Riešutų sviestas, ko gero, vienas universaliausių ir sveikiausių maisto produktų dažno iš mūsų virtuvėje. Jį visuomet gardu kabinti šaukštu prie kavos ar arbatos, maišyti į mėgstamas pusrytines košes. Norint maistingo užkandžio, jis nuostabiai tinka su vaisias: obuoliais, kriaušėmis, banananais, ananasais ar braškėmis, arba tiesiog su kasdiene balta duona ar ryžių trapučiu. Ieškantys naujų, įdomesnių skonių  riešutų sviestą naudoja kokteiliams, kepiniams, padažams ir net marinatams. Fantazijai ribų nėra!

Būtent todėl riešutų kremų-sviestų gamintojas „Nutvila“ siekia rinkai patiekti tik aukščiausios kokybės gaminius, kurių gamybos proceso metu paliekamos visos naudingosios medžiagos ir mineralai, jų nepakeičiant analogiškais ingredientais (pvz. natūraliai susidarantis riešutų aliejus nėra gryninamas atskiram realizavimui ir keičiamas palmių/rapsų riebalais). Tai atspindi pavadinimas „100% riešutai“, nes vartotojas gauna tik riešutus be jokių priedų, nėra net pridėtinio cukraus ar druskos!

Migdolų riešutų sviestas – grožio ir jaunystės paslaptis

Migdolai tituluojami riešutų karaliais. Dėl sukaupto didelio kiekio svarbių maistinių medžiagų sveikatai ir grožiui, jie laikomi pačiais naudingiausiais riešutais žmogaus organizmui.

Sveikatai – padeda sureguliuoti cholesterolio, cukraus kiekį kraujyje, mažina širdies ligų riziką, gerina smegenų veiklą, padeda virškinimo sistemai.

Grožiui – migdoluose randamos nepakeičiamos riebalų rūgštys (omega-6), vitaminas E, biotinas (vitaminas B7), mineralai, manganas. Visos šios medžiagos naudingos sveikam plaukų augimui, odos maitinimui bei apsaugai nuo išsausėjimo. Migdoluose esantis cinkas skatina ląstelių atsinaujinimą ir saugo nuo plaukų slinkimo.

Ir tai tik kelios priežastys, kodėl verta į savo mitybos racioną įtraukti migdolus.

Žemės riešutų sviestas – energijos ir sotumo užtaisas

Žemės riešutų sviestas turi aukštą maistinę vertę (100g: 2447kJ arba 588kcal). Jis gerai slopina alkio jausmą ir taip padeda norintiems sulieknėti.

Riešutuose yra sakidulų (naudingų žarnynui), sveikųjų riebalų ir magnio (kurie stiprina kaulus ir raumenis), vitamino E bei antioksidantų. Taip pat žemės riešutų svieste gausu baltymų ir kalio, kuris sumažina aukšto kraujo spaudimo, širdies ligų ir insulto riziką.

Žmonėms, kurių mitybos racione yra žemės riešutų, yra daug mažesnė cukrinio diabeto, Alzhaimerio ligos bei atminties sutrikimų rizika.

Tiesa, žemės riešutai iš tiesų yra ne riešutai, o pupinių šeimos žolinio augalo po žeme brandinamų ankščių sėklos. Būtent todėl ir kilęs pavadinimas – žemės riešutas.

Dviejų riešutų sviestas – geros nuotaikos pradžia

Dviejų riešutų sviestas – tai anakardžių ir lazdynų riešutų derinys, kuris atsiskleidžia lengvu natūraliu saldumu su vos juntamu kartoku lazdynų prieskoniu.

Kaip ir visi riešutų sviestai, jis puikiai malšina alkio jausmą ir turi begales vitaminų ir mineralų, kurie padeda išlaikyti gerą savijautą, nuotaiką bei sveikatą.

Lazdynų riešutuose esančios medžiagos gerina atmintį, didina energijos kiekį bei darbingumą, mažina cholesterolio kiekį kraujyje, saugo nuo širdies ir kraujagyslių ligų. Šie riešutai ypač maistingi ir kaip baltymų šaltinis įeina į daugumą vegetariškų dietų. Lazdynų riešutai gali užkirsti kelią aterosklerozei, padeda valyti organizmą, stabdyti puvimo procesus žarnyne, sustiprinti imunitetą.

Anakardžiai dėl folio rūgšties gausos – ypač naudingi besilaukiančioms moterims. Šiuose riešutuose gausu magnio, cinko ir fosforo, kurie stiprina imuninę sistemą, ramina nervus, padeda įveikti stresą.

Lazdynų riešutų sviestas – ne vien po sunkių darbų

Lazdynų riešutų sviestas dėl gausos baltymų, vitaminų, ypač E, B grupės, puikiai tinka dirbantiems sunkų fizinį bei protinį darbą, vyresnio amžiaus žmonėms, maitinančioms kūdikius motinoms (padidina pieno kiekį), sergantiems anemija. Taip pat dėl riešutuose esančių mineralų rekomenduojama sergantiems šlapimo pūslės akmenlige, diabetu. Lazdynai – vienas iš folio rūgšties šaltinių, tad pasižymi depresiją mažinančiomis ir nervinį audinį atstatančiomis savybėmis. Minėta rūgštis yra atsakinga už kūdikio nervų sistemos formavimąsi bei didina nėščiųjų protinį ir fizinį aktyvumą.

Riešutų sviestas yra lengviau ir greičiau įsisavinamas nei patys riešutai, todėl greičiau padeda imuninės sistemos, organizmo stiprinimui. Sviestą sumaišius su medumi gausite ne tik puikų desertą prie arbatos ar kavos, bet ir palengvinsite kosulį peršalus.

Anakardžių riešutų sviestas – ne tik geležies atsargų papildymas

Anakardžiai yra labai mėgstami veganų bei vegetarų mityboje, nes organizmą gausiai praturtina maistingosiomis medžiagomis – vitaminais, mineralais, antioksidantais. Šie riešutai itin vertinami dėl vario, magnio, fosforo, geležies, kalio, cinko, seleno, ląstelienos, nepakeičiamųjų riebalų rūgščių gausos.

Anakardžių riešutuose esantis varis yra svarbus iš organizmo šalinant laisvuosius radikalus. Šiame riešute taip pat gausu antioksidantų, kurie kovoja su laisvųjų radikalų padaryta žala.

Omega-3 riebalų rūgštys anakardžių riešutuose gerina medžiagų apykaitą ir taip padeda greičiau sudeginti kūno riebalus bei atsikratyti antsvorio.

Juose esantis didelis kiekis magnio padeda subalansuoti šio elemento trūkumą, kuris pasireiškia dažna migrena ir aukštu kraujospūdžiu.

Daugiau info ir 100% riešutų produktų rasite Foodline.lt svetainėje bei Facebook paskyroje.