

Daugiau informacijos: 

Brigita Liaukevičienė

Žurnalas „Geras skonis“

Mob. 8 699 75 717

El. paštas brigita@skonis.lt