
Artūras Rakauskas
Ko gero, vienintelis Lietuvos kuchmistras Artūras Rakauskas jau 3 metus žavi provinciją LDK laikų skoniais. Nors Zyplių dvaro virtuvė – nebe pirmoji, kuriai jis vadovauja, jaunatviškas ryžtas ir potraukis improvizacijai puikiai sutapo su ambicinga restorano savininkų idėja. „Kuchmistrai“ ne tik puoselėja krašto tradicijas, gaivina primirštą dvaro kultūrą, bet vis kviečia naujoms gastronominėms patirtims. Geriausi vietiniai gaminiai su kuchmistro išmone tampa kulinariniais šedevrais, leidžiančiais bent kiek priartėti prie dvarų klestėjimo laikų.
Pavasarį, kai reikia stiprinti organizmą, siūlome dvarišką skonių derinį: medumi, apelsinais ir šafrano prieskoniu gardintą kaimišką varškės sūrį. Gamybos procesas paprastas ir visa paslaptis pasirinktuose ingredientuose, kurie puikiai pažįstamą skonį pakylėja iki aukštosios virutuvės skonių bei tekstūrų skambesio.
Pavasarį, kai reikia stiprinti organizmą, siūlome dvarišką skonių derinį: medumi, apelsinais ir šafrano prieskoniu gardintą kaimišką varškės sūrį. Gamybos procesas paprastas ir visa paslaptis pasirinktuose ingredientuose, kurie puikiai pažįstamą skonį pakylėja iki aukštosios virutuvės skonių bei tekstūrų skambesio.
Porcijos |
1 |
Porcijos |
1 |
Ingredientai
- Sūriui
- 200 g kaimiško varškės sūrio
- 8 vnt. džiovintų kadagio uogų
- 1 šakelės rozmarino
- 1 v. š. sviesto
- žiupsnelio druskos
- Padažui
- 3 v. š. medaus
- 1 vidutinio dydžio apelsino
- žiupsnelio malto šafrano
Porcijos:
Ingredientai
Porcijos:
|
Gaminimo instrukcijos
- Įkaitiname orkaitę iki 200 C.
- Kadagio uogas sutriname akmenine grūstuve (arba elektrine kavamale) ir sumaišome su druska. Ant kepimo popieriaus dedame sūrį, pabarstome ką tik pasigaminta druska. Ant viršaus dedame sviestą ir rozmarino šakelę. Dedame į orkaitę ir kepame 15-20 min, kol sūris apskrus.
- Padažui šafraną užpilame šlakeliu šilto vandens ir paliekame apie 10 min. Nutarkuojame apelsino žievelę (tik oranžinę dalį, nes balta labai karti) ir dedame į prikaistuvį su medumi. Ant viršaus išspaudžiame apelsino sultis ir užkaičiame. Kaitiname maišydami, kol masė pradės kunkuliuoti. Masei truputį pravėsus supilama išbrinkintą šafraną ir gerai išmaišome.
- Rekomenduojama ragauti šiltą, gausiai apliejant padažu. Skanaus!
Maistinė vertė
Zyplių dvaro virtuvės keptas varškės sūris su apelsininiu šafrano medumi
Vienos porcijos maistinė vertė
Kalorijos 468
Kalorijos iš riebalų 135
% Dienos norma*
Riebalai 15g
23%
Sotieji riebalai 9g
45%
Polinesotieji riebalai 0.3g
Mononosotieji riebalai 2g
Cholesterolis 59mg
20%
Natris 1263mg
53%
Kalis 258mg
7%
Angliavandeniai 69g
23%
Skaidulinės medžiagos 5g
20%
Cukrus 60g
Protein 22g
44%
Vitaminas A
67%
Vitaminas C
118%
Kalcis
21%
Geležis
8%
* Procentinė dienos normos dalis paskaičiuota pagal dietą, kurią sudaro 2000 kalorijų dienai.
Pasidalink šiuo receptu