E. Gražulio nuotr. / Vyno ir desertų derinių čempionatas „Wine + Dessert Lietuva 2021“

Po pandemijos nulemtos pertraukos grįžusiame Vyno ir desertų derinių čempionate varžėsi 15 konditerių, šefų ir someljė komandų – skirtingų patirtimi, tačiau vienijamų aistros vynui, desertams ir naujų skonių kūrimui. Čempionato nugalėtojais tapo restorano „Dine“ komanda – konditerė Barbora Inciūtė-Čepulionienė ir someljė Arminas Darasevičius.

II vietą užėmė restoranas „14 Horses“, III vieta skirta net dviem komandoms – restoranams „Surr“ ir „Old Town Grill“.

Lietuviškiausiu pripažintas restorano „Juodasis kalnas“ desertas, geriausiu vynu – „Barbeito Malvasia Reserva 10 Years“ madeira, lengviausiu čempionato deriniu tapo konditerio Evaldo Juškos ir vyno eksperto Andriaus Pagojaus derinys „Inspiration“. Publikos simpatija atiteko Kauno šv. Ignaco Lojolos kolegijos komandai „Studentjė“.

V. Skaraičio nuotr. /Barbora Inciūtė-Čepulionienė ir Arminas Darasevičius

Kūrybingos komandos ir patyręs nugalėtojas

Desertų ir saldžių vynų kultūrą atgaivinti siekiantis čempionatas, anot jo sumanytojo Arūno Starkaus, ir šiemet suvienijo kūrybingas komandas, pristačiusias aukšto lygio desertus, įdomius vynus ir nevienareikšmiškai komisijos įvertintus sprendimus, galinčius prisidėti prie ateities tendencijų formavimo.

V. Skaraičio nuotr. /Vyno ir desertų derinių čempionatas „Wine + Dessert Lietuva 2021“

„Šių metų Vyno ir desertų derinių čempionatas – jau vienas iš čempionatų, kitąmet rengiamų kitose Europos šalyse. Tikiu, kad sukelsime „sniego gniūžtę“ ir šio čempionato virsmas į tarptautinį renginį duos puikios grąžos Lietuvai“, – viliasi A. Starkus.

V. Skaraičio nuotr. /Vyno ir desertų derinių čempionatas „Wine + Dessert Lietuva 2021“

Čempionate panorusios dalyvauti 15 komandų – kaip niekad skirtingos. Šiais metais su puikiai žinomais šefais ir someljė varžėsi net keturios studentų komandos.

Kalbėdamas apie nugalėjusią – restorano „Dine“ komandą – A. Starkus sako, kad konditerės B. Inciūtės-Čepulionienės ir someljė A. Daraskevičiaus derinys buvo vienareikšmis lyderis. „Matėme pastiprintą vyną – madeirą, ir labai intensyvų, tačiau rafinuotą desertą. Tai buvo teisingai ir išmintingai sukurtas derinys, nes ir dalyvis – gerokai patyręs“, – sako A. Starkus.

V. Skaraičio nuotr. / Pergalę pelnęs derinys

Restoranas „Dine“ čempionate dalyvauja jau 7 kartą, o šiųmetinė pergalė jam – pirmoji. Restorano savininkas ir someljė A. Darasevičius – ir nė vieno čempionato nepraleidęs dalyvis, pasirodantis čia jau 11-ąjį kartą. Jo teigimu, kol yra idėjų ir neblėsta siekis sukurti puikius vyno ir desertų derinius, kuriais galima didžiuotis, tol dalyvavimas čempionate nesvarstomas.

Dalyviai ir apdovanojimai

I vieta – Restoranas „Dine“ (restorano savininkas, someljė Arminas Darasevičius, konditerė Babora Inciūtė- Čepulionienė) – Šokolad“o grikių desertas, vynas Barbeito Malvasia Reserva 10 Years.

II vieta – Restoranas „14 Horses“ (restorano virtuvės sous-chef Vilius Uljanovas, someljė Simonas Laukaitis)  – desertas „Slyva“, vynas Podere Casaccia Situa Nobilis IGT Passito 2012.

III vieta – Restoranas „Surr“ (restorano konditerė Džesika Sokolovaitė, restorano šeimos draugas ir someljė Francesco Di Marco) – desertas ,,Močiutės puodynė“, vynas Querciavalle Vin Santo del Chianti Classico.

III vieta – Restoranas iš Birštono „Old Town Grill“ (Ivona Cibulskienė, Martynas Morkūnas, Miglė Kulbušauskaitė)  – desertas ,,Duetas“, vynas Chateau Dereszla Tokaji Furmint.