Nuo ko pradėti šią istoriją?.. Interviu išvakarėse vaikštinėdama Palangos tiltu dėliojau mintis apie kurortą šaltuoju metu. Turbūt daugelis čia lankėtės, kai aplink šalta balta, gal šią pakrantę kaip tik ir mėgstate labiausiai, kai smėlio smiltelės maišosi su snaigėmis. Ak, toji ištuštėjusio kurorto romantika. O jei dar pasklaidytume didžių XX a. pradžios menininkų biografijas, tikrai rastume momentų, kaip jie per sezono pauzę lūkuriuodavo savo įkvėpimo kuriame nors iš nurimusių Rivjeros paplūdimių…
Štai tokia įžanga būtų buvusi, jei ne… jei ne išvykos tikslas – pažintis su Palangoje įsikūrusio apartamentų komplekso „Grand Baltic Dunes“ ir „Restorano 4“ komanda. Po gero pusdienio, praleisto jų draugijoje, noras kalbėti apie žiemišką kurortą kažkur pranyko – jį pakeitė šilta šypsena ir džiaugsmas dėl to, kad Palanga įgauna visiškai naują, kitokį veidą.
Bendrystė po vienu stogu
Trijų korpusų apartamentų komplekse „Grand Baltic Dunes“ karaliauja skandinaviškas minimalizmas, ramybe alsuojančios žemės spalvos bei komforto pojūtis. Čia siūlomos apgyvendinimo, konferencijų centro, pasaulio virtuvių patiekalais džiazuojančio „Restorano 4“ maitinimo paslaugos ir atpalaiduojančios „SPA Levanda“ terapijos, dvelkiančios levandomis.
Šias įvairias paslaugas vienija bendrumo atmosfera. Ar tai – teisingas įspūdis? „Be abejonės“, – pritaria apartamentų komplekso direktorė Ingrida Valaitienė, „Nes mes siūlome ne šiaip nakvynę, maistą ar standartinį masažą, o stengiamės sukurti teigiamas emocijas. Todėl ir partnerių ieškojome kitokių: išskirtinių, su savitu prieskoniu, turinčių tokį pat kaip mūsų požiūrį į žmogų ir jo poreikius, siekiančių suteikti daugiau, nei svečias tikisi“.
„Vis galvoju apie likimą…“ – prabyla „Restorano 4“ vadovė Vesta Žemaitė ir prisimena pradžią 2016-aisiais, kai tik atvėrė duris ankstesnėse patalpose Vytauto gatvėje. Dar tada išgirdo klausimą, ar nedomintų partnerystė su „Grand Baltic Dunes“? Tik įsikūrus kraustytis? Tąsyk nesiryžo. Bet pasiūlymas paliko įspaudą: jeigu bus lemta…
Čia atvykusiems svečiams siūloma ne šiaip nakvynė, maistas ar standartinis masažas, o teigiamos emocijos, išskirtinis dėmesys ir poilsis su savitu prieskoniu.
Ėjo laikas, minėtos patalpos vis dar tuščios. Ženklas? Galbūt. Vėliau akys užkliuvo už žodžių žaismo: įmonės „Restoranas 4“ pavadinime šmėžavo „kopos“, o čia – „Grand Baltic Dunes“ (angl. dunes – kopos). Ženklas? Galbūt. Ir galiausiai… „Atsikraustę čia pamatėme patalpų planą: lubos – ketverto formos!“ Vestą šie ženklai labai įkvepia: „Tai rodo, kad esame ten, kur turime būti.“
Kretingoje jau dešimtmetį veikiančio SPA centro „SPA Levanda“ (pokalbis kaip tik vyko „SPA Levanda“ gimimo dieną! – aut. past.) įkūrėja Jolanta Rumeikienė į šią partnerystę taip pat žvelgia labai asmeniškai: „Verslas Kretingoje – šeimyninis, savas ir artimas. Prisikalbinti mus dalelę jo perkelti į Palangą nebuvo lengva. Čia juk viskas kitaip. Taigi žiūrėjome atsargiai – norime išlikti tokie, kokie esame. Paprasti, susitelkę į masažo technikas, natūralias priemones iš gamtos.“
Pasirodo, būtent tokio partnerių požiūrio Ingrida ir ieškojo. „Restoranas 4“ akcentuoja kokybišką maistą su išskirtiniu aptarnavimu, o apartamentų kompleksas – nors ir nemažas (100 apartamentų), šiltai ir dėmesingai sutinka kiekvieną svečią, gali palepinti staigmenomis, dovanomis ar pusryčiais į kambarį, romantiškais pasibuvimais dviem.
Kitokia Palanga – ne tik vizijose Regis, toks siauras tas Rąžės upelis (apartamentai – ant paties kranto), bet, vos perėjus tiltuką iš judriosios Basanavičiaus gatvės į „Grand Baltic Dunes“ pusę, iškart apima ramybė. Ir… vis dar išlieka galimybė stebėti, kas vyksta legendomis apipintoje gatvėje, tapusioje kone šio kurorto sinonimu. „Ši gatvė turi žavesio, Palanga be jos neįsivaizduojama, todėl džiugu, kad svečiai gali pasirinkti, kuris iš korpusų jiems mieliausias – ar tas, kuris žvelgia į Basanavičiaus gatvę, ar labiausiai nuo jos nutolęs, apgaubtas pušų siūbavimo“, – kalba apartamentų komplekso vadovė.
Tiek Vestai, tiek Ingridai labai svarbu, kad žmonės pajustų – Palanga keičiasi. V. Žemaitė dalijasi šios vasaros prisiminimu: „Sykį restorano terasoje prieš darbą prisėdau atsigerti kavos. Pats vidurvasaris, ankstyvas rytas, miestelis dar tik pamažu bunda. Link jūros traukia vos vienas kitas poilsiautojas. Suklūstu – girdžiu muziką, dairausi, iš kur ji… ir pastebiu vaizdą kitoje Rąžės pusėje esančiuose balkonėliuose: viename dailininkė tapo paveikslą, kitame moteris groja smuiku, vyras – saksofonu. Gaila, nepavyko nufotografuoti, bet jausmas liko: štai kokią J. Basanavičiaus gatvę matome mes.“
Atvykusiems į „Grand Baltic Dunes“ negailima patarimų, kur nueiti, ką pamatyti, kokių naujų pramogų išmėginti. Restorano lankytojai drąsiai teiraujasi rekomendacijų, kur dar galima skaniai pavalgyti. „Norisi, kad svečiai įvertintų ne tik mus, bet ir kolegas, kad išvykdami sakytų: „Kiek daug Palangoje fantastiškai skanių vietų!“ – sako Vesta ir prasitaria apie didžiausią svajonę – suorganizuoti gastrosavaitgalį ant jūros kranto su geriausių Palangos šefų degustacinėmis vakarienėmis.
Kad gurmaniškas gyvenimas verda jau ne tik sostinėje, kuo puikiausiai atskleidė 2018 m. Gastronomijos savaitė. Pajūriui šiame renginyje atstovavo nedaug restoranų, tačiau Gastronomijos savaitės žvaigždės rinkimuose į geriausiųjų penketuką pateko net du iš jų – „Vila Komoda“ ir „Restoranas 4“, pelnęs antrąją vietą. Ypač džiugina pajūrio šefų meistrystė: Lietuvos geriausio virėjo konkurse dalyvavęs „Restorano 4“ virtuvės šefas Gabrielius Zajac iškovojo antrąją vietą, o kartu su kitais konkursų dalyviais į Palangą buvo parvežti net trys medaliai iš šešių.
Dar vienas gastronominis iššūkis, restorano virtuvę pavertęs kuo tikriausia kūrybine laboratorija – desertas „Baltijos banga“, Vyno ir desertų derinių čempionate išrinktas lietuviškiausiu. Jame užkoduota tautinė idėja, primenanti apie Baltijos jūrą: deserto detalės asocijuojasi su pajūriu (pušų spygliais, bangų mūšos putomis ir gintaru), o skonis kviečia atsigręžti į lietuvišką kaimą (panaudoti tokie desertams neįprasti ingredientai kaip morkos, šoninė, pienas ir kanapės). Vyną prie deserto derino Francesco Michele di Marco.
Šeimyniškam klegesiui bei ramiam atsipalaidavimui…
Statant „Grand Baltic Dunes“ kompleksą, iš pradžių apartamentai buvo projektuoti kaip individualūs butai, skirti įsigyti pavieniams asmenims. Tik vėliau gimė mintis, kad ši vieta vis dėlto labiausiai tinkama Palangos svečiams apgyvendinti, svetingumui puoselėti. „Matyt, tai ir padiktavo mūsų kryptį: jaukumas, ramuma, šeimyniškumas. Nes juk kas yra apartamentai? Viskas, kas telpa žodyje „namai“, – svarsto direktorė. Patalpos unikalios tuo, kad kambarius galima jungti tarpusavyje ir iš jų formuoti didesnius apartamentus. Kiekviename, net ir standartiniame numeryje, įrengta po mini virtuvėlę. O šiltas vasaros valandas miela leisti vidiniame kiemelyje: šioje ramybės oazėje, kaip tą erdvę vadina Ingrida, tėvai gali ramiai gurkšnoti kavą, o vaikai – saugiai šėlti į valias, mat kiemelis uždaras.
Restoranas atviraširdiškai nusiteikęs šeimų su atžalomis atžvilgiu: vaikai džiaugiasi galėdami piešti, spalvinti, žaisti ir… sulaukti staigmenų: viską suvalgius, komanda apdovanoja kiekvieną mažąjį svečią. O jei aplink sukinėsis restorano siela Vesta, paprašykite jos pasūpuoti kūdikį vežimėlyje – ji mielai kartais tai daro, kad tėveliai galėtų ramiai pasimėgauti maistu.
„Grand Baltic Dunes“ – vieta, draugiška naminiams gyvūnams, čia laukiama norinčiųjų apsistoti kartu su jais. Užėjus vidun, keturkojo draugo taip pat nereikės palikti lauke. Restorano durys visada buvo atviros augintiniams: dar į ankstesnes patalpas vienas šuniukas būdavo atvedamas specialiai, kad išmoktų mandagiai elgtis.
„Geriausio Lietuvos virėjo“ konkurse virtuvės šefas Gabrielius Zajac iškovojo antrąją vietą, o kartu su kitais dalyviais į Palangą buvo parvežti net trys medaliai iš šešių.
Kai norisi ypatingo savaitgalio plano, poilsis apartamentuose neatskiriamas nuo SPA potyrių „SPA Levanda“. Čia vadovaujamasi penkių pojūčių sistema: akys regi grožį, uoslei turi būti kvapnu, klausa turi girdėti švelnius garsus, o per prisilietimą patiriami pojūčiai turi būti malonūs. „Dar lieka penktasis pojūtis – skonis. Jis taip pat labai svarbus, todėl po procedūrų vaišiname arbata, saldainiais su levandomis. Pasirūpinus visais pojūčiais, žmogus visiškai atsipalaiduoja. SPA terapiją galime atlikti ir dviem žmonėms vienu metu – kad nereikėtų atsiskirti, jei atvykote poroje“, – šypsosi „SPA Levanda“ įkūrėja J. Rumeikienė. Visi sveikatingumo bei grožio ritualai atliekami su natūraliomis priemonėmis: Kretingoje pačių užaugintomis levandomis, rožių žiedlapiais, apylinkėse surinktomis vaistažolėmis, medumi.
… ir verslui bei renginiams
„Grand Baltic Dunes“ stengiasi šiame skubančiame pasaulyje būti ta vieta, kurioje galima šiek tiek sustabdyti laiką. Ir visai nesvarbu, ar atvykote atostogauti, ar su darbo reikalais. I. Valaitienė pastebi, kad Palanga yra puiki vieta konferenciniam turizmui, išvažiuojamiesiems posėdžiams, verslo klubų susitikimams, kai norisi pakeisti įprastą aplinką. Ypač dabar, daugeliui besidairant, kur su kolegomis ar verslo partneriais paminėti metų pabaigą, būtent čia gali įvykti nepamirštamas šventinis vakaras.
Klausantis pasakojimų apie labiausiai įsiminusius renginius – pvz., apie žaismingą, netradicinę kavos pertraukėlę kiemelyje, ragaujant šokoladinių pieno kokteilių, ar apie iškilmingą Gala vakarienę su degustaciniais patiekalais, atrodo, kad „Grand Baltic Dunes“ tik ir traukia įdomiausių sumanymų turinčius užsakovus. I. Žemaitė šypsosi: „Galbūt jaučia, kad mes įsiklausome į lūkesčius, lanksčiai žvelgiame į netikėtas idėjas ir apgalvojame kiekvieną detalę.“ Ingrida paantrina: „Galime ne tik pasiūlyti dvi skirtingo dydžio sales su visa reikalinga technine įranga, bet ir pasirūpinti dekoracijomis, šventės programa, muzika, fotosesija ir, aišku, kelione į gastronominį pasaulį.“ Visa tai skirta ne tik verslo renginiams – kitų metų vasaros kalendorius jau pradeda mirgėti rezervuotomis vestuvių, krikštynų, kitų šeimos švenčių ir net siautulingų mergvakarių datomis.
Iš įdomių renginių verta atkreipti dėmesį ir į maisto, gėrimų arba jų derinimo degustacijas, kokteilių ruošimo seminarus: juk „Restoranas 4“ turi plačiausią baro lentyną visoje Palangoje – 33 rūšių tekilos, 28 rūšių viskio, 9 rūšių džino, įvairių konjakų ir kitų gėrimų.
Beje, galima pradėti laukti ir dar vienos pasibuvimų erdvės: artimiausiuose „Grand Baltic Dunes“ planuose – jauki ir romantiška įstiklinta restorano terasa, kurioje bet kokiu oru bus galima stebėti ramią upelio tėkmę.
Šventiniams įspūdžiams – daug daugiau nei vakarienė
Naujųjų metų sutikimas taps švente, kurioje ne tik ragaujama, bet ir smagiai bendraujama: „Šiemet norime suteikti daug daugiau nei vakarienę. Sukursime įsimintiną vakarą, kurio akimirkomis svečiai galės džiaugtis, dalytis ir pasilikti prisiminimui, nes vyks fotosesija specialiai įrengtoje erdvėje. Pasirinkta tema padės prisiminti, kaip buvo švenčiami vakarėliai aštuntajame dešimtmetyje. Svečių lauks suasmenintos dovanos, vakaro programa su staigmenomis ir muzikine atmosfera. Maistas padės atsigręžti į tai, nuo ko pradėjome, kuo esame ir kuo siekiame būti… Kartu su svečiais vėl išgyvensime restorano gastronominį virsmą. Net šeši gražiausių atsiliepimų sulaukę mūsų patiekalai bus atkurti minimalistine forma – užkandžių pavidalu. Po šio starto lauks degustacinė trijų patiekalų vakarienė, o Naujuosius metus pasitiksime su pačia tikriausia šampano piramide.“
Valgiaraščio žvaigždžių alėja
Šio sezono naujovė restorane – dienos pietūs, kuriuos pasikeisdami kuria visi virtuvės komandos nariai: kasdien nauja sriuba, neragautas karštasis patiekalas ir desertas (komplekso kaina – 7,50 euro). Tai ne tik proga kūrybiškai pasireikšti visiems darbuotojams ir maloni nežinia svečiui (juk smalsu, ko tikėtis šįkart?..), bet ir laisvas kelias atradimams – sėkmingiausieji gali būti įtraukti į nuolatinį valgiaraštį.
„Restorano 4“ meniu yra tokių neišjudinamų kertinių akmenų, kurių pozicijų negali užimti niekas kitas… ir taip jau trejus metus. Skaičiuojama, kad vieno iš šių patiekalų jau buvo suvalgyta daugiau nei 14 tūkstančių porcijų. Ir nors meniu karalius, apie kurį kalbame, keitė savo pavidalą, bet liko tokio paties skonio. Tai subtilusis lazdyno riešutų crémeux, sukomponuotas iš šokolado pain de Gênes, aviečių tyrės ir kavos morengo.
Prieš bet kokius pasikeitimų vėjus taip pat tvirtai atsilaiko ir dar pora patiekalų – tuno tartaras ir jautienos išpjova. O nenurungiamas vėlyvųjų pusryčių akcentas – keturių rūšių Benedikto kiaušinis. Kažin, kiek jų buvo suskanauta šią saulėtą vasarą, leidžiant tingias sekmadienio popietes terasoje, vinilinių plokštelių skambesio apsuptyje? Jei jau prakalbome apie pusryčius… „Grand Baltic Dunes“ apartamentų svečiams, mėgstantiems ilgus ir lėtus rytus, siūloma išskirtinė galimybė įprastus pusryčius pakeisti į vėlyvuosius ir paskanauti tų pačių Benediktų ar amerikietiškųjų blynelių. O tie, kurie į kelią išsiruošia anksčiau, taip pat nelieka alkani – jiems suruošiamas sotus lauknešėlis.
Galima tik spėlioti, kas iš šio šaltojo sezono naujovių sulauks tokios pat sėkmės. Galbūt namuose rūkyto ungurio užkandis, kurį virtuvės komanda ruošia tiesiog restorano terasos kepsninėje? O gal žuvienė, jau spėjusi tapti daugumos svečių favoritu – tokia soti ir gausi jūrų gėrybių, kad priskiriama ne prie sriubų, o prie karštųjų patiekalų?..
Gruodžio 7 d. „Restoranas 4“ ruošia degustacinę vakarienę, kurios metu pristatys Geriausio Lietuvos virėjo konkursui ruoštus skonius: jūrų šukučių sevičę, putpelių filė su saliero piurė ir datulių padažu, spanguolių crémeux su svarainių biskvitu ir lazdynų riešutų padažu. Svečiai bus kviečiami išsakyti savo nuomonę ir prisidėti renkant konkursinius patiekalus, kurie bus įtraukti ir į meniu.
„Restorano 4“ virtuvei nuo pat įkūrimo diriguoja Gabrielius Zajac. Jam ši vieta tapo pirmąja, kurioje atsiskleidė kaip savarankiškas šefas, vadovaujantis savo suburtai komandai. Trumpam atsitraukęs nuo „žaidimų aikštelės“, Gabrielius pasidalijo mintimis, sklandžiusiomis ore tą beprotiškai užimtą popietę, kai didieji šio rudens iššūkiai – Gastronomijos savaitė ir du čempionatai – buvo dar tik priešakyj.
… iššūkiai sau pačiam. „Galvoj verda daug keistų idėjų, kurios kartais pasitvirtina. Ir dar mėgstu sau kaišiot pagalius į ratus, prisigalvoti iššūkių – kad nebūtų per ramu: pagaminau, ir valio. Ne. Pvz., desertui panaudoju tai, su kuo jis įprastai negaminamas. Arba tai, kas žalia ne itin valgoma, apdoroju taip, kad būtų skanu. Arba… geriausio Lietuvos virėjo konkursui susigalvojau patiekti patiekalus tik griežtomis formomis – viskas tik ovalai, keturkampiai ir trikampiai.“
… tarp knygų puslapių. „Didžiausias įkvėpimas iš šalies – didžiųjų pasaulio restoranų knygos. Kad ir dabar: laukiu nesulaukiu kažkur pakeliui užtrukusios restorano „Noma“ šefo knygos apie fermentaciją. Bet tai nėra aklas skaitymas. Kai noriu ką nors pritaikyti, eksperimentuoju tol, kol pirminė idėja evoliucionuoja pagal mano stilių.“
… pasitikėjimas. „Didžiausias iššūkis – pati Palanga, sezoniškumas, vien kalneliai ir nuokalnės. Klausi, ar per tuos metus buvo noro viską mesti ir bėgti neatsigręžiant? Aš nemoku tiek daug skaičiuot… Bet visada sulaiko nematoma ranka. Žinojimas, kad bus gerai. Kad yra gerai!“
… žaidimų aikštelė. „Desertai – mėgstamiausia sritis, čia plačiausias spektras plaukioti. Imkim kad ir vieną detalę – svarainių kremą. Ruošdamasis čempionatui, aš jį daug kartų keičiau, nes yra kokie penki šeši elementai, kuriuos tarpusavyje bandai suderinti. O geriausia dalis: pasigamini tą kremą, paragauji jo vieno – mmm, koks skanus. Tada paragauji jau su visu desertu ir supranti: nėra balanso, kremas viską užgožia… ir vėl viskas iš naujo. Taip daug įdomiau!“
***
Sakoma, kad smagu ne tik gauti dovanų, bet ir dovanoti. „Grand Baltic Dunes“ komanda visa širdimi atsidavusi tam, kad padovanotų poilsį „su prieskoniu“ bei norą vėl sugrįžti. Koks tas prieskonis bus – priklausys nuo svečio, nes stengiamasi įsiklausyti į kiekvieną norą. Čia prisimenu žodį, plevenusį aplink per visą pokalbį. Suasmeninimas. Ar tik nebus tai ryškiausias prieskonis šioje skonių, emocijų ir potyrių jūroje?..
Daugiau informacijos rasite www.Restoranas4.lt bei www.grandbalticdunes.com
©Žurnalas „Geras Skonis“
Margarita Šimkutė
Valgyti, ragauti, skanauti, smaguriauti, degustuoti, atsikąsti, mėgautis, dalintis… – kiek galimybių atsiveria, kalbant apie maistą! Turbūt dėl to ši tema – sykiu ir gyvenimiška, ir truputį pakylėta – taip smagiai „pasiduoda“ rašymui.