Visame pasaulyje gausu kulinarų, kurie virtuvėje kuria tikrus šedevrus, tačiau nesulaukia tarptautiniu lygmeniu pripažįstamo „Michelin“ įvertinimo. Dėl šios priežasties Vilnius nusprendė nebelaukti ir apdovanoti savo restoranus tikromis žvaigždėmis –  įsigijo ir įteikė tikrų visatoje esančių 3 žvaigždžių sertifikatus. Šis žvaigždynas sužibėjo ir Vilniuje – šviesų menininkė Kotryna Čalkaitė pristatė instaliaciją, kuria nuo lapkričio 9 d. galima pamatyti MO muziejaus terasoje. Iniciatyvos imtasi siekiant atkreipti pasaulio dėmesį į aukščiausios kokybės sostinės restoranus, kuriuose šiuo metu vyksta gastronomijos savaitė.

Apdovanojo tikromis žvaigždėmis

Lietuvos gastronomijos savaitę švenčianti sostinė jos pabaigą pažymėjo netikėta dovana restoranams – Vilnius padovanojo jiems žvaigždyną, sudarytą iš trijų žvaigždžių, rudenį matomų danguje virš sostinės. Toks simbolinis įvertinimas skirtas už aukščiausio lygio gastronomijos puoselėjimą, kūrybiškumą bei unikalumą, kurio patirti turistai atvyksta iš viso pasaulio.

Populiari restoranų vertinimo sistema, įkurta Europos padangų gamintojo „Michelin“, veikia daugybėje šalių Šiaurės ir Pietų Amerikoje, Azijoje bei Europoje. Restoranai vertinami pagal įvairius kriterijus, o geriausiems skiriamos 1, 2 arba 3 žvaigždės. Vis dėlto, šio prekės ženklo pritraukimas į mažesnes ar mažiau populiarias rinkas ilgai trunkantis ir sudėtingas procesas.

Tikrų trijų žvaigždžių sertifikatus „Go Vilnius“ vadovė Inga Romanovskienė  įteikė Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos prezidentui Jaroslavui Orševskiui ir Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentei Evaldai Šiškauskienei.

„Daug kam žinoma, kad gurmanai pasitiki tokiomis reitingavimo sistemomis, kaip „Michelin“. Tačiau tai, kad kol kas nesame įvertinti šiame reitinge, toli gražu nereiškia, kad Vilnius neturi talentingų kulinarų. Priešingai – Vilniaus gastronomija yra itin aukšto lygio ne tik Europos, bet ir pasauliniame kontekste. Esame įsitikinę, kad jei „Michelin“ vertintų Vilniaus restoranus šiandien, tikrai būtume įvertinti žvaigždėmis – mūsų restoranai to verti“, – įsitikinusi Inga Romanovskienė.

„Vilniaus istorija, daugiakultūriškumas ir dabartis tarpusavyje veikia kaip įkvėpimo šaltinis sostinėje veikiantiems restoranams. Mūsų jaunoji kulinarų karta yra ypač veržli – jie keliauja po pasaulį, mokosi prestižinėse mokyklose, sugeria žinias, domisi tendencijomis ir jas pritaiko vietiniams produktams, įtraukia paveldą, pritraukiantį gurmanus iš viso pasaulio“, – pastebi E. Šiškauskienė.

Siekiant miesto restoranams skirtą dovaną pristatyti visiems vilniečiams ir miesto svečiams, MO muziejaus terasoje įžiebta menininkės Kotrynos Čalkaitės žvaigždžyno instaliacija, kurią gali apžiūrėti visi norintys.

„Dažnai dalykai atrodo neįmanomi, neįgyvendinami ar nepasiekiami. Kartais jaučiamės per maži ir nepakankami. Ši instaliacija, vaizduojanti stilizuotą galaktiką, kurioje gyvename, simboliškai apverčia  žmogaus ir kosmoso dydžio santykį, staiga nebesijaučiame kaip mažos nereikšmingos dalelytės kosmoso plotmėje. Žvaigždės, simbolizuojančios siekiamybes ir tikslus, tampa ranka pasiekiamos“, – instaliacijos idėją pristato K. Čalkaitė.

Vilnius siūlo skonių įvairovę

Šiuolaikinę Vilniaus virtuvę galima pavadinti tikru gastronominiu lobynu. Pastarąjį dešimtmetį mieste itin suklestėjo degustacijų (angl. fine dining) kultūra, kurią paskatino kosmopolitiška ir žingeidi jaunoji karta – kelionės, mokslai, stažuotės, įkvėpusios naujai įgautas žinias pritaikyti Vilniuje. Sostinėje galima paragauti įvairiausių pasaulio skonių: Libano, Japonijos, Indijos, Nepalo, Prancūzijos, Vokietijos, Italijos, Meksikos ir kitų virtuvių.

Vilniaus profesionalūs kulinarai vis dažniau atsigręžia į lokalumą – vietos gamintojus ir produktus. Savaip interpretuoja lietuviškos virtuvės tradicijas ir jas sumodernina.

Sostinės gastronomijoje atsispindi ir turtinga, beveik 700 metų siekianti daugiakultūrė miesto istorija – puikiai integruota žydų, lenkų, didikų virtuvė. Kaip pavyzdį galima paminėti Rytų Europos regione kilusius ir visame pasaulyje išpopuliarėjusius beigelius, kurie vėl įgauna populiarumą Vilniuje. Miestas nepamiršta ir tradicinių patiekalų – siūlo paragauti įvairių variacijų šaltibarščių, taip pat cepelinų, keptos duonos. Juos išbandyti kviečia ne tik restoranai, bet ir valgyklos ar net alaus barai.

Panašu, kad Vilnius vis dažniau atsidurs ir užsienio gurmanų akiratyje – oficialios užsienio turistų apklausos rodo, kad keliautojai itin aukštai vertina Lietuvos ir Vilniaus gastronomiją, o neseniai sostinės restoranuose lankėsi ir milijonų peržiūrų sulaukiančio „YouTube“ kanalo „VICE“ atstovai. Pavasarį Vilniuje apsilankė žymus lenkų kulinarijos kritikas ir kelionių žurnalistas Robert Makłowicz negailėjo pagyrų Vilniaus restoranams.