Maximilianas Riedelis

Gurmaniški valgiai ir gėrimai netektų dalies savo žavesio, jeigu jais mėgautumės iš paprastų indų – tai įrodo ir įvairūs moksliniai tyrimai. Tačiau vienas žmogus gerokai aplenkė ne tik mokslininkus, bet ir savo laikmetį. Iš senos Bohemijos stiklapūčių giminės kilęs vyno gurmanas Clausas Riedelis pirmasis pastebėjo, kad skirtingos formos taurėse vyno skonis ir aromatas atsiskleidžia nevienodai. Šis atradimas įkvėpė jį sukurti taures pagal vynuogių specifiškumą, kas sukėlė tikrą revoliuciją vyno pasaulyje, o tai galiausiai padėjo įtvirtinti „Riedel“ pavadinimą krištolo gaminių rinkoje.

Išskirtinumas nulėmė sėkmę

Vargu ar pavyktų rasti vyno gurmaną, kuris nežino „Riedel“ vardo. Tai – jau vienuoliktos kartos valdoma šeimos įmonė, įnešusi į vyno istoriją iki tol neregėtos elegancijos ir vyno vartojimą pavertusi rafinuotu ritualu.

„Būtent Clausas Riedelis atkreipė dėmesį, kad kiekvienos rūšies vynuogės pasižymi unikaliomis savybėmis, kurios geriausiai atsiskleidžia konkrečios formos taurėje. Taurės forma lemia, kiek vyno paviršius liesis su oru bei koks atstumas bus tarp jūsų nosies ir gėrimo. Dėl šios priežasties raudonajam vynui reikia platesnės, o baltajam – siauresnės taurės“, – komentuoja „PROMO Food Service“ produktų grupės vadovė Olivija Šakytė.

C. Riedelio kelias į pripažinimą prasidėjo nuo to, kad eidamas į restoranus jis nešdavosi savo gamybos taurę vynui. Kartą šį keistą ritualą pastebėjo legendinis Amerikos vyndarys Robertas Mondavi. Jis paklausė C. Riedelio, kodėl jo taurė kitokia nei visų restorano svečių. C. Riedelis paaiškino, jog būtent tokia taurės forma geriausiai atskleidžia tikrąjį vyno charakterį ir pasiūlė R. Mondavi paragauti pačiam. Vyndarys liko sužavėtas, o ši pažintis galiausiai tapo „Riedel“ tramplinu į sėkmę Amerikos rinkoje.

Šiuo metu išskirtines taures ir dekanterius vynui gaminanti „Riedel“ garsėja ne tik aukščiausios kokybės gaminiais, bet ir kuriamomis inovacijomis vyno gurmanams. Nors pagrindinė kompanijos misija – padėti visiškai atsiskleisti vyno skoniui, ne mažiau svarbi ir estetinė krištolo gaminių pusė. O šioji kuriama su didžiausia precizija. Kiekvienos taurės dizainas išlaiko vadinamąjį „aukso pjūvio“ principą, dar vadinamą „dieviškąja proporcija“, kurią galima aptikti ne tik dailiose graikų skulptūrose, bet ir Leonardo da Vinci paveiksluose.

„Įdomu tai, kad 1756 m. Austrijoje užsimezgusios Riedelių giminės stiklapūtystės tradicijos gyvuoja iki šiol. Kai kuriuos gaminius „Riedel“ vis dar gamina senuoju stiklapūtystės būdu, kurį išmano vos 20 meistrų visame pasaulyje. Šis amatas perduodamas iš kartos į kartą, dažniausiai – tėvų sūnums. Kiti „Riedel“ gaminiai gimsta pasitelkus naujausias technologijas, kurios leidžia išgauti rankų darbui prilygstančią kokybę“, – vardina O. Šakytė.

Išskirtinės kolekcijos įvairiems skoniams

Išradingumo netrūksta ir vienam iš dabartinių „Riedel“ bendraturčių austrui Maximilianui Riedeliui. Būdamas vos 23-ejų metų jis atvyko į Šiaurės Ameriką ir tapo naujuoju kompanijos viceprezidentu. Pirmuosius gyvenimo metus lydėjęs dažnas kraustymasis vis į naujus namus įkvėpė sukurti plonyčio krištolo taures be kojelių, ir tai tapo tikru akibrokštu vyno pasaulyje.

„M. Riedelis, kaip ir priklausytų stiklapūčių giminės atstovui, visur vežiojosi savo mėgstamas taures. Nenuostabu, kad į naujus namus trapūs stiklo gaminiai dažnai atkeliaudavo nulūžusiomis kojelėmis. Galiausiai tai paskatino sukurti revoliucinę taurių liniją, pavadintą „O“. Iki tol patiekę vyną taurėje be kojelės būtumėte likę nesuprasti, o štai naujoji taurė buvo tokia netikėtai patogi ir elegantiška, kad greit tapo karšta naujiena vyno pasaulyje“, – sako O. Šakytė.

Pasak jos, 2004 m. sukurta taurių kolekcija „O“ išlaiko etalonines „Vinum“ serijos formas, tačiau neturi trapiausios dalies – kojelės. Tai leidžia taures lengvai transportuoti, drąsiai neštis į piknikus bei plauti indaplovėje. Nors kolekciją sudaro baltajam ir raudonajam vynui skirtos taurės, jas malonu naudoti ir vandeniui, gaiviesiems ar stipriesiems gėrimams. Šias taures netikėtai pamėgo ir džino gurmanai.

Taurė „Big O Tumbler“ minėto gėrimo entuziastų laikoma pirmuoju pasirinkimu. Viena išskirtinių „Riedel“ kolekcijų – kompanijos bendraturčio Georgo J. Riedelio sukurta originalioji „Winewings“. 2018 m. klientas paprašė G. Riedelio sukurti „geriausią taurę“ Cabernet Sauvignon vynui. Taip gimė šios vyno rūšies įkvėpta plati plokščiadugnė taurė su elegantiška kojele. Taurės sienelė šiek tiek banguota, o unikali forma padeda geriau atsiskleisti gėrimo aromatui bei skoniui, dėl šios priežasties taurė atlieka ir dekanterio funkciją. Dabar „Winewings“ kolekcijoje yra septynios skirtingos taurės įvairios rūšies vynui.

Maximilianas Riedelis, kaip ir priklausytų stiklapūčių giminės atstovui, visur vežiojasi savo mėgstamas taures. Nuotraukoje taurės iš „Grape“ kolekcijos

Dėmesį traukia ir naujausia „Riedel“ taurių kolekcija „Grape“, kurią sudaro trijų skirtingų dydžių taurės, puikiai tinkamos tiek vynui, tiek įvairiems kokteiliams. Kiekviena taurė sukurta taip, kad užtikrintų tobulą pripildymo lygį, – tai leidžia geriau atskleisti skirtingų gėrimų skonį bei aromatą.

„Riedel“ nepamiršta ir šampano mėgėjų – juos turėtų sudominti taurių kolekcijos „Veritas“, „Superleggero“, „Performance“ ar „Veloce“. Šiose kolekcijose šampanui skirtos taurės yra ne įprastos fleitos (angl. flute), bet tulpės formos. Skirtingai nei fleitos, toks tulpės formos dizainas leidžia geriau atsiskleisti šampano aromatui, o taurės viršuje esantis subtilus susiaurėjimas padeda susidaryti šampano burbuliukams. Taurės puikiai tinka ne tik šampanui, bet ir prosekui ar putojančiam vynui, kaip ir daugumą „Riedel“ gaminių, šias taures galima plauti indaplovėje.

Dekanteris „Mamba“, „Veloce“ kolekcija

„Riedel“ gerbėjų ratas auga

Vasarą Lietuvoje viešėjęs M. Riedelis pakvietė vyno gurmanus, someljė ir gėrimų ekspertus į „PROMO Cash & Carry“ organizuotą „Riedel“ taurių derinimo vakarą. Beveik 150 renginio dalyvių turėjo unikalią galimybę artimiau susipažinti su pasaulinio lygio „Riedel“ taurėmis ir išgirsti vertingų įžvalgų iš paties M. Riedelio, kaip skirtingos formos ir dydžių taurės gali paveikti gėrimo skonį bei aromatą.

„Vynas yra vienintelis gėrimas su praeitimi, dabartimi ir užtikrinta ateitimi. O taurė turėtų būti kaip garsiakalbis muzikai – padėti atskleisti gėrimo aromatą ir išryškinti kiekvieną subtilią detalę.

Akimirkos iš „Riedel“ taurių derinimo vakaro

Dėl šios priežasties „Riedel“ filosofija yra kurti ne tik dailias, bet ir itin funkcionalias taures. Tai ir užtikrina mūsų kompanijos ilgaamžiškumą bei iš kartos į kartą perduodamas pačias geriausias tradicijas“, – išskirtinio vakaro metu kalbėjo M. Riedelis.

*

Išskirtinių „Riedel“ krištolo taurių bei indų vynui įsigyti galima „PROMO Cash & Carry“ fizinėse parduotuvėse bei internetu www.epromo.lt. Išskirtinių dizainų kolekcijas galima užsisakyti iš katalogų. Dėl konsultacijos ir specialių užsakymų tiesiogiai susisiekite su pardavimo vadybininku.