
Restoranas „Avenue Brasserie“
Restorane „Avenue Brasserie“ susitiko du virtuvės meistrai – Algirdas Matačiūnasir svečias iš Šveicarijos šefas Gero Poršteinas. Į bendrą virtuvę jie atsinešė skirtingų tradicijų patirčių ir bendrą estetikos pajautą. Porsteinas, vadovaujantis net 27 žmonių komandai ir dirbęs prestižiniuose viešbučiuose nuo „Carlton Hotel St. Moritz“ iki „Zermatterhof“ ,šį kartą į Lietuvą atvyko su asmeniniu prisiminimu: čia prasidėjo jo santykiai su žmona Robertina. Šis gurmaniškas renginys tapo ypatingu įvykiu miesto gyvenime, pritraukusiu smalsių entuziastų dėmesį ir subtiliai įrodžiusiu, kad vietinė scena pasirengusi priimti aukštosios gastronomijos patirtis.
Tokiame kontekste natūraliai išryškėja Algirdo Matačiūno vaidmuo. Vienu regiono gastronominės kultūros pradininkų laikomas šefas savo profesinį kelią ilgus metus formavo Londone – mieste, kur skonio kokybę lemia ne tik produktas, bet ir tam tikra laikysena. Dirbdamas prestižinėse Jungtinės Karalystės institucijose, tokiose kaip Karališkoji inžinerijos akademija ar Jungtinių Tautų jūrų agentūra, jis ruošė maistą diplomatiniams susitikimams bei išskirtiniams renginiams, kuriuose dalyvaudavo karališkosios šeimos nariai. Tai buvo ne tik praktika, bet ir susidūrimas su aukščiausio lygio reikalavimais, kai svarbus kiekvienas gestas, tempas ir santūrumas. Sugrįžęs į Lietuvą, jis pasirinko Šiaulius – miestą, kuriame įkūrė šeimos restoraną „Avenue Brasserie“. Jis tapo ne tik kūrybine erdve, bet ir vieta augti, čia ugdomi jaunieji virtuvės profesionalai, formuojamas požiūris į maistą kaip į tylų, bet prasmingą dialogą. Vakarienė, sujungusi jį su Gero Poršteinu, buvo tarsi atspindys viso nueito kelio – profesinio, asmeninio, žmogiško.

„Avenue Brasserie“ vakarienė buvo be dirbtinio teatro, dominavo ne efektas, o tikslumas (lėkštės UAB „Sangaida“)
Svečias iš Šveicarijos šefas Gero Poršteinas
Gero Poršteinas vadovauja virtuvei legendiniame „Waldhaus Sils Maria“ penkių žvaigždučių viešbutyje Engadino kalnų slėnyje, nuo 1908-ųjų priklausančiame tai pačiai šeimai. Šiandien tai vienas paskutiniųjų tokio lygio nepriklausomų viešbučių Šveicarijoje, išlaikęs ypatingą jaukumo ir santūrios prabangos pusiausvyrą. „Waldhaus“ nuo seno traukia menininkus, rašytojus ir intelektualus, nuo Hermanno Hesse’s ir Thomo Manno iki šiuolaikinių mąstytojų, ieškančių tylos, autentiškumo ir išskirtinės priežiūros. Šioje aplinkoje Gero kuria virtuvę, kurioje techninė precizika susilieja su kultūriniu jautrumu. Čia lėkštė – ne eksponatas, o gestas, atliepiantis laiką, sezoną ir vietos dvasią. Į „Waldhaus“ jis atvyko 2018-aisiais, daugelį metų pradirbęs prestižiniuose Alpių viešbučiuose. Ilgametė jo patirtis susipynė ir su Sankt Morico, seniausiu gurmanų festivaliu.

Gero Poršteinas vadovauja virtuvei legendiniame „Waldhaus Sils Maria“ penkių žvaigždučių viešbutyje Engadino kalnų slėnyje
Iš tokio pasaulio atvykęs į Šiaulius, Gero šį vakarą priėmė ne kaip formalų įsipareigojimą, o kaip svarbų sustojimą ir bendros kūrybos akimirką, kai profesiniai titulai lieka už virtuvės durų, o svarbiausia tampa pagarba, skonis ir susitikimas.
Kruopščiai sukomponuoti vakarienės epizodai
Du vakarus iš eilės „Avenue Brasserie“ svečiai leidosi į devynių patiekalų kelionę, kurioje kiekvienas kursas buvo daugiau nei lėkštė, o kruopščiai sukomponuotas epizodas. Algirdas ir Gero ne tik keitėsi virtuvės vaidmenimis, bet ir kvietė stebėti, kaip kulinarinės kalbos susilieja viename pasakojime. Prancūziškos technikos disciplina čia susitiko su lietuviškų produktų gyvybingumu, sezoninės medžiagos buvo pakylėtos iki skonių architektūros, o vietinės tradicijos įgavo subtilų šiuolaikinį balsą. Tai buvo vakarienė be dirbtinio teatro, dominavo ne efektas, o tikslumas.
Finalinis akordas buvo daugiau nei desertas, jis tapo asmenišku prisipažinimu. Gero Poršteinas pasirinko šveicarišką „Grand Cru“ šokoladą – tą patį, kurį kadaise naudojo gamindamas desertą savo būsimai žmonai. Tai buvo švelni užuomina į asmeninę istoriją, kuriai šis vakaras suteikė naują kontekstą. O Algirdas atsigręžė į tai, ką ši žemė duoda išskirtinio, – saldžiai tirpstantį midų, o uogų nata priklausė sausmedžiui – vietiniam, tiksliam, ryškiam. Šie akcentai desertui suteikė išskirtinį charakterį ir priminė, kokie turtingi yra mūsų krašto kulinariniai ištekliai.
Ne mažiau įsimintina buvo ir gėrimų derinių kelionė. Prie kiekvieno patiekalo parinktas vis kitas gėrimas, iš viso svečiai paragavo penkių rūšių vyno ir trijų originalių kokteilių. Toks drąsus formatas, kai vyną keičia kokteilis, pasaulyje pasitaiko retai, tačiau sumanus derinimas pasiteisino sukaupu. Gėrimų ekspertai Edvinas Gurinas („Liviko“ vyno ekspertas) ir Gediminas Petrosianas („Liviko“ miksologas, „Grey Goose“ ir „St-Germain“ prekių ženklų ambasadorius) paprastai dirba atskirai, tačiau šįkart suvienijo jėgas.

Virtuvės meistrai – Algirdas Matačiūnas ir svečias iš Šveicarijos šefas Gero Porsteinas
Jų profesionalumas nulėmė, kad kiekvienas gėrimas puikiai papildė patiekalą, o ne jį nustelbė.
„Mūsų svečiai – išprusę ir atviri naujovėms“, – po vakarienės džiaugėsi E. Gurinas. Jo teigimu, Lietuvos publika pasirengusi tokiems gurmaniškiems iššūkiams, todėl net ir novatoriškas vyno bei kokteilių derinys buvo priimtas entuziastingai. Be to, pasirūpinta ir tais, kurie nevartoja alkoholio, – jiems parengtas specialus nealkoholinių gėrimų derinių meniu, kad visi svečiai galėtų mėgautis visaverte skonių kelione.
Ši vakarienė tapo daugiau nei profesionalų susitikimas. Nors Algirdas ir Gero prie vienos viryklės stovėjo pirmąkartą, jų bendradarbiavimas nuo pat pradžių pasižymėjo aiškia vizija ir abipuse pagarba. „Susižvalgėme ir tapo aišku: bus gerai“, – dar pasiruošimo metu sakė Algirdas Matačiūnas. Tai nebuvo tuščias optimizmas, o pasitikėjimo jausmas, lydėjęs visą komandą nuo pirmojo žingsnio. Abu šefai į vakarą atsinešė daugiau nei tik savo braižą, bet ir vidinį santykį su tuo, ką daro. Vakaro pabaigoje Gero Poršteinas pasakė: „Pradėjom kaip kolegos, o baigėm kaip draugai.“ Ši frazė nuskambėjo ne kaip atsisveikinimas, o kaip esmė. Tokie vakarai nepasibaigia kartu su paskutiniu patiekalu, jie lieka kaip vidinis standartas, prie kurio norisi sugrįžti.
*
Daugiau informacijos – www.facebook .com/AvenueBrasserie.