„Mykolo 4“ restoranas kvies visus besidominčius lietuviško maisto kultūra ir istorija. Restoranas, kuriame tęsiamos prieškario Vilniaus gastronomijos tradicijos, įsikūręs pastate, menančiame kelis šimtus metų. Stalai, kėdės yra antikvarinės, taip pat interjere daug kitų šimto metų senumo detalių, o ruošiami patiekalai buvo sukurti remiantis senosiomis kulinarijos knygomis.

Kalbėjome su „Mykolo 4“ bendrasavininke Zita Rimkiene.

Kokia Jūsų restorano virtuvė?

Iki Antrojo pasaulinio karo Vilnius buvo pasiekęs gastronomijos aukštumas. Kūrėsi buržuazijos sluoksnis, kurį sudarė: fabrikų savininkai, gydytojai, teisininkai, į miestą kėlėsi daug bajorijos. Vilniaus miestietišką virtuvę stipriai veikė aukštosios prancūzų gastronomijos mados. Tuo metu maisto kultūra labai stipriai augo, buvo leidžiamos kulinarinės knygos, pasiturintys vilniečiai samdydavo šeimininkes, o turtingiausieji – turėdavo net šefą ir visą virtuvės darbininkų brigadą. Virtuvės meistrai idėjų patiekalams pasisemdavo iš kelionių ir užsienio kulinarinių leidinių.

Be to, reikia nepamiršti, kad XIX a. pabaigoje XX a. pradžioje Vilniuje lietuvių buvo nedaug.  Pagrindinę gyventojų dalį sudarė: lenkai, rusai ir žydai, tad vilnietiškoje maisto kultūroje persipina totoriškos, slaviškos, vokiškos ar žydiškos tradicijos.

Restoranas tęsia natūraliai susiklosčiusią ir dar išlikusią gyvą rafinuotos buržuazinės virtuvės tradiciją. „Mykolo 4“ misija yra toliau puoselėti šią tradiciją, ją kurti ir populiarinti. Virtuvės šefas Laimonas Verbickas tobulina vietinius patiekalus pagal paskutines šiandienos gastronomijos madas.

Mūsų receptai pasiskolinti iš senųjų kulinarinių knygų ir net unikalių to meto šeimininkių užrašų. Tačiau mes nesistengiame atkurti šių receptų „pažodžiui“, nes laikui bėgant pakito žmonių skoniai ir technologijos. Tad receptus restorane stengiamės pritaikyti šiai dienai, orientuojamės į šių laikų skonio paletę, struktūrą.

Kokį meniu parengsite „Gastronomijos savaitei“?

„Gastronomijos savaitės“ metu pasiūlysime trijų patiekalų degustacinę vakarienę, sukurtą būtent šiam renginiui. Ją sudarys patiekalai, atsipindintys mūsų restorano koncepciją bei sezoniškumą. Taip pat greta patiekalų pasiūlysime ir priderintus vynus, nes jau nuo seno vilniečiai puikiai išmanė maisto ir vyno derinimo ypatumus. Su prancūziška mada nuo XVIII amžiaus į Lietuvą atkeliavo vyno kultas ir išliko iki dabar. Su juo paplito ir maisto bei vyno derinimo kultūra – enogastronomija.

Svečiai laukiami kiekvieną darbo dieną nuo 15 iki 23 valandos, savaitgaliais nuo 12 iki 23 valandos.

Gastronomijos savaitės meniu:

Daržovių šimtalapis su žolelių grietine
Ėriuko nugarinė su šonkauliais su perlinėmis kruopomis (baravykais, spanguolėmis), bei aviečių tyre
Vegetariškas. Koldūnai su ožkos sūrio ir burokėlių įdaru ir kmynų padažu
Burokėlių pyragaitis su ožkos ledais


Šv. Mykolo g. 4-1, Vilnius

Virtuvės šefas Laimonas Verbickas

Siūlomo gastronomijos savaitės degustacinio meniu kaina asmeniui – 20 eurų

Rezervacijai:
8 688 22210
info@mykolo4.lt

Degustacijų patiekimo laikas
I-VII 15.00 – 22.00