Belikus vos daugiau nei mėnesiui iki šv. Kalėdų ir Naujųjų metų, „Gero skonio“ klubas pakvietė trumpai pauzei prieš pat šventinį šurmulį. Žvarbų lapkričio 12-osios vakarą klubo nariai susibūrė šviesioje maisto harmonijos oazėje – Nemuno pakrantėje įsikūrusiame „Žalgirio“ arenos restorane „Sala“. Čia buvo galima atitrūkti nuo rudens pilkumos ir leistis į dar vieną degustacinę kelionę, kuriai dirigavo „Salos“ virtuvės šefė Jolanta Gervienė kartu su profesionalia ir kūrybinga komanda.

Vakarienės ašis – patiekalai iš rūkytos anties krūtinėlės, troškintos triušienos šlaunelės ir brandintos jautienos išpjovos, derinami su netikėtais ingredientais ir kruopščiai parinktais vynais.

Šis vakaras buvo tarsi nubarstytas šventiniais prieskoniais… ir dėl atmosferos, ir tiesiogine prasme, mat ant staliukų svečius pasitiko pirmasis artėjančių Kalėdų ženklas – imbieriniai sausainiai, kuriuos dovanojo „Gero skonio“ klubo partnerė – UAB „Vilniaus duona“. Duona – reikšmingas dienos raciono produktas, suteikiantis visapusiškos energijos. Neseniai „Vilniaus duonos“ TOSTE linija pasipildė trimis produktais, pasižyminčiais nedideliu cukraus kiekiu: kvietinėmis duonelėmis, kvietinėmis duonelėmis su grūdais ir kvietinėmis duonelėmis su avižomis, kurios duoną praturtina skaidulomis. Kaip ir visa TOSTE produkcija, šios duonelės puikiai apskrunda ir yra idealus pagrindas sumuštiniams su pamėgtais priedais.

Kalėdines nuotaikas pratęsė pasitikimo kokteilis „Kimbo Christmas Moment“ su kava „Kimbo Eletto“, paruošta alternatyviu būdu, naudojant „Cuccuma destrutturata“ – modernią tradicinio Neapolio kavos virimo aparato interpretaciją. „Kimbo“ yra viena didžiausių kavos skrudintojų Italijoje bei tarptautinėse rinkose, per metus pagaminanti 22 milijonus kilogramų skrudintos kavos. Oficiali „Kimbo“ atstovė Lietuvoje – UAB „Coffee Address“. Kaip teigė šios įmonės „HoReCa“ projekto vadovas Kęstutis Krasauskis, „Kimbo“ jau daugiau nei 50 metų įkūnija tikrą aistrą kavai ir yra laikoma neapolietiškų tradicijų simboliu.

Švelniai sruvenant muzikinio fono garsams, svečiai įsitaisė prie staliukų ir sužiuro į renginio vedėją Joną Norkevičių, paskelbusį vakaro atidarymą ir pristačiusį naujausią, rudeninį žurnalo „Geras skonis“ numerį. Būtent šis leidinys, kuriame jau dvidešimt metų apžvelgiami maisto, gėrimų bei stalo kultūros klausimai, ir pastūmėjo įkurti „Gero skonio“ klubą. Klubas kas mėnesį sutelkia žurnalo bendruomenę – skaitytojus, herojus ir apie juos rašančius ekspertus – vis naujiems gurmaniškiems susitikimams.

Nors klubo susibūrimai keliauja per įvairias Lietuvos erdves, tačiau įsimintinas vietas juk verta aplankyti ir ne sykį. Tad į restoraną „Sala“, kviečiantį patirti tobulus skonių sąskambius Kauno vaizdų apsuptyje, maisto entuziastai grįžta jau antrąkart. Juos pasitikusi Žalgirio arenos maitinimo paslaugų vadovė Daiva Dankšienė atkreipė dėmesį, kad artėjant šventėms šis stilingas ir romantiškas restoranas tampa itin mėgstama pobūvių vieta.

Ragauti visuomet įdomiau, kai įspūdžius gali ne tik aptarti, bet ir įvertinti. Gastronomijos, gėrimų bei vartojimo kultūros temų portalas „Skonis.lt“ tradiciškai kviečia po degustacijų rinkti įsimintiniausią patiekalo ir vyno derinį, todėl renginio vedėjas ragino atidžiai gilintis į skonius, kvapus bei pateikimą.

Norėdami išjausti net subtiliausius dermių niuansus, turime paruošti gomurį grynam skoniui. Kaip ir ankstesnių susibūrimų metu, šio vakaro svečiai taip pat gaivinosi natūraliu mineraliniu vandeniu „Borjomi“, ypatingu dėl jame esančių vulkaninės kilmės mineralų. Vanduo – neatsiejama kiekvieno valgymo ritualo dalis. Ypač tai atsiskleidžia tokioje vakarienėje kaip ši, kai degustuojami įvairiausi skoniai, o jų ragautojams itin svarbu pajusti skirtumus tarp patiekalų. Pasak „IDS Borjomi Europe“ rinkodaros vadovės Tatjanos Rudienės, naujasis šūkis „Borjomi, o tu su charakteriu“ liudija, jog tai – unikalus vanduo, įkvepiantis vertinti savitumą.

Net ir puikiausiai paruoštų valgių žavesys nublanktų, jei neskirtume dėmesio patiekalų ir gėrimų derinimui. Harmoningais deriniais šį vakarą pasirūpino nauja „Gero skonio“ klubo partnerė – UAB „Magazin LT“, kuri jau 7 metus mūsų šaliai ieško nedidelių, bet ryškiai žibančių gėrimų pasaulio perlų. Įmonė didžiuojasi, jog turėjo garbės tiekti vynus per Popiežiaus Pranciškaus vizitą Lietuvoje. Renginyje dalyvavęs „Magazin LT“ „HoReCa“ padalinio vadovas Mindaugas Juknelis prisiminė Popiežius Pranciškaus citatą: „Vynas žmogaus gyvenime reikalingas, nes sušildo kūną ir džiuginą sielą. Vanduo reikalingas gyventi, tačiau vynas išreiškia pokylių gausą ir šventės džiaugsmą“.

„Magazin LT“ parinkti vynai atkeliavo iš Vegalfaro vyninės, esančios Rekenos miestelyje Valencijoje (Ispanija). Jai taikoma aukščiausia Ispanijoje kategorija „Pago“. Buvo prasitarta, jog vyninės gaminiai bręsta kartu su muzika, nes vyndarys Rodolfo Valiente yra muzikantas.

Prie pirmojo patiekalo – rūkytos anties krūtinėlės užkandžių – pateiktas putojantis vynas priminė apie artėjančius Naujuosius. Rūkytos paukštienos intensyvumą „Salos“ virtuvės meistrai derino net su penkiais skirtingais pagardais: pikantiško kartumo galima buvo pajusti, ragaujant anties krūtinėlės su „Kimbo“ kavos ir šokolado tyre; rūgštumo – su greipfrutų ir imbierų čiatniu; aštrumo – su spanguolių ir čili pipirų pestu; saldumo – su raudonajame vyne troškintos slyvos tartaru; o sūrumo – su fetos sūrio kremu, pagardintu pinijų riešutais. Kaip pastebėjo J. Norkevičius, tokie užkandžiai galėtų būti puiki šventinio stalo idėja, jei tik namuose nepristigtume tokio kulinarinio įkvėpimo, kuris sklando tarp restorano „Sala“ virtuvės sienų.

Belaukdami naujų patiekalų, svečiai vartė rudeninio „Gero skonio“ puslapius, ir, tarsi sekdami žymiąja fraze „Duonos ir žaidimų“, dalyvavo klubo partnerių surengtose viktorinose.

Atėjus laikui ragauti antrąjį patiekalą, staliukus pasiekė dar vienas „Salos“ virtuvės meistrų kūrybos vaisius – obuolių sultyse troškinta triušienos šlaunelė, įdaryta rūkytos anties paštetu, daržovių kruopelėmis ir paskaninta glazūruotų obuolių piurė.

Aukščiausios kokybės mėsiškus patiekalų ingredientus šiam vakarui tiekė pripažinta įmonė „Baltic Larus“. Rinkodaros vadovė Rūta Burdzilauskaitė aptarė naujienas, ypač aktualias prieššventiniu laikotarpiu. Pasirodo, įmonė paruošė originalų pasiūlymą, kaip pradžiuginti artimuosius skaniomis staigmenomis: „Jūsų dovanos gavėjas sulauks margos gardžiausios puokštės, kurioje – prekės ženklo „KITCHEN me“ užkandžiai iš paukštienos, jautienos, triušienos, pagardinti sezoninėmis daržovėmis, uogomis, žalumynais“. Adresatą nustebins ir pateikimas, nes po užkandžiais galima paslėpti sveikinimą. Svarbu pažymėti, jog „KITCHEN me“ komanda pasirūpins ne tik valgoma kompozicija, bet ir jos pristatymu gavėjui.

Degustacijos finalui restoranas „Sala“ patiekė išraiškingą brandintos jautienos patiekalą – išpjovos medalionus su karštomis „romanesco“ ir violetinių žiedinių kopūstų salotomis, citrinlapiais, rūkytais vynuoginiais pomidorais, „borretane“ svogūnėliais ir „Parmigiano“ drožlėmis bei priderintu vynu. Paskelbus balsavimo rezultatus, paaiškėjo, kad būtent šis derinys ir buvo išrinktas vakaro geriausiuoju. Vienam balsavusiajam atiteko prizas – žurnalo „Geras skonis“ prenumerata.

Išragavus visų derinių, vakarą užbaigė saldžioji dalis – nuostabus desertas „Affogato al caffe“, paruoštas naudojant išskirtinį sertifikuotą kavos pupelių mišinį „Kimbo Bio Organic Fairtrade“.