Prekybos tinklas „Rimi“ nebeprekiauja gyva žuvimi – toks sprendimas priimtas, atsižvelgus į sparčiai nykstančius žuvies išteklius tiek Lietuvoje, tiek pasaulyje.
Šviežia žuvis, daržovės bei vaisiai – kasdieniai mitybos raciono produktai, kuriuos pirkdami norime būti užtikrinti aukščiausia kokybe ir šviežumu. Prekybos tinklo „Rimi“ kokybės ekspertė Aurelija Choružaja pastebi, kad apsipirkdami lietuviai vis dažniau teiraujasi apie produktų kilmę, laikymo sąlygas ir pirmenybę teikia tvariai, vietoje užaugintai produkcijai. Tiesa, išsirinkti tinkamiausias prekes iš gausaus parduotuvių asortimento – daugeliui pirkėjų vis dar nelengvas bei laikui imlus iššūkis. Tad specialistė dalijasi keliais paprastais, bet svarbiais patarimais, padėsiančiais išsirinkti kokybiškiausius šviežius produktus.
Vaisius ir daržoves perka tik iš sertifikuotų tiekėjų
Prekybos tinklas „Rimi“ vaisius ir daržoves perka tik iš patikimų tiekėjų, su kuriais pasirašomi sutartiniai įsipareigojimai. Tiekėjams taikomi ir papildomi reikalavimai – jie turi būti sertifikuoti arba praėję specialų prekybos tinklo atliekamą auditą. „Rimi“ keliami reikalavimai padeda tiekėjams gaminti aukštos kokybės produktus, atitinkančius mūsų klientų lūkesčius“, – sako „Rimi“ kokybės ekspertė A. Choružaja.
Prieš patekdami į prekybos sales, vaisiai ir daržovės yra tikrinami ir pristatant prekes. „Mūsų kokybės kontrolieriai, remdamiesi nustatytais reikalavimais, kruopščiai tikrina prekių kokybę. Tam tikros prekės tikrinamos ne tik vizualiai – apžiūrint ar perpjaunant, – bet ir pasitelkiant įvairius kitus metodus. Pavyzdžiui, tikrinamas arbūzų, vynuogių ir kitų vaisių cukraus lygis, matuojamas apelsinų ir mandarinų sulčių kiekis. Jei produkcija neatitinka keliamų šviežumo, kokybės ir papildomų specialiųjų reikalavimų, ji nedelsiant grąžinama tiekėjui. Stengiamės maksimaliai užtikrinti, kad prekybos centro lentynose atsidurtų tik kokybiški ir švieži vaisiai bei daržovės“, – teigia A. Choružaja.
Vaisiai ir daržovės didžiąją dalį prekybos centrų pasiekia tą pačią dieną – šios prekės nėra sandėliuojamos. Tai leidžia užtikrinti, kad produkcija visuomet bus šviežia.
Vaisiai ir daržovės didžiąją dalį prekybos centrų pasiekia tą pačią dieną – šios prekės nėra sandėliuojamos. Tai leidžia garantuoti, kad produkcija visuomet bus šviežia. Didelis dėmesys parduotuvėse skiriamas ir asortimento peržiūrai: „Mūsų darbuotojai kelis kartus per dieną perrenka vaisius ir daržoves, pašalindami nekokybiškus gaminius, nes pradėjusios gesti prekės gali greitai užkrėsti ir pažeisti kitas.“
Skirtingos laikymo sąlygos
Įvairių rūšių vaisiams bei daržovėms reikia ir skirtingų laikymo sąlygų. Vienus produktus geriausia laikyti šaldytuve, kitus – kambario temperatūroje, o trečius – ten, kur nepasiekia tiesioginiai saulės spinduliai, yra vėsu ir sausa. Todėl, norėdami ilgiau išlaikyti vaisių ir daržovių šviežumą bei kokybę, privalome žinoti, kokiomis sąlygomis turėtume juos laikyti.
Anot A. Choružajos, kaip laikyti daržoves ir vaisius, pasufleruoja jų išdėstymas parduotuvėse. „Jeigu prekybos centre perkate temperatūrinio režimo reikalaujančias daržoves ir vaisius, tai būtų gerai ir namie juos kuo greičiau dėti į šaldytuvą. Jeigu matote, kad parduotuvėse produktai sukrauti lentynose aplinkos temperatūroje, tokiu atveju ir namuose juos laikyti geriausia bus kambario temperatūroje. Parduotuvėse naudojame specialias planogramas, sukurtas pagal skirtingiems vaisiams ir daržovėms reikalingą temperatūrinį režimą“, – pasakoja kokybės ekspertė.
„Kiekvieno vaisiaus ir daržovės galiojimo laikas skirtingas, todėl juos reikėtų vertinti ir vizualiai, ir paliečiant – pasižiūrėti, kaip jie atrodo, patikrinti, ar nėra sumušimų, įspaudų, prasidėjusio gedimo ar pelėsio, perpjovus įvertinti, ar nepasikeitė konsistencija, ar nepradėjo gesti iš vidaus, ar nesušalo“, – patarimais dalijasi A. Choružaja.
Pasak specialistės, yra nemažai daržovių, kurių geriau nelaikyti vienų šalia kitų, pavyzdžiui, pomidorų ir traškiųjų (Iceberg) salotų, nes nokdami pomidorai išskiria daug etileno dujų. Visus iki galo nesunokusius vaisius patariama laikyti kambario temperatūroje, o jų nokimo procesą gali paspartinti paprasčiausias popierinis maišelis.
Išskirtinis dėmesys tvarumui
Prekybos tinklas „Rimi“ nebeprekiauja gyva žuvimi – toks sprendimas priimtas, atsižvelgus į sparčiai nykstančius žuvies išteklius tiek Lietuvoje, tiek pasaulyje bei gyvūnų gerovei neabejingų pirkėjų ir juos vienijančių organizacijų rūpestį.
„Tvarumas – labai svarbi mūsų įmonės filosofijos dalis, todėl praėjusiais metais prisijungėme prie „Nyksta žuvys“ iniciatyvos ir tapome pirmaisiais Baltijos šalyse, nebeperkančiais žuvies ir jūrų gėrybių, patenkančių į nykstančiųjų sąrašą. Vertindami asortimentą, vadovaujamės žuvies ir jūrų produktų vartotojo gidu, skirtu susipažinti su žuvų bei jūrų produktų išteklių būkle ir suprasti, kaip žuvį ir kitas jūrų gėrybes vartoti, kad nepažeistume jautrių ekosistemų, leistume ištekliams atsinaujinti ir galėtume žuvis išsaugoti ne tik mums, bet ir ateities kartoms. Mūsų siūlomame asortimente pirkėjai ras tik tausiais žvejybos būdais sugautas žuvis“, – teigia A. Choružaja.
Specialistė rekomenduoja pirkėjams rinktis MSC ir ASC sertifikavimo logotipais pažymėtus žuvies ir jūrų gėrybių produktus – šie logotipai padės identifikuoti, kad produktai yra sužvejoti ar užauginti laikantis sertifikuotos atsakingos žuvininkystės principų, mažinančių neigiamą komercinės žvejybos bei akvakultūros poveikį aplinkai.
Svarbiausia – užtikrinti prekių kokybę
Žuvies ir jūrų gėrybių šviežumo bei kokybės tikrinimas, taip pat kaip ir vaisių bei daržovių, prasideda dar sandėlyje – priimant prekes. „Produkcija tikrinama ir atvežta į prekybos centrą: matuojama temperatūra, vizualiai įvertinamas ledo lygis dėžėse, žuvų akys, žiaunos, žvynai, jei skrosta – išskrodimo kokybė, apžiūrima, ar nėra parazitų ir kitų pažeidimų, įvertinamas kvapas ir, pavyzdžiui, kiautuotųjų vėžiagyvių paviršius bei gyvybingumas. Prekybos salėje žuvys ar jūrų gėrybės pateikiamos ant ledo, kuris padeda išlaikyti tinkamą produktų temperatūrą“, – pasakoja A. Choružaja.
Anot specialistės, pirmiausia reikėtų šviežią žuvį įvertinti vizualiai: „Žuvies akys turi būti skaidrios, vyzdžiai – juodi, žiaunos – dažniausiai šviesiai raudonos spalvos (tai priklauso ir nuo žuvies rūšies), žvynai – struktūruoti, nepažeisti, o žuvies oda turi būti elastinga ir nesuglebusi – palietus pirštu, lengvai atsistato ir nelieka įspaudų. Jei žuvis skrosta, turi būti visiškai pašalintas žarnynas ir vidaus organai. Žuvis neturi skleisti nemalonaus kvapo ir būti pernelyg gleivėta.“
A. Choružaja rekomenduoja šviežios žuvies ir jūrų gėrybių produktus namuose laikyti vėsiau. Geriausios temperatūros sąlygos – nuo 0 iki 2 laipsnių. Žuvies filė, atsižvelgiant į gamintojo nurodytas sąlygas, gali būti laikoma ir kiek aukštesnėje temperatūroje. Taip pavyks išlaikyti produktus šviežius ir užtikrinti nepriekaištingą jų kokybę.
Nusprendę pasimėgauti šviežia žuvimi, platų jos asortimentą pirkėjai visada ras didžiuosiuose „Rimi“ tinklo prekybos centruose, kur šviežia žuvis laikoma ant ledo. Dar didesnis pasirinkimas – čia pat įrengtose fasuotos šviežios žuvies lentynose. Maisto alėjose pirkėjai taip pat vienoje vietoje gali rinktis iš plataus vaisių ir daržovių asortimento, o kilus klausimams – drąsiai klausti čia dirbančių darbuotojų. Daugiau praktinių patarimų, kaip laikyti, ką gaminti su šviežia žuvimi ir vaisiais bei daržovėmis, „Rimi“ pateikia žurnale „Druska ir pipirai“, kurį pirkėjai ras tinklo parduotuvėse arba www.rimi.lt.