Visi keturi restoranai – „Džiaugsmas“, „Demo“, Nineteen18“ ir „Pas mus“ – savo įvertinimus išlaikė ir 2025-ais metais: visi jie ir vėl gavo po vieną „Michelin“ žvaigždę

2024-aisiais pirmąsyk Lietuvos restoranus įvertinęs „Michelin“ gidas šių metų gegužę paskelbė ir naujausią verdiktą. Jis patvirtina, jog mūsų šalies gastronomijos scena itin gyvybinga, veržli, o virtuvės šefai nestokoja kūrybiškumo ir jautraus požiūrio į aktualijas. 

Žurnalo „Geras skonis“ puslapiuose per daugiau kaip porą dešimtmečių pristatėme daugybę gastronomijos pasaulio asmenybių, pasakojome apie itin skirtingas vietas įvairiuose Lietuvos kampeliuose. Ne vienoje jų viešėjome su unikaliu savo projektu „Gero skonio“ klubas. Džiugu matyti, jog tie, kieno augimą stebėjome, skyrėme dėmesio žurnalo puslapiuose, pakliuvo ir į tarptautinių vertintojų akiratį.

Kartu pažvelkime, kas Lietuvoje nusipelnė naujausiojo „Michelin“ gido dėmesio.

Užtikrintos pozicijos: nė vienos „nukritusios“ žvaigždės

Praėjusiais metais, kai pirmąsyk istorijoje „Michelin“ vertino Lietuvos restoranus, tvyrojo didžiulė intriga – kas gi pasipuoš pirmosiomis žvaigždėmis? Jomis pasidabino net keturios vietos, visos įsikūrusios Vilniuje. Šiemet intrigos ir vėl netrūko – ar tie, kas buvo apdovanoti pernai, sugebėjo išlaikyti kokybės kartelę? Gegužės 28-ąją vykusios specialios ceremonijos metu paaiškėjo, jog tikrai taip.

Visi keturi restoranai – „Demo“ su vyriausiuoju šefu Tadu Eidukevičiumi priešakyje (interviu su juo kviečiame skaityti šio žurnalo numerio puslapiuose), „Džiaugsmas“ ir vyriausiasis šefas Martynas Praškevičius, „Nineteen18“, kurio virtuvei diriguoja Andrius Kubilius bei talentingos virtuvės šefės Vitos Bartininkaitė vadovaujamas restoranas „Pas mus“ – savo įvertinimus išlaikė: visi jie ir vėl gavo po vieną „Michelin“ žvaigždę.

„Lietuva yra labai pažangi šalis. Malonu matyti, kad nuo pirmojo „Michelin“ gido Lietuvai pristatymo praėjusiais metais šalies gastronomijos scena toliau vystosi ir plečiasi – tiek tobulėjant esamiems restoranams, tiek atsirandant įvairiems naujiems. Lietuviai pelnytai didžiuojasi savo kulinarinėmis tradicijomis, jos toliau gyvuoja visoje šalyje esančiose maitinimo įstaigose, ir tai ypač atspindi šiemet skirta nauja Žalioji žvaigždė restoranui, kuris remiasi savo vietovės paveldu – tiek pastato, kuriame įsikūręs, tiek patiekalų požiūriu“, – sakė tarptautinis „Michelin“ gidų direktorius Gwendalas Poullennecas.

Dviem restoranams – po „Michelin“ Žaliąją žvaigždę

Poullenneco minėtoji „Michelin“ Žalioji žvaigždė šiais metais skirta dviem restoranams. Šį ypatingą apdovanojimą pelno tvarūs restoranai, kurie ne tik siūlo išskirtinę kulinarinę patirtį, bet ir aktyviai veikia, kad kuo labiau sumažintų poveikį aplinkai.

Vienas jų, „Red Brick“, šį įvertinimą pelnė antrus metus iš eilės. „Michelin“ gidas jį pristato kaip išskirtinę vietą, įsikūrusią Ukmergės rajono savivaldybėje esančiame Radiškyje. Pirmąsyk čia apsilankę vietiniai ir užsienio svečiai nustemba ir susižavi, kad „Red Brick“ veikia didelio ūkio „Farmers Circle“ apsuptyje, kruopščiai atkurtame istoriniame pastate, kuriame kadaise buvo tvartas. Kone savaime suprantama, jog ūkis restoranui tiekia didžiumą produktų.

Antra Žalioji žvaigždė 2025-aisiais skirta restoranui „Demo“, veikiančiam sostinės Naujamiestyje. Jau pernai aktyviai minėtas „Demo“ ir šiemet skina įvertinimus. Pristatydamas T. Eidukevičiaus vadovaujamą restoraną „Michelin“ gidas akcentuoja ir pastatą, kuriame jis veikia, – kadaise tai buvo mikroschemų gamykla kariniams komponentams. Įspūdį vertintojams padarė ir restorano įkūrėjų siekis pernaudoti kuo daugiau įrangos, baldų ar net stalo įrankių. Taip pat ypač jautrus, tačiau kartu ir racionalus požiūris į produktų panaudojimą, siekį kuo labiau mažinti švaistymą.

Ir „Red Brick“, ir „Demo“ yra tos vietos, kuriose apie tvarumą kalbama ne tik realiais kasdieniais veiksmais, bet stengiantis į dialogą įtraukti ir svečius, – jiems pristatoma restorano filosofija, pasakojamos patiekalus pristatančios istorijos.

Padvigubėjęs „Bib Gourmand“ apdovanojimų skaičius

Dalis valgytojų puoselėja klaidingą įspūdį, jog „Michelin“ vertina tik prabangius restoranus, į kuriuos susiruošti prireikia specialios progos. Taip toli gražu nėra! Tą akcentuoja ir pats gidas, ne veltui egzistuoja specialus įvertinimas, pavadintas „Bib Gourmand“ apdovanojimu.

Palyginti su pernai, rekomenduojamų restoranų sąrašas šiek tiek pailgėjo – prisidėjo po vieną restoraną iš Vilniaus ir Klaipėdos.

Šis specialus apdovanojimas skiriamas restoranams, siūlantiems kokybišką maistą už prieinamą kainą.

2025-aisiais šį įvertinimą išlaikė visos 4 vietos, gavusios jį pernai – „14Horses“, „Gaspar’s“ ir „Le Travi“ Vilniuje bei „Nüman“ Kaune. Ketvertuką šiais metais papildė ir nuo šiol „Bib Gourmand“ apdovanojimu galės didžiuotis ir restoranai „Augustin“, „Kristoforas“, „El Gato Negro“ ir „B’ARN Bistro“, visi veikiantys Vilniuje.

Už profesionalumą – specialieji „Michelin“ apdovanojimai

Už kiekvieno restorano slypi daugybė talentingų žmonių ir nesuskaičiuojamos jų darbo valandos. Ne veltui visi vyriausieji šefai, gaunantys pagrindines „Michelin“ žvaigždes, kitus įvertinimus ar rekomendacijas, mini, jog nieko nebūtų pavykę be darnios komandos. „Michelin“ itin didelį dėmesį skiria asmenybėms – savo darbui aistringai pasišventusiems profesionalams.

Jaunojo šefo apdovanojimas šiais metais skirtas Darekui Medvedevui iš restorano „Augustin“ Vilniuje. 29-erių D. Medvedevas sužavėjo „Michelin“ gido inspektorius, o savo komandos nariu dar labiau gali didžiuotis žinomas virtuvės šefas bei restoranų savininkas Vytautas Samavičius – „Augustin“, kaip ir „Momo Grill“ bei „Monai“, yra jo įkurtos vietos.

Aptarnavimo apdovanojimą pelnė Lina Marija Balčiūnaitė iš Radiškyje esančiame ūkyje „Farmers Circle“ veikiančio restorano „Red Brick“. L. M. Balčiūnaitė jame yra aptarnavimo vadovė, su ypatingu entuziazmu įsiliejusi į tvaria filosofija besivadovaujantį restoraną ir su visa komanda kurianti svečiams pačią geriausią patirtį.

Someljė apdovanojimas atiteko vienam iš tituluotų šios srities ekspertų Lietuvoje, nesyk ir tarptautiniuose konkursuose laurus skynusiam Martynui Praviloniui iš restorano „HeJi“ sostinėje.

Pagaliau Metų atidarymo apdovanojimu įvertintas „B’ARN Bistro“ Vilniuje įkūrėjas ir vyriausiasis šefas Arnas Petronis. Vos pernai rudenį atidarytas mažytis restoranėlis jau spėjo nusipelnyti ne tik vietinių gurmanų, bet ir tarptautinių ekspertų dėmesio.

Metų atidarymo apdovanojimu įvertintas „B’ARN Bistro“ Vilniuje įkūrėjas ir vyriausiasis šefas Arnas Petronis

Rekomendacijų sąrašas išaugo

Didžiausia garbė restoranui – gauti vieną, dvi ar visas tris „Michelin“ žvaigždes. Žinoma, vėliau kyla iššūkis jų neprarasti ar ambicija pagausinti žvaigždžių skaičių. Puikus įvertinimas ir Žalioji žvaigždė ar apdovanojimas „Bib Gourmand“.

Tačiau „Michelin“ kiekvienoje šalyje žvalgosi kuo plačiau ir kasmet sudaro rekomenduojamų restoranų sąrašą – tai vietos, kuriose dėl maisto kokybės galima neabejoti, jos tikrai nusipelno smalsių valgytojų dėmesio. Jei žvaigždžių gavęs restoranas pasipuošia ryškiai raudona plokštele su atitinkamu skaičiumi žvaigždžių, tai ant rekomenduojamų vietų plokštelių šių simbolių nėra.

Palyginti su pernai, rekomenduojamų restoranų sąrašas šiek tiek pailgėjo – prisidėjo po vieną restoraną iš Vilniaus ir Klaipėdos.

***

„Michelin“ įvertinimai – puikus būdas apie Lietuvą, kaip naują, intriguojančią gastronominę kryptį, pranešti maisto kultūra besidomintiems viso pasaulio turistams. Apdovanojimus pelnančių vietų savininkai ir virtuvės šefai nė neslepia, jog tai žymiai pagausina svečių būrį. Tačiau ne mažiau svarbu, jog apdovanojimai ar pats siekis juos gauti tampa paskata tobulėti, nebijoti eksperimentuoti, ieškoti unikalaus savo kelio. O valgytojai į rankas gauna turtingą ir įvairų gidą, kuris leidžia planuoti naujų įspūdžių ir skonių kupinas keliones.

„Michelin“ apdovanotojų ir rekomenduojamų restoranų sąrašas

4 restoranai, gavę po vieną „Michelin“ žvaigždę

  • „Demo“ (Vilnius)
  • „Džiaugsmas“ (Vilnius)
  • „Nineteen18“ (Vilnius)
  • „Pas mus“ (Vilnius)

8 „Bib Gourmand“ įvertinimą pelnę restoranai

  • „14Horses“ (Vilnius)
  • „Gaspar‘s“ (Vilnius)
  • „Le Travi“ (Vilnius)
  • „Nüman“ (Kaunas)
  • „Augustin“ (Vilnius)
  • „Kristoforas“ (Vilnius)
  • „El Gato Negro“ (Vilnius)
  • „B’ARN Bistro“ (Vilnius)

2 Žaliąja žvaigžde pasidabinę restoranai

  • „Red Brick“ (Radiškis)
  • „Demo“ (Vilnius)

Rekomenduojami restoranai:

  • „Alba Bistro“ (Klaipėda)
  • „Amandus“ (Vilnius)
  • „Apvalaus stalo klubas“ (Trakai)
  • „Arrivée“ (Kaunas)
  • „Da Antonio“ (Vilnius)
  • „Dia“ (Kaunas)
  • „Dine“ (Vilnius)
  • „Elven“ (Vilnius)
  • „Ertlio namas“ (Vilnius)
  • „Fabrikėlis“ (Vilnius)
  • „Farmer & The Ocean“ (Vilnius)
  • „HeJi“ (Vilnius)
  • „Justa Pasta“ (Vilnius)
  • „Momo Grill“ (Vilnius)
  • „Monai“ (Klaipėda)
  • „Monte Pacis“ (Kaunas)
  • „Motíf“ (Vilnius)
  • „Pacai“ (Vilnius)
  • „Protėviai“ (Vilnius)
  • „Red Brick“ (Radiškis)
  • „Somm“ (Vilnius)
  • „Stebuklai“ (Vilnius)
  • „Stikliai“ (Vilnius)
  • „Telegrafas“ (Vilnius)
  • „Uoksas“ (Kaunas)