Gurmaniški Kūčių vaišių pasiūlymai iš „Gourmet Panorama“
Jau tuoj tuoj visus mus įsuks didžiųjų metų švenčių sūkurys, kupinas pasiruošimo rūpesčių, nekantraus laukimo, minčių apie tai, kuo gi nudžiuginti, nustebinti artimuosius bei draugus šiais metais, kokiais valgiais nukrauti šventinį stalą, kaip jį papuošti, kad namuose ne tik kvepėtų šventėmis, bet ir būtų jauku, šilta, o valgiai būtų ne tik gardūs, bet ir ilgam įsimintų, padėtų sukurti ypatingą kiekvienos šventės – Kūčių, Kalėdų ir Naujųjų metų – nuotaiką.
Siekdami pagelbėti savo skaitytojams pasiruošti šventėms, kartu su „Gourmet Panorama“ paruošėme tris pasiūlymus jūsų Kūčių, Kalėdų ir Naujųjų metų stalams. Su šioje erdvėje įsikūrusiomis įmonėmis pateikiame jums pavyzdžių, kaip originaliai ir kokybiškai, be to – greitai ir be rūpesčių paruošti vaišes, kurios patenkintų visų susirinkusiųjų lūkesčius. Čia rasite ir klasikinių patiekalų, be kurių neįsivaizduojate Kūčių, kalėdinio ar naujamečio stalo, taip pat netikėtų gardumynų, kurie paįvairins vaišes ir padarys jas nepamirštamas – maža to, galėsite drauge su artimaisiais mėgautis dar nepatirtais skoniais, dalytis įspūdžiais ir kartu kurti ne tik prisiminimus, bet galbūt ir naujas jūsų švenčių tradicijas. Ant mūsų pateikiamų Kūčių, Kalėdų ir Naujųjų metų stalų atsidūrė itin kokybiški gurmaniški patiekalai ir produktai. Užsukę į „Gourmet Panorama“ ir užsisakę gardumynų iš anksto, jų galėsite įsigyti jau paruoštų – tereikės perdėti į indus ir nešti ant stalo. Gera žinoti, kad šiomis dienomis šventinių stalų rūpesčius galima patikėti savo srities profesionalams, nes mums lieka daugiau laiko bendrauti su artimiausiais ir dovanų paieškoms ar namų dekorui, galiausiai – tiesiog poilsiui!..
Kūčios anuomet ir dabar
Nuo seno įprasta, jog Kūčios – tai šeimos ir artimiausių žmonių vakarienė, kuomet susirenkama prie didelio apeiginio stalo, kur prisimenami ne tik gyvieji, bet ir išėjusieji. Kūčios lydimos įvairių apeigų, burtų, aukų, tikima, kad ši naktis – stebuklinga, nes prabyla gyvuliukai, pildosi burtai… Kūčios kupinos laukimo ir ramaus susitelkimo. Prieš Kūčias žmonės nuo seno stengdavosi užbaigti visus darbus, o prie šventinio stalo sėsdavo būtinai išsiprausę – apsivalę tiek fiziškai, tiek dvasiškai. Kūčias pradėdavo valgyti tik užtekėjus Vakarinei žvaigždei. Stalą apdėdavo šienu, dalį jo pakrėsdavo pastalėn. Ant šieno klodavo baltą staltiesę ir statydavo patiekalus, uždegdavo žvakių… Prie stalo pakviesdavo kaimynystėje gyvenančius bešeimius, samdinius. Prieš valgydami visi atsistodavo. Vyriausiasis sukalbėdavo maldą, paskui vieni kitiems linkėdavo sveikatos, laimės. Dalis maisto būdavo atiduodama vėlėms, paaukojama dievams.
Kūčių vakarą baigiasi Adventas, apimantis keturių sekmadienių laikotarpį iki Kalėdų. Todėl Kūčių valgiai – tai pasninko valgiai, ant stalo nerasite mėsos bei pieno produktų. Kūčioms nuo seno gamindavo 12 patiekalų, simbolizuojančių 12 metų mėnesių arba 12 Jėzaus apaštalų. Šiandien šios tradicijos ne visuomet laikomasi, tačiau, kaip anuomet, taip ir dabar, Kūčių vakarienė pradedama bendru kalėdaičių valgymu.
Kūčių patiekalai – tai tradicinė kūčia (nuo kurios ir kilo Kūčių pavadinimas), gaminama iš javų, sumaišytų su miešimu (medumi saldintu vandeniu), kisielius, žuvis, grybai, aguonų pienas, kūčiukai, duona, pyragas ir kt. Kūčių valgiai turėjo tam tikrą nuo seno žinomą simboliką, pvz., žuvis ir silkė primena apaštalus, kurie buvo žvejai, taip pat byloja apie Dievo stebuklą prie Samareto, kai minia žmonių pamaitinta dviem žuvimis ir penkiais kepaliukais duonos… Kūčiukai – tai Paskutinės vakarienės duona… Duona ir pyragas – stiprybės, proto, susivaldymo, ištikimybės, gerumo, nuolankumo simbolis; spanguolės apsaugo nuo priešų…
Bėgant metams, daugelis tradicijų išlieka: dar vis dedame šieno po staltiese, traukiame šiaudus: kurio ilgiausias, tas ilgiausiai gyvens… Vis dar paliekame tuščią lėkštę ir vietą prie stalo vėlėms, vis dar tarsi iš anksto laukiame mamos ar močiutės tradicinių Kūčių patiekalų, kurių išsiilgstame per visus metus; laužome kalėdaičius, trumpam stabtelime tam, kad vėl susiburtume prie bendro šeimos stalo ir susijungtume širdimis. Stebuklinga Kūčių vakarienės dvasia tvyro ore ir pripildo namus jaukios šilumos ir artumo jausmo.
Vis dėlto šiomis dienomis visų dvylikos (ar kiek mažiau) patiekalų ruošimo našta dažniausiai nebeužkraunama vienai šeimininkei, kurios namuose susiburia artimieji. Šiandien daugelis šeimų linkusios dalytis Kūčių stalo vaišes ir kiekviena atsinešti savąją dalį. Gimsta netgi smagi tradicija, kai močiutė, mama ruošia tradicinius, visų taip laukiamus Kūčių patiekalus, o šeimos jaunimas paįvairina vaišes originaliais, kiek naujoviškumo ir įvairumo stalui suteikiančiais patiekalais. Nevengiama netgi drąsesnių sprendimų – jie kaskart tampa smagia staigmena ir savotiška skonių atradimų dovana artimiesiems. Kas gali būti vertingiau už žmones, esančius šalia, ir bendrą patirtį bei prisiminimus!
Net ir 12 patiekalų Kūčių stalui su „Gourmet Panorama“ – akimirksniu
Naujų skonių bei patirčių jūsų Kūčių stalui padės suteikti „Gourmet Panorama“ įsikūrusių įmonių produkcija. Užsukę čia, rasite visko – nuo itin aukštos kokybės silkės ar lašišos iki virto aštuonkojo ir egzotiškų patiekalų ar galiausiai tradicinių kūčiukų bei pyragų. Sušiai, vasariniai suktinukai (summer rolls) ar karis Kūčioms? Kodėl gi ne! Šįsyk drauge su „Gourmet Panorama“ pateikiame ne tik modernias tradicinių Kūčių patiekalų versijas, bet ir suteikiame Kūčių stalui kiek netikėtą, bet be galo aromatingą ir ryškų Rytų bei Azijos kraštų atspalvį. Taigi su „Gourmet Panorama“ net ir 12 skirtingų patiekalų Kūčių stalui nebebus iššūkis – tereikės išsirinkti tai, kas labiausiai atitinka jūsų skonį ir poreikius.
Štai „Sushi Boutique“ kviečia paskanauti sašimių (sashimi), nes jie ne tik gardūs, bet ir itin papuošia stalą. Sašimiai – tai plonai pjaustytos neapdorotos žuvies griežinėliai, kurių skonis praturtintas įvairiausiais pagardais: japoniniais ridikais, „Wakame“ jūrų dumbliais, imbierais, vasabių bei „Ponzu“ padažu. Kadangi sašimiai patiekiami nevirti, jie būtinai gaminami tik iš šviežiausios ir aukščiausios kokybės žuvies. Šis patiekalas paprastai valgomas pirmasis.
„Saigon“ komanda nekantriai laukia žiemos švenčių ir su visa šiluma bei meile ragina mėgautis vasariniais suktinukais bei pho su krevetėmis ir žuvies kukuliais. „Spoon Out“ geltonasis karis su lašiša – ne tik gardus, bet ir spalvingas, modernaus pasaulietiško Kūčių stalo akcentas.
Teikiantiems pirmenybę klasikai, „Rojaus maistas“ siūlo išskirtinės kokybės ekologišką „Matjes“ silkę su bulvytėmis ir lietuviškais burokėliais, pagardintais balzaminiu actu ir Dižono garstyčiomis, taip pat premium kokybės lašišą, sūdytą pagal specialų „Rojaus maisto“ receptą. Na, o trokštantiems daugiau gurmaniškų patirčių ir rafinuotumo, – virtą aštuonkojį, kurį įmonė gauna šviežią ir verda vietoje.
Kokios gi Kūčios be burnoje tirpstančių tradicinių kūčiukų, kurių galėsite įsigyti, užsukę į kepyklėlę „Mon Ami“! Kūčių vakarienei „Mon Ami“ taip pat kviečia rinktis įvairius kišus (quiche): su pievagrybiais ir daržovėmis, su voveraitėmis ir lašiša, taip pat su šamu ir miško grybais – tai gali tapti puikia alternatyva tradiciniams pyragėliams su grybais, be to, kišai išties gražiai ir patraukliai atrodo ant stalo! Ruginė ir kvietinė „Artisan“ duonos ant stalo bylos apie tradicijų puoselėjimą ir šeimos vertybių saugojimą. Kūčių vaišes vainikuos tradicinis sluoksniuotas „Mon Ami“ aguonų pyragas ar sūrio pyragas su spanguolėmis, kuris, tikime, nepaliks abejingų ir taps puikiu vakarienės akcentu.
Pačių įvairiausių skonių savo šventiniam stalui suteiksite užukę ir į „Assorti“ krautuvėlę, kur galėsite įsigyti ne tik įvairiausių alyvuogių, riešutų, užtepėlių (nuo baklažanų iki artišokų ar moliūgų), padažų, saldumynų, tačiau ir produktų patiekalams ruošti: ypač tyro alyvuogių, o gal – juodųjų triufelių, šaltalankių ar saldžiųjų migdolų aliejaus? Kokosų acto? Jie, kaip ir druska su juodaisiais triufeliais, įvairiausi prieskonių bei žolelių mišiniai praturtins jūsų vaišes viso pasaulio virtuvėms būdingais atspalviais bei suteiks galimybę kurti, eksperimentuoti, improvizuoti ir, žinoma, stebinti.
Įspūdingas Kalėdų stalas be rūpesčių
Kalėdos anuomet ir šiandien
Kalėdos – bene laukiamiausia tiek mažųjų, tiek suaugusiųjų žiemos šventė, tai stebuklo kupinos akimirkos, praleistos artimiausiųjų apsuptyje. Kalėdos – ne tik Kristaus gimimo, bet ir žiemos saulėgrįžos, saulės sugrįžimo šventė. Jos, kaip ir Kūčios, turi magišką prasmę, gali nulemti ateinančių metų laimę, derlių, šeimos gerovę. Kalėdų laikotarpis trunka iki Trijų Karalių. Visi to laikotarpio vakarai vadinami šventvakariais. Tai gera proga pasisvečiuoti, pasivaišinti, pasilinksminti. Lietuvoje Kalėdos švenčiamos dvi dienas. Pagrindinis Kalėdų simbolis – papuošta eglutė, nors mūsų šalyje ši tradicija prigijo palyginti neseniai – Pirmojo pasaulinio karo metu. Visgi šiandien nebeįsivaizduojame Kalėdų be eglutės, Kalėdų Senio su maišu dovanų bei, žinoma, gausaus vaišių stalo.
Kalėdų vaišėmis įprasta pasirūpinti iš vakaro, kartu su Kūčių vaišėmis, nes per Kalėdas negalima dirbti jokių darbų. Mūsų protėviai pirmąją Kalėdų dieną keldavosi anksti rytą, nudengdavo Kūčių stalą, žiūrėdavo, ar nėra vėlių buvimo pėdsakų. Šią dieną priimta švęsti ramiai, namuose. Grįžus iš bažnyčios sėdama prie stalo, sočiai pusryčiaujama, nes tai – gero derliaus ir šeimos sveikatos ateinančiais metais sąlyga. Antroji Kalėdų diena – svečiavimosi ir jaunimo pramogų laikas. Tądien buvo įprasta išeiti iš namų, aplankyti kaimynus, gimines.
Kalbant apie Kalėdų vaišes, pasak etnologų, ant Kalėdų stalo senovėje būdavo tikra patiekalų įvairovė, tačiau kiekvieno iš jų reikėdavo paragauti po nedaug. Vyravo mėsos valgiai, įvairūs paštetai, vyniotiniai, kepenėlės, šaltiena, Kalėdų stalas neįsivaizduotas be miško gėrybių, kepinių su riešutais, cinamonu, marcipanais… Dabar gi daugeliui Kalėdos asocijuojasi su mandarinų kvapu, imbieriniais sausainiais, kepta antimi ar kalakutu.
Nepamirštamos šv. Kalėdų vaišės su „Gourmet Panorama“: greitai ir kokybiškai!
Drauge su „Gourmet Panorama“ kviečiame jus pasiruošti išties įspūdingą Kalėdų stalą, ant kurio puikuosis ne tik gardus pagrindinis mėsos patiekalas, smagurių akis trauks kalėdiškai papuoštas smetoniškas „Napoleonas“, tačiau netrūks ir išskirtinių gurmaniškų produktų – juk šventės išties puiki proga jų paragauti! Užsukite, užsisakykite ir mėgaukitės!
Jūsų Kalėdų stalui siūlome nepamirštamą jautienos karpačą, kurį jums čia pat vietoje paruoš „Steak Supply“ meistrai. „Steak Supply“ krautuvėlėje galite įsigyti ir itin kokybiškos vietoje brandinamos ir pjaustomos lietuviškos jautienos bei kitų mėsos produktų ypatingiems šventiniams patiekalams ruošti. „Spoon Out“, Kūčioms pasiūliusi geltonojo kario su žuvimi, per Kalėdas kviečia mėgautis žaliuoju kariu su mėsa – net neabejojame, jog jis taps netikėtu ir spalvingu šventinio stalo akcentu! Pagrindinį mėsos patiekalą – jautienos kepsnį (roast beef) su bulvėmis au gratin ir briuseliniais kopūstais paruošė „Bučerio“ meistrai. O nepamirštamomis „Cezario“ salotomis, pagamintomis su tikromis itališkomis romaninėmis salotomis, naminiu padažu, traškučiais ir šviežiai tarkuotu parmezanu, palepino „Caesar Salad Bar & Grill“.
Išskirtinumo ir ypatingos šventės nuojautos jūsų stalui suteiks „Itališko skonio gurmanų“ ekskliuzyviniai produktai, tarp kurių: „Strolghino al Tartufo“ saliamis su trumais, ožkų sūris „Imperatrice“ su trumais, „Beppino Occelli Casutin“ karvių pieno kamamberas, „Castagna“ buivolių pieno kamamberas, „Bocconcino di Langa“ kamamberas – šie puikiai tinka ir kepti orkaitėje. Tarsi atriektas gabalėlis torto – „Beppino Occelli“ karvių ir avių pieno sūris su vaisiais ir moskato grapa… Taip pat netikėtu šiltu užkandžiu taps keptas „Castagna Griglini allo Speck“ karvių pieno kamamberas su kumpiu. Prie šių išskirtinių produktų dera „Donna Francesca“ figų pagardas bei „Quattrociocchi“ figų džemas. Na, ir kaipgi be tradicinio pyrago – stalo puošmena taps „Milano Panettone“ ar „Mini Loison Panettone“.
„Pinavijos“ kepyklėlė pasirūpins Kalėdų stalo kepiniais, tarp kurių – tikras šventinio stalo karalius – smetoniškasis „Napoleonas“, gaminamas pagal autentišką „Pinavijos“ vadovės Vijos Zanevės mamos receptą. „Šio recepto mama mane išmokė paauglystėje, nuo jo atsirado „Pinavijos“ kepyklėlė. Šis tortas yra „Pinavijos“ vizitinė kortelė, jis iki šiol kepamas tik iš rankomis kapotos tešlos, pertepamas konjaku pagardintu sviestiniu kremu ir namine spanguolių uogiene“, – sako p. Vija.
Ant mūsų kalėdinio stalo tarsi dekoratyvinės mažos sniego pusnys pūpso „Pinavijos“ morenginės tartos su namine vyšnių uogiene, burnoje tirpstantys varškės sausainiai su aguonomis bei sviestinės tešlos pyragėliai su antiena ir vyne troškintomis kriaušėmis. Šventėms „Pinavija“ taip pat pasiūlys veganiškų bei beglitimių kepinių, kulinarijos gaminių. Visi šie skanėtai tarsi byloja apie tai, jog stebuklai ir dovanos jau visai ne už kalnų – jau girdėti Kalėdų Senio rogių varpelių tilindžiavimas, jau skamba Kalėdų giesmės, jau spurda nekantriu laukimu širdys.
Kūčias ir Kalėdas pasitinkame su šeima ir artimaisiais, o Naujieji metai asocijuojasi su draugų būriu, smagiu šurmuliu, fejerverkais, karnavalais, kaukių maskaradais ir tiesiog džiaugsmingai praleistu laiku. Naujuosius metus neretai sutinkame vis kitoje vietoje, gal net ir su skirtinga kompanija, pačiais įvairiausiais žmonėmis, kurių ir pomėgiai skiriasi. Todėl bene populiariausias Naujųjų formatas – suneštinės vaišės, stengiantis patenkinti daugelio norus bei pomėgius, o kartu – nustebinti ir suteikti šiai paskutinei senųjų metų nakčiai iškilmingumo, žaismingumo ir nepamirštamų akimirkų. Būtent tokių įsimintinų patiekalų bei produktų, kurie paįvairins net patį prabangiausią ar rafinuočiausią Naujųjų metų vaišių stalą, siūlo „Gourmet Panorama“. Tad kviečiame pasižvalgyti, ką šių Naujųjų metų sutiktuvėms čia išsirinkome mes.
Daugiau laiko švęsti: Naujųjų metų vaišės – iš pirkinių krepšio – tiesiai ant stalo!
Sakoma, kad riešutai – naujo gyvenimo ir sėkmingos pradžios simbolis, todėl jie ant naujametinio stalo tiesiog būtini. O jei… migdolais įdarytos alyvuogės? Netikėtas, gardus ir išties originalus pasirinkimas, kurį siūlo „Pizza 360“. Juolab kad migdolai simbolizuoja turtą ir klestėjimą… Mėgstantiems eksperimentuoti „Pizza 360“ šventiniu laikotarpiu siūlo įsigyti paruoštos picų tešlos ir nudžiuginti namiškius bei artimuosius ir bičiulius namuose, kaip tikroje picerijoje, kepta pica.
Jei jau prakalbome apie užkandžius… „Meat Point“ Naujiesiems metams, o ir visoms kitoms jūsų šventėms bei progoms, siūlo paruoštų užkandžių padėklų – nuimate plėvelę ir jau galite tiekti ant stalo. Kas atsidurs ant šio padėklo – spręskite patys, nes rinktis čia išties yra iš ko: be jau klasika tapusio ispaniško serano kumpio, išrankesniesiems patiks stipraus ir nepamirštamo skonio iberiškas kumpis, pagamintas iš gilėmis šertų juodųjų kiaulių mėsos, ar natūralus, mažiausiai 12 mėnesių brandintos jautienos kumpis, lengvai parūkytas Viduržemio ąžuolo dūmuose ir pagardintas trupučiu druskos… O kur dar populiarusis sūris su juodaisiais česnakais ar visų pamėgtos apelsinų sulčių ir aitriųjų paprikų marinate išmirkusios alyvuogės, ar žalios tarsi obuoliukai nekaitintos ir nemarinuotos alyvuogės „Dolce Sicilia“. Mėgstantiems saldesnes, patiks jau legenda tapusios juodosios alyvuogės, marinuotos su medumi, česnakais ir prieskoniais. Tikras naujamečio stalo delikatesas – ypač natūralūs bulvių traškučiai su trumais, alyvuogių aliejumi ir Himalajų druska. Maža to, jie įtraukti į sąrašą produktų, „privalomų paragauti prieš mirštant“. O mes skubame priminti, jog tiems, kurie dar nenusprendė, kuo švenčių proga nudžiuginti artimuosius, verta užsukti į „Meat Point“ krautuvėlę, kur rasite gardžių, skoningai supakuotų gurmaniškų dovanėlių.
Kaip iššūkį draugų susibūrimui prie Naujųjų metų stalo ar net teminiam jų sutikimui, „Gourmet Panorama“ įsikūrusi „Wrapperia Suppa Kebs“ kviečia rinktis vadinamąjį nuodėmių išvarytoją „Ugly Chalapos paprikų bombą“. Ar išdrįsite jo paragauti? O gal daugiausia aštriųjų „bombų“ nukenksminusiam svečiui priklauso specialus prizas?.. Tegul skonių patirtys tampa smagiu išbandymu bei žaidimu!
Naujųjų metų naktis – ypatinga. Juk stebime tikrą stebuklą – virsmą, kuomet vieni metai keičia kitus, kai rytą nubudę imame skaičiuoti jau kitų metų istoriją, paženklintą nauja data, ir kartu palydime senuosius metus su dėkingumu ir viltimi. Todėl ir šios ypatingos nakties vaišėms norisi nekasdienių patiekalų. Austrių rinkinys iš jūrų gėrybių mėgėjų rojumi vadinamos įmonės „Jūros bjaurybės by Selfish“ suteiks jūsų naujamečiam stalui prabangos ir rafinuotumo, o prie šampano ar putojančio vyno, be kurio neįsivaizduojamas Naujųjų sutikimas, austrės – tobulas pasirinkimas.
Galiausiai – desertas. Jis šią paskutinę metų naktį taip pat turi būti nepaprastas – spalvingas, žaižaruojantis! Ryškų naujametinį tortą ar saldėsių išsirinksite „Thierry“ kepyklėlėje, kuri šioms šventėms yra parengusi nemažai staigmenų: štai du nepaprastai skanūs šventiniai „La Bûche“ pyragai gali rungtis tik vienas su kitu. O kurį šventiniam stalui pasirinktumėte jūs: pistacijų putėsių su migdoliniu ir klasikiniu biskvitu bei vyšnių įdaru ar baltojo bei juodojo šokolado putėsių su gardžiais biskvitiniais traškučiais? „Thierry“ migdolinių orinukų eglutė – ne tik gardėsis, bet ir šventinio stalo puošmena. Šioje kepyklėlėje jūs taip pat galėsite įsigyti šviežutėlių aromatingų, traškių imbierinių sausainių – sveriamų arba vienetinėmis eglutėmis, taip pat – kalėdinį keksą. Mes gi naujamečiam stalui pasirinkome įspūdingą raudonąjį „Alysee“ tortą bei spalvingus ir gaivius pyragaičius: geltonąjį „Acapulko“, žaliąjį „Louvres“ ir šokoladinį „Versalis“.
„Šampanė“ naujametį stalą ne tik papildė „Edouard Artzer“ foie gras bei nealkoholiniu sidru, bet ir papuošė originaliomis rankų darbo žvakėmis bei „Zalto“ profesionaliomis rankų darbo taurėmis, padedančioms sukurti iškilmingą šventinę nuotaiką.
*
Šventiniam šurmuliui nurimus, dienoms vėl ėmus tekėti įprasta vaga, „Gourmet Panorama“ įsikūrusi „Kavos era“ mielai kviečia visus, išsiilgusius kitokio maisto ir tradicinių sočių pusryčių, užsukti čia puikiųjų Benedikto kiaušinių, poliarinių suvožtinių ar populiariųjų avokadų skrebučių… Išties gera žinoti, kad net ir persivertus metams, kai kurie dalykai išliko nepakitę.
©Žurnalas „Geras Skonis“
Kristina Noreikienė
Straipsnių autorė
Su „Geru skoniu“ bendradarbiauju jau nuo 2004 metų. Per tuos daugiau nei dešimtį metų keitėmės abu – ir žurnalas, ir aš ☺ Augome, tobulėjome, subrendome ir… tapome neatskiriama vienas kito dalimi.
Mano straipsnių temos – interjerai, restoranų, viešbučių pristatymai, asmenybės, porceliano istorija, dizainas / mada, papuošalai, parodų apžvalgos, baldai, indai; kava, kokteiliai ir daugelis kitų.