Įspūdingas gastronomines patirtis Lietuvoje iš įpročio ar inercijos vis dar dažnai siejame su didžiaisiais miestais, o mažesnieji mums asocijuojasi su ramybe, gamta… Tačiau ir viena, ir kita gali puikiai derėti, dar daugiau – net į nedidelį miestą galima vykti vien dėl ypatingos vakarienės. Tuo galima įsitikinti viešint Birštone užsukus į restoraną „Moon“, o gal net specialiai atvykus būtent į jį.
Kurortinio miesto statusą turintis Birštonas gyvybe alsuoja visus metus – net ir šaltuoju sezonu žmonės atvyksta savaitgaliams ar kelioms dienoms atsikvėpti, o ką jau kalbėti apie šiltąjį metų laiką, kai čia aktyviai ilsimasi, sveikatinamasi, atostogaujama, pramogaujama. Šioje „puokštėje“ dera ir gastronominės patirtys, o puiki vieta joms – SPA namų „Vytautas Mineral SPA“ restoranas „Moon“ su talentingu virtuvės šefu Dariumi Dabrovolsku priešakyje.
Atviras visiems, ideali vieta šventėms
Šis restoranas laukia visų – nesvarbu, ar jie gyventų Birštone, ar atvyktų čia kuriam laikui pasisvečiuoti. Labiausiai viešnagę Birštone vertina atvykę iš didžiųjų miestų, nes būtent jie gyvena sparčiausiu tempu. O kurortiniame mieste pasitinka ramybė, nuostabi gamta, galima pailsėti kūnu ir siela, be to, yra galimybė nerti į nepamirštamas gastronomines patirtis. Juk taip dažnai po kelionių į Italiją ar Prancūziją giriame nedideliuose miesteliuose veikiančius puikius restoranėlius, o iš tiesų tuo jau galime džiaugtis ir Lietuvoje!
Tie, kas jau išragavo restorano patiekalus, įvertino gėrimų pasirinkimą, tikrai paliudys, jog į Birštoną verta atvykti ir vien dėl gastronominės patirties, ypač kad tam tikromis progomis ji gali būti neeilinė – sujungianti kulinarijos meną su kitomis meno šakomis. Tačiau apie tai – kiek vėliau.
Restorano „Moon“ erdvė nėra didelė, tačiau tai net tampa privalumu – ji aprėpiama vienu žvilgsniu, tad nebus svečių, kurie pasijustų nuošalyje. Restorano interjeras santūriai elegantiškas, dieną čia apstu natūralios šviesos, o vakare įžiebiamas jaukus apšvietimas.
Neatsitiktinai restoraną mėgstama rezervuoti nedidelėms privačioms šventėms – erdvė joms čia optimali. O tos šventės gali būti pačios įvairiausios – vestuvės, krikštynos, jubiliejai, taip pat ir įmonių renginiai. Tokia idėja gali būti išties puiki – pasiūlyti visai šventės dalyvių kompanijai pabėgti iš savo miesto ar miestelio ir atkeliauti į gražųjį Birštoną, pabūti nekasdienėje restorano aplinkoje, pasisemti dar daugiau nepamirštamų įspūdžių.
Patyręs ir talentingas virtuvės dirigentas
Atkeliavę į „Moon“ svečiai gali būti visiškai ramūs, jog maistu čia rūpinamasi su precizišku atidumu. To ir galima tikėtis, kai už virtuvės vairo stovi patyręs ir puikiai vertinamas virtuvės šefas D. Dabrovolskas, profesionalioje virtuvėje besisukantis jau keliolika metų, o būtent „Moon“ – jau 6-us.
Virtuvės šefas D. Dabrovolskas
Paklaustas, kas jam svarbiausia kuriant restorano meniu, virtuvės šefas sako visada siekiantis, kad patiekalai būtų kūrybiški, įdomūs, be to, stengiasi paisyti lokalumo, sezoniškumo, žinoma, labai svarbi ir patiekalo estetinė pusė. Štai, atėjus šiltajam sezonui, lėkštėse nebelieka tokių gėrybių, kaip, tarkime, grybai, patiekalai lengvėja, atsiranda daugiau spalvų, žalumynų, sezoninių produktų, iš kurių gimsta nauji dar neatrasti deriniai…
Paprašytas įvardinti, kurios pasaulio šalies ar regiono virtuvė jam tampa didžiausiu įkvėpimu, „Moon“ virtuvės šefas sako, jog tai Šiaurės šalys, kita vertus, jis nevengia tam tikrų ingredientų ar gaminimo technikų ir iš Rytų, tad sugeba meistriškai suderinti skirtingas kulinarines tradicijas.
Tie, kas nutaria „Moon“ erdvę užsisakyti privačiai šventei, taip pat renkasi iš restorano a la carte meniu, tačiau kiek tik įmanoma komanda yra lanksti ir atsižvelgianti į svečių norus bei pageidavimus.
Virtuvės komanda visada dirba tik su pačiais šviežiausiais ir kokybiškiausiais produktais, tad po viešnagės „Moon“ svečiai įvertina, jog aukštą kokybę čia gauna už prieinamą kainą.
Nepriekaištinga vyno korta ir savita „biblioteka“
Atskiro paminėjimo nusipelno ypač kruopščiai suformuota restorano „Moon“ vyno korta, anot restorano vadovo Žilvino Byčiaus, tam skiriamas ypatingas dėmesys, o aptarnaujantys darbuotojai visada profesionaliai patars, koks gėrimas labiausiai tiks prie vieno ar kito šefo D. Dabrovolsko kurto patiekalo.
Būtent restorano vadovo rūpesčiu įgyvendinta ir toliau puoselėjama dar viena idėja – restorane kuriama savotiška „gėrimų biblioteka“. Tai reiškia, jog čia atkeliauja ir specialiose spintose saugoma turtinga ypatingų, net kolekcinių stipriųjų gėrimų kolekcija.
Tačiau tai ne šiaip objektai, skirti apžiūrėti, – šie gėrimai įtraukti į atskirą meniu ir juos galima užsisakyti degustuoti vietoje, o panorus ir įsigyti savo kolekcijai ar kam nors dovanų.
Ypatinga patirtis – meno degustacija
Maisto gaminimas, patiekalų derinimas su gėrimais – tai atskira išmanymo reikalaujanti meno šaka. Tačiau „Moon“ žengia dar toliau ir jau kuris laikas inicijuoja unikalius renginius, kuriuose vyksta kelių meno šakų sintezė. Tokie renginiai pavadinti „meno degustacijomis“. Ką gi tai reiškia?
Tarkime, balandžio pradžioje restorane „Moon“ vyko renginys, kurio metu buvo pristatyta išskirtinė virtuvės šefo D. Dabrovolsko trijų patiekalų degustacinė vakarienė, kurią įkvėpė menininkės Gintarės Tilūnaitės tapybos paroda „Passion“. Ir tai – dar ne viskas: šios vakarienės metu svečiai žiūrėjo vienintelio Lietuvoje profesionalaus improvizacijų teatro „Kitas kampas“ pasirodymą tema „Moteris. Vyras“.
Taigi, vieno vakaro metu derėjo kulinarinė meistrystė, tapyba ir improvizacijos menas. Tokių renginių seriją ketinama tęsti ir toliau, juolab jog šios vakarienės sulaukia didelio dėmesio ir puikių atsiliepimų. Tokie unikalūs vakarai – dar viena priežastis atvykti į „Moon“ ir leistis į naujas patirtis.
©Žurnalas „Geras Skonis“