Šiandien kavos kultūra Lietuvoje pastebimai gerėja, žmonės vis dažniau eksperimentuoja su skirtingomis kavos pupelėmis, jų skrudinimo lygiais, rūšimis. Nors pasaulyje yra šimtai skirtingų kavos rūšių, šiuo metu populiariausios yra trys: arabika, robusta ir liberika. Kiekviena jų išauginama skirtinguose regionuose bei temperatūrinėje aplinkoje – taip kavos pupelės įgauna tik joms unikalius poskonius. Kviečiame susipažinti su jais iš arčiau ir sužinoti, į ką būtina atkreipti dėmesį renkantis kavą.

Populiariausia kavos rūšis pasaulyje – arabika

Šiandien, arabika sudaro daugiau nei 60% pasaulio kavos. Daugiausiai jos pagaminama Brazilijoje, mažai kintančioje, aukštesnėje, vidutinio klimato aplinkoje. Šios kavos pupelės auga aukštai kalnuose, kur kavamedžiai negauna tiesioginės saulės spindulių, o temperatūra nepakyla aukščiau 24 laipsnių. Būtent ši aplinka ir sukuria tobulas sąlygas unikaliems kavos poskoniams vystytis. Iš tiesų, arabikos kava turi net kelis porūšius, kurių skoniai varijuoja nuo šokoladinių iki sodrių, vaisinių natų. Tad renkantis arabikos kavą pirmiausia pasidomėkite, iš kurio regiono ji atkeliavo.

Didžioji dalis arabikos kavos pupelių atkeliauja iš Pietų ir Centrinės Amerikos. Šių regionų kava pasižymi saldžiomis, šokoladinėmis ir riešutinėmis natomis. Tiesa, iš Centrinės Amerikos atkeliavusios rūšinės kavos pupelės turi kiek lengvesnį skonį, o iš Centrinės Amerikos – sodresnį. Afrikos regiono kava apibūdinama kaip gaivi, lengva, vaisiška ir turinti šiek tiek arbatos poskonių. O jeigu ieškote kažko egzotiško, Azijoje auginamos arabikos pupelės savyje turi medienos, tabako bei vyno poskonių. Tai sodri ir tvirta kava, kurią kiekvienas kavos gurmanas turi išmėginti.

Robusta kavos pupelės – auginimo ypatybės ir poskoniai

Robusta – tai kavos rūšis, gaminama iš Coffea canephora augalo pupelių (sėklų). Nors šis kavamedis nėra toks lepus kaip arabikos, nebijo tiesioginių saulės spindulių ir yra gerokai atsparesnis įvairiems kenkėjams, ši rūšinė kava užima tik apie 30 proc. kavos rinkos. Daugiausiai šios kavos pupelių yra užauginama Vietname ir Afrikoje, tačiau sutikti 100% robusta kavos sunku, dažniausiai ji parduodama skirtingų kavos pupelių (arabika/liberika/robusta) mišiniais.

Skirtingai nei arabika kavos pupelės, robusta kava yra stipresnė, turi daugiau kofeino, pasižymi kartumu ir žemiškais poskoniais. Tad jeigu esate espresso ar juodos kavos mėgėjai, išbandykite skirtingas robusta kavos pupelių variacijas. Nors šios kavos rūšies skonių paletė siauresnė, čia tikrai rasite unikalių poskonių. Dažnai sakoma, kad Vietname arba Afrikoje užaugintos robusta kavos pupelės yra kartaus (tačiau ne rūgštaus) grūdų skonio, su žemės riešutų poskoniu.

Asociatyvios nuotraukos šaltinis: canva.com

Mažiausiai vartojama rūšinė kava – liberika

Liberika kava – tai kavos rūšis, kilusi iš Liberijos, Vakarų Afrikos pakrantėje esančios šalies. Tiesą sakant, šios rūšinės kavos pupelės sudaro tik 2% visos pasaulyje suvartojamos kavos. Viena iš jos retumo priežasčių yra bendri sunkumai nuimant ir perdirbant šias kavos pupeles. Liberika kavos augalui reikalingas labai specifinis klimatas – juos idealiai tinka auginti tik karštesniuose atogrąžų regionuose. Be to, šis kavamedis neduoda pakankamai derliaus, kuris galėtų išlaikyti pasaulinį kavos poreikį. Taigi, nepalanki temperatūrinė aplinka, sunkumai perdirbant kavos pupeles ir maža jų produkcija kelia liberika kavos kainą, o surasti ją gali pavykti tik specializuotose kavos parduotuvėse.

Nepaisant to, liberika kavos pupelės išsiskiria ne tik savo skoniu, bet ir dydžiu. Liberika kavamedžio vaisiai-pupelės paprastai būna daug didesni nei arabikos kavos, be to, netaisyklingos migdolus primenančios formos. Kalbant apie skonį, rūšinė liberika kava pasižymi intensyvumu, išskirtiniais gėlių, vaisių bei medieną primenančiais poskoniais.

Keletas patarimų, kuriuos reikia atsiminti ieškant mėgstamo skonio

Norint įsigyti aukštos kokybės, jūsų poreikius atitinkančią kavą, svarbu išmanyti pagrindines kavos pupelių rūšis ir jų poskonius. Tačiau turėtumėte nepamiršti ir kitų svarbių aspektų, kurie gali kardinaliai pakeisti kavos skonį.

  1. Kavos pupelių skrudinimo lygiai. Skirtingi kavos skrudinimo lygiai (tamsus, vidutinis, šviesus) daro įtaką skirtingoms kavos pupelių savybėms. Pavyzdžiui, aukštos kokybės arabikos pupelėms dažniausiai naudojamas lengvas skrudinimas. Jis padeda atskleisti pagrindines kavos savybes ir nepaslepia unikalių jos poskonių. Vidutinis skrudinimas dažniausiai naudojamas rūšinės kavos mišiniams. Tai užtikrina reikalingą balansą tarp skirtingų rūšių kavos pupelių, suteikia kavai vientisą rudą spalvą bei šiek tiek natūralaus blizgesio. Vidutinio skrudinimo pupelės gali turėti keptos karamelės arba kartaus šokolado poskonį. Tuo tarpu stipriai skrudintos pupelės išsiskiria skonio intensyvumu, todėl dažniausiai naudojamos espresso kavai ruošti. Paprastai, stiprus kavos pupelių skrudinimo lygis yra naudojamas robusta kavoje, taip skonis tampa intensyvesnis, o kofeino kiekis didesnis.

Asociatyvios nuotraukos šaltinis: canva.com

  1. Šviežumas. Jeigu norite mėgautis skonio nepraradusia, šviežia kava, prieš perkant kavos pupeles pirmiausia atkreipkite dėmesį į jų skrudinimo datą. Tikrai ne kiekvienas gamintojas yra pasiryžęs pažymėti kada buvo skrudinta kava. Tokiu atveju verta pamąstyti, ar šios kavos pupelės nusipelno jūsų dėmesio. Galite atkreipti dėmesį ir į pakuotės kokybę – jeigu ant pakuotės matote mažą skylutę, ji leidžia anglies dioksidui išeiti iš maišelio ir blokuoja deguonies patekimą į vidų. Taikant šią techniką, kavos pupelės išlieka šviežesnės ilgesnį laiką.
  2. Kavos pupelės ar malta kava? Norint mėgautis šviežia ir skania kava, nebūtina pirkti brangiausias kavos pupeles – viskas priklauso tik nuo jūsų mėgstamo ir pageidaujamo skonio. Žinoma, kavos skonis priklauso ir nuo jos ruošimo proceso. Kiekvienas kavos gurmanas sutiks, kad skaniausia kava yra gaminama iš šviežiai maltų kavos pupelių. Tad jeigu tobulam kavos skoniui teikiate pirmenybę, įsigykite kavos malūnėlį ir kavą malkite kiekvienam puodeliui individualiai. Žinoma, galite apsvarstyti galimybę įsigyti kavos aparatą su integruotu kavos malūnėliu – taip vieno mygtuko paspaudimu galėsite mėgautis šviežiai malta ir aromatinga kava be didelio vargo.