Įsirengti svajonių virtuvę – ne tokia paprasta užduotis. Tai – sprendimas ilgam. Kokybiškai įrengta virtuvė tarnauja apie 20 metų, todėl svarbu apgalvoti visas smulkmenas, protingai suplanuoti erdves, pasirinkti kokybiškas, ilgaamžes medžiagas bei spalvas, kurios neerzintų po keleto metų. Renkantis aktualu ne tik estetika, bet ir funkcionalumas, derėjimas su šeimos poreikiais, ergonomiškumas. Būtent dėl to svarbu išsirinkti patikimus gamintojus, kurie gali patarti ir palengvinti virtuvės rinkimosi procesą. Vilniaus virtuvės salono INHAUS vadovė Lina Zajančkauskaitė dalijasi atmintine, padėsiančia nesuklysti kuriant svajonių virtuvę.
Nuo ko pradėti?
Prieš ieškant virtuvės baldų gamintojų ir pradedant projektuoti patartina atlikti tam tikrus namų darbus.
GERAI APGALVOKITE SAVO POREIKIUS IR ĮPROČIUS. Dažnai laikas virtuvėje neapsiriboja tik maisto ruoša, tad renkantis baldus reikia gerai apgalvoti, kokia bus virtu- vės paskirtis, – tik maisto ruošimo vieta ar ir poilsio bei svečių erdvė.
NUSPRĘSKITE KAS JUMS ARTIMA. Apžvelkite visą namų interjerą, pasvarstykite, ar norėtumėte neutralios virtuvės, kuri ištirps bendroje namų erdvėje, ar, atvirkščiai – akcento interjere. Pagalvokite, kur link krypstate – į klasikinį ar į modernų interjerą. Pasisemti įkvėpimo galite internete, pavyzdžiui, „Pinterest“ platformoje, skaitydami interjero žurnalus, nagrinėdami baldų gamintojų katalogus, taip pat užsukę į gamintojų salonus.
SKIRKITE LAIKO PATIKIMO GAMINTOJO PAIEŠKOMS. Tikslinga ieškoti gamintojo, turinčio baldų ekspoziciją, kurioje galima gyvai pamatyti medžiagas, išpildymo kokybę, gamybos sprendimus. Ieškokite profesionalaus aptarnavimo – projektuotojų, kurie patars dėl technologinių ir ergonominių sprendimų, naujausių tendencijų, įrangos ir kitų priedų, medžiagų, jų praktiškumo bei priežiūros.
SUSIRINKITE VISĄ INFORMACIJĄ PROJEKTAVIMO ETAPUI. Kalbėdami su gamintoju, turėkite virtuvės planą, kuriame būtų nurodyti instaliaciniai taškai: ventiliacijos, kanalizacijos mazgai, katilo, jei jis yra, matmenys. Taip pat būtų gerai turėti virtuvės patalpos nuotrauką arba vizualizacijų, kad projektuotojas aiškiau įsivaizduotų, kas reikalinga, koks stilius jums artimas. Tinkamas ir preliminarus ranka nubraižytas planelis.
Medžiagos ir virtuvės sprendimai
Renkantis reikėtų nepamiršti, kad virtuvės baldusnuolat veikia drėgmė, garai ir aukšta temperatūra. Taip pat virtuvei gresia mechaninis poveikis ir temperatūros šuoliai. Taigi patartina atkreipti dėmesį į tai, ar virtuvė pagaminta iš ekologiškai saugių, sertifikuotų medžiagų, atitinkančių saugos reikalavimus. Tai – būtina sąlyga, norint užtikrinti išskirtinę kokybę bei atsparumą aplinkos poveikiui. Pastebima tendencija, kad dažnai daugiau dėmesio skiriama estetinei virtuvės daliai, taigi svarbiau gražesnis fasadas, o ne kokybiškesnis korpusas, jo mechanizmai, baldinės medžiagos. Visgi kokybei, funkcionalumui bei estetikai reikėtų skirti vienodai dėmesio – virtuvės baldai keičiami itin retai, tad jie turi būti ilgaamžiai, atitinkantys poreikius ir gyvenimo kokybę, o estetika – džiuginti ir derėti namų erdvėje.
KARKASAS. Renkantis reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kaip sujungiamos karkaso plokštės, ar kantuojamos plokščių briaunos, ar frezuojami karkasai. Patariama rinktis virtuvės lokštes, sujungtas ne paslėptomis metalinėmis jungtimis ir ne sugręžtas varžtais, nes tokios jungtys per laiką gali išsijudinti. Kokybiškiausia ir visiškai patikima technika – kaispintelių plokštės sujungiamos mediniais kaiščiais, kurie dar ir suklijuoti. Tai stabili, neišardoma, idealios geometrijos jungtis. Jos neįmanoma išardyti, nes objektas vienalytis, gaminamas iš tos pačios medžiagos, didelio tankio plokščių.
FASADAS. Renkantis fasadą, reikėtų atkreipti dėmesį į tai, ar jis dažomas automatizuotu būdu, padengtas keliais sluoksniais, ar nulakuotas. Rekomenduojama rinktis tik automatizuotu būdu dažytą fasadą, nes rankomis sunkiau išgauti tobulą kokybę. Kita detalė, į kurią vertėtų atkreipti dėmesį, – ar fasadai nuimami. Kokybiškų virtuvių gamintojai siūlo šią patogią funkciją. Tokie fasadai prikabinti suspecialiais tvirtikliais, todėl juos galima lengvai nuimti, išvalyti baldus ir fasadus uždėti atgal.
FURNITŪRA. Renkantis jungiamąsias ir dekoratyvines baldų detales, reikia atkreipti dėmesį į tai, kad furnitūra būtų surinkta staklėmis gamintojų fabrike ir atvežta jau sukonstruota bei ištestuota. Surenkant furnitūrą namuose praktiškai neįmanoma išvengti netikslumų, o net ir menkiausias, kad ir 1 mm skirtumas, pasijunta jau po pirmo mėnesio, jei, pavyzdžiui, stalčiuje guli sunkesni daiktai. Stalčiai išsiklaipo, juos sunku darinėti.
STALVIRŠIS. Vienas svarbiausių ir funkcionaliausių virtuvės baldų elementų yra darbinis stalviršis. Renkantis dėmesį būtina kreipti ne tik į estetiką, bet ir į tvirtumą bei atsparumą įbrėžimams, karščiui, drėgmei. Įvairūs gamintojai gali pasiūlyti skirtingą medžiagiškumą bei paviršiaus ypatumų, skirtingą storį, plotį ir ilgį. Dėl to svarbiausia atsižvelgti į turimą biudžetą ir asmeninius poreikius bei itin išsamiai šiuo klausimu padiskutuoti su pasirinktais gamintojais.
Pasvarstykite, ar norėtumėte neutralios virtuvės, ar atvirkščiai – akcento interjere
APŠVIETIMAS. Funkcionalių ir akį traukiančių apšvietimo sprendimų gausu. Planuojant virtuvės baldus reikėtų atkreipti dėmesį į integruotą apšvietimą. Svarbiausia sfunkcinis apšvietimas – po pakabinamomis spintelėmis: tiesiai ant stalviršio krinta šviesa, pakanka šviesos gaminant, nesukuriama nereikalingų šešėlių. Pakabinamųjų spintelių apačioje gali būti LED juostų, LED šviestuvų. Rečiau naudojamas, tačiau taip pat funkcionalus – spintelių ir stalčių vidaus apšvietimas, kuris automatiškai įsijungia juos atidarius. Pastatomųjų spintelių apačioje integruotas apšvietimas suteikia namams jaukumo, tačiau reikėtų atkreipti dėmesį, kad jis gali išryškinti dulkes.
BUITINĖ TECHNIKA. Jai keliami vis aukštesni reikalavimai, ji vis išmanesnė, tad sunku šioje gausoje nepasiklysti. Renkantis buitinius prietaisus virtuvei, reikėtų atkreipti dėmesį į savo įpročius ir erdvės suplanavimą. Jei virtuvė yra bendroje erdvėje su svetaine, reikėtų rinktis tylesnius gartraukį ir indaplovę, kad jų skleidžiami garsai neerzintų ilsintis ar bendraujant. Taip pat bendroje erdvėje labai svarbu išvengti nepageidaujamų kvapų – kokybiškas, galingas gartraukis čia atlieka itin svarbų vaidmenį. Mažesnei erdvei, taupant vietą, patariama rinktis mažesnę, siauresnę buitinę techniką, virtuvės saloje planuojant kaitlentę, siūloma apsvarstyti variantą su kartu įmontuotu gartraukiu. Tokios kaitlentės – ir funkcionalios, ir labai estetiškos.
AKSESUARAI. Dekoratyvios detalės virtuvėje – labai individualu. Yra ir funkcinių elementų, kuriuos galima priskirti prie aksesuarų, tačiau jie skirti patogumui ir tvarkai kurti. Renkantis virtuvės baldus, iš karto patariama pagalvoti apie stalčių dėklus įrankiams, lėkščių dėtuves, birių produktų skirtukus. Šiukšlių rūšiavimo sistemos – taip pat dažnai reikalingas sprendimas. Iš anksto numatę integruotas sistemas turėsime kur kas patogesnę virtuvę.
Įsirengiant virtuvę pasitelkite profesionalus
Klaidos virtuvėje – į ką atkreipti dėmesį ?
Virtuvė – ta namų erdvė, kur mažiausiai norisi suklysti. Padarytos klaidos čia juntamos itin greitai – kasdien sukantis virtuvės erdvėje jos gali labai erzinti, varginti, sumažinti baldų funkcionalumą ir ergonomiškumą. Dalinamės dažniausiai pasitaikančiomis klaidomis ir patariame, kaip jų išvengti.
PLANUOJAMA PER VĖLAI. Dažniausiai pasitaikanti klaida, užkertanti kelią suprojektuoti virtuvės baldus taip, kaip iš tiesų norisi. Apie virtuvės baldus reikėtų pradėti galvoti dar prieš įrengiant instaliacinius taškus. Už tam tikrų buitinių prietaisų negali būti instaliacinių mazgų arba kaip tik jie būna suplanuoti per toli nuo tos vietos, kur prietaisas turėtų stovėti. Pradėjus planuoti per vėlai, virtuvės sprendimus reikia derinti prie šių taškų, o ne atvirkščiai. Taip prarandamas patogumas ir laisvė projektuojant.
NETINKAMA PLANAVIMO EIGA. Apšvietimą reikėtų derinti prie virtuvės baldų, o ne atvirkščiai. Pirmiau planuojant apšvietimą dažnai nepagalvojama, kad nuo lubų, nors ir minimaliai, nuleisti šviestuvai trukdo atidarinėti viršutinių spintelių dureles arba, jei jie suplanuoti per arti sienų, šviesa krinta tiesiai į spinteles, susidaro nepagei- daujamų šešėlių.
NEATSIŽVELGIAMA Į SAVO ŪGĮ. Dažnai nepagalvojama, kad darbinio stalviršio ir spintelių aukštį reikėtų planuoti atsižvelgiant ir į savo ūgį. Patariama pasvarstyti, ar gaminant nereikės per daug pasilenkti arba, atvirkščiai – ar darbinis stalviršis nebus per aukštai, ar nebus sunku pasiekti daiktus, esančius pakabinamosiose spintelėse.
NEPRAKTIŠKI SPRENDIMAI. Kartais nestandartiniai sprendimai nėra tinkami virtuvės erdvei. Pavyzdžiui, pasirinkus per plačias spinteles (platesnes nei 90 cm), jų lentynos dažnai išlinksta. Per ploną stalviršį, po kuriuo nėra baldinės atramos, lengva sulaužyti stipriau atsirėmus. Nesuplanuotos kampinių bei kraštinių spintelių užsiuvos neleidžia jų iki galo atidaryti, tuomet durelės būna daužomos į greta esančią sieną ar kitą 90 laipsnių kampu suprojektuotą spintelę.
NEIŠNAUDOTA ERDVĖ IR FUNKCIONALUMO TRŪKUMAS. Projektuojant virtuvės baldus svarbu apgalvoti kiekvieną sprendimą, kad visa erdvė būtų funkcionaliai išnaudota. Pavyzdžiui, projektuojant gilią kampinę spintelę reikėtų galvoti ir apie papildomą vidinį mechanizmą, kuris pagelbėtų patogiai susidėti ir pasiekti daiktus. Taip pat reikėtų planuoti kuo daugiau stalčių – tai patogiausias būdas daiktams laikyti: atidarius stalčių matomas visas jo turinys.
Vienas svarbiausių ir funkcionaliausių virtuvės baldų elementų yra darbinis stalviršis
Maža ir didelė virtuvės – kokie skirtumai projektuojant?
Suplanuoti virtuvės baldus mažoje erdvėje ir neprarasti visų būtinų jos atributų gali būti tikras iššūkis. Tačiau ir didelės erdvės turi niuansų – čia lygiai taip pat galima nutolti nuo funkcionalumo, prarasti jaukumą. Specialistė dalijasi, į ką reikėtų orientuotis planuojant tiek mažas, tiek dideles virtuves.
MAŽA VIRTUVĖ:
- kruopščiai pergalvokite savo įpročius – kas būtina, ko galima atsisakyti;
- taupykite erdvę – planuokite spinteles iki lubų, naudokite ištraukiamas konstrukcijas, pavyzdžiui, ištraukiamą darbastalį, skirtą pjaustyti;
- rinkitės mažesnę buitinę techniką – mažesnį šaldytuvą, siauresnę kaitlentę ir plautuvę: ant darbastalio bus daugiau vietos gaminti;
- daug dėmesio skirkite spalvų pasirinkimui. Mažas virtuves, ypač esančias šiaurinėje pusėje, tamsios spalvos vizualiai dar labiau mažina. Rekomenduojami šviesūs, neutralūs atspalviai;
- tinkamai apšvieskite virtuvę – apšvietimas taip pat vizualiai ją didins, suteiks jaukumo.
DIDELĖ VIRTUVĖ:
- vadovaukitės trikampio taisykle – šaldytuvą, plautuvę ir kaitlentę išdėstykite patogiu trikampiu. Planuokite pagrindines gaminimo erdves taip, kad judėtumėte į vieną pusę, kitu atveju didelėje virtuvėje padaroma labai daug žingsnių, pavargstama. Dešiniarankiui patogiausia judėti principu šaldytuvas, plautuvė, kaitlentė, kairiarankiui reikėtų išdėstyti atvirkščiai;
- rinkitės virtuvės salą. Sala suskaido virtuvės erdvę, atskiria gaminimo zoną, o joje numačius sėdimas vietas kartu tampa ir laisvalaikio, pokalbių bei valgymo vieta;
- kruopščiai apgalvokite virtuvės aksesuarus – jie pagyvina erdvę ir suteikia individualumo bei išskirtinumo;
- naudokite ne tik funkcinį, bet ir dekoratyvų apšvietimą, kuriuo virtuvės erdvę suskirstysite zonomis, suteiksite jai šilumos. Pavyzdžiui, indaujos ar spintelių stiklinėmis durelėmis vidaus apšvietimas erdvei gali suteikti papildomo jaukumo.