foto D. Gumbrevičius

Rugsėjo 6 dieną pačioje Palangos kurorto širdyje įsikūrusiame restorane „Onorė“ įvyko virtuvės šedevrais stebinantis „Gero skonio“ klubo renginys. Ypatingo vakaro metu svečiai rudenį pasitiko ragaudami gurmaniškus patiekalus, degustuodami prie jų priderintus vynus bei vartydami naujausią „Gero skonio“ numerį, menantį prabėgusios vasaros šilumą, kvapus, spalvas ir skonius.

Su geriausiais Lietuvos restoranais bei gėrimų ekspertais sėkmingai bendradarbiaujantis žurnalas „Geras skonis“ jau 17 metų skaitytojams dovanoja publikacijas apie mūsų šalies ir pasaulio gastronomiją. Įdomiausius straipsnius jau galima rasti internetinėje svetainėje skonis.lt. Neužilgo dvidešimtmetį skaičiuosiantis leidinys aplink save subūrė didelį skaniam ir kokybiškam maistui bei jo vartojimo kultūrai neabejingų bendraminčių būrį. „Norėdami savo skaitytojus pažinti artimiau, bendrauti su jais ne tik dalinantis teorinėmis žiniomis, įkūrėme „Gero skonio“ klubą. Kas mėnesį kartu su maisto entuziastais lankomės vis kitame Lietuvos restorane, ragaujame virtuvės meistrų sukurtų delikatesnių valgių, mėgaujamės prie jų priderintais gėrimų poskoniais“, – apie gražią renginio idėją pasakojo žurnalo „Geras skonis“ vyriausioji redaktorė Rasa Ščeponienė.

„Gero skonio“ klubo šventę pajūryje atidarė Palangos restorano „Onorė“ šeimininkai Ingryda ir Ignas Grušniai. Garsaus prancūzų rašytojo, romanisto Onorė de Balzako vardu pavadintas restoranas šių metų 30 geriausių Lietuvos restoranų rinkimuose užėmė garbingą 19-ąją vietą. Patiekalus specialiai šiam vakarui, naudodamas „Gero skonio“ klubo partnerių pateiktus aukščiausios kokybės produktus, kūrė jaunas, tačiau itin talentingas, išradingumo nestokojantis virtuvės meistras Bernardas Anužis. Pagrindinis dvidešimt penkerių metų vaikino mokytojas – vienas žymiausių Lietuvos virtuvės šefų Deivydas Praspaliauskas. Būtent jis padėjo sukurti „Onorė“ restorano meniu, nuolat konsultuodamas bei dalindamas vertingus kulinarinius patarimus.

foto D. Gumbrevičius

Degustacinė vakarienė prasidėjo gardžiais šaltaisiais užkandžiais: burnoje tirpstančiu, švelniaskoniu triušienos paštetu su juodos duonos traškučiais bei jautienos mentės kapotiniu, paskanintu marinuotais svogūnėliais, putpelių kiaušiniais, kaparių uogomis ir traškutėle deginta duona. Valgių skonį lydėjo išskirtiniai vynai: ALTANO white Duoro D.O.C. ir TENUTA GUADO AL TASSO Scalabrone Rosato Bolgheri D.O.C. Renginio įžangoje ragauti patiekalai buvo ruošiami naudojant „Gero skonio“ klubo partnerio – 135 gyvavimo metus švenčiančios „Vilniaus duonos“ – produktus. Didžiausia kepykla Baltijos šalyse, Lietuvos rinkos lyderė kepa daugiau nei 80 pavadinimų duonos gaminius ir nuolat džiugina savo pirkėjus naujomis skonių variacijomis.

Paragavus pirmųjų valgių, ant stalų atkeliavo šildanti, kvapni marinuotų moliūgų sriuba su kalakutiena ir kaštainiais. Pasimėgavus jos skoniu, atėjo metas degustuoti karštuosius patiekalus – triušienos filė, patiektą su bulvėmis, grybais ir medaus-garstyčių padažu bei rūkytos antienos filė su morkomis, burokėliais, salierais, spanguolėmis, raudonojo vyno padažu ir tobulą skonių darną sukūrusiu LA BRACCESCA Sabazio Rosso di Montepulciano D.O.C. vynu. Triušienos ir antienos mėsą „Gero skonio“ klubo šventei pateikė UAB „Baltic Larus“ specialistai. Nedidelė, bet veržli, naujoviška įmonė, nuoširdaus virtuvės meistrų pasitikėjimo sulaukusi bendrovė jau devintus metus pirkėjus džiugina aukščiausios kokybės asortimentu. Išskirtinė prekės ženklų „KITCHEN me“ ir „Lapino puota“ produkcija atitinka griežčiausius reikalavimus.

Saldžiąja renginio dalimi pasirūpino „Gero skonio“ klubo partneris – AB „Naujoji Rūta“. Ši įmonė daugiau nei 20 metų savo rankų šiluma ir skonių eksperimentais smaližiams dovanoja džiuginančias, ypatingų maistinių potyrių akimirkas. „Onorė“ restorane viešėję gero maisto mylėtojai buvo kviečiami susipažinti su „Bohemos“ saldainių asortimentu, skonio receptorius palepinant skirtingomis jų rūšimis: su riešutų, uogų ir likerių įdarais. Trys savanoriai galėjo sudalyvauti intriguojančioje, akloje saldainių degustacijoje. Saldainių skonius teisingai įminę svečiai sulaukė skanių prizų. Dovanų laimėti buvo galima ne tik užmerktomis akimis ragaujant saldumynų, bet ir atsakinėjant į viso renginio metu vykusios „Gero skonio“ viktorinos klausimus. Ją, kaip ir visą šventinį vakarą, vedė Daiva Tamošiūnaitė.

Renginį vainikavo išskirtinio dėmesio susilaukęs įmantrus šaltas desertas – juodos duonos parfė su liofilizuotomis braškėmis ir šokoladu. Jo palyda tapo GRAHAM‘S Late Bottled Vintage Porto D.O. vynas. Šis skonių duetas buvo įvertintas net pačių išrankiausių gurmanų.

Tobulą skonio harmoniją sukurti padėjo prie patiekalų bei deserto pateikti, ilgamečio „Gero skonio“ klubo partnerio – „Mineralinių vandenų“ – parinkti gėrimai. „Gero skonio“ renginiuose maisto ir gėrimų derinimas vyksta ypač atidžiai, todėl specialiai šiai progai buvo pakviestas vyno ekspertas Gintautas Jašinskas, kuris išsamiai pristatė visus gurmaniškojo vakaro vynus.

Rudenį pajūryje pasitikęs „Gero skonio“ klubas gardžias patirtis bei puikius įspūdžius dovanos ir toliau, tęsdamas renginių-gurmaniškų kelionių ciklą visoje Lietuvoje.

©Žurnalas „Geras skonis“