Pačioje Vilniaus širdyje, Maironio g. 13, netoli Šv. Onos bažnyčios, buvusiame XVI a. vienuolyno pastate, duris svečiams plačiai vėl atveria atsinaujinęs ir kupinas malonių staigmenų restoranas „Hazienda Steakhouse“. Lankytojus jis pasitinka kaip holistinės virtuvės restoranas – vieta, kuri sujungia visus potyrius: maistą, socializaciją bei edukaciją – atgaivą sielai, akims ir gomuriui. Čia laukiami visi, norintys leistis į turiningą ir turtingą potyrių, emocijų gurmanišką kelionę, peržengiant lėkštės ribas, nes, pasak restoraną valdančios UAB „Royal Food LTU“ direktorės Jolitos Griškevičienės, šios vietos istorija, lauko bei vidaus erdvės kuria dosnias galimybes tapti restoranu „ne vien apie maistą“.
Anuomet ir dabar
Vilniečiai ir miesto svečiai dar mena šią legendinę vietą ir čia veikusį restoraną, džiuginusį nuostabiais patiekalais. Šiandien restorano „Hazienda Steakhouse“ rūsiai vėl sklidini išskirtinio vyno, podėliai – gardžiausios rinktinės mėsos, o erdvus kiemelis ir vėl pasiruošęs lankytojų šurmuliui, juokui, balsų ir taurių skambesiui, bendrumo jausmui džiaugiantis gyvenimu.
„Hazienda Steakhouse“ įsikūręs XVI amžiaus pastate, kuriame kadaise buvo vyrų vienuolynas. Čia, kur šiandien veikia restoranas, į dangų kilo varpinės bokštas. Ir nors jo jau seniai nelikę, visgi restorane – daug autentikos: išlaikytos senosios plytų sienos, vyno rūsys įrengtas požeminiame tunelyje, kuris tikriausiai vedėiki pat cerkvės. Mūsų senojo mylimo Vilniaus pėdsakai čia juntami ir su pagarba saugomi. O autentiškų plytųsienų ir skliautų grožis derinamas su nuosaikiu restoranų salių dizainu: vyrauja natūralios medžiagos, švelnios spalvos, juoda-balta estetika. Praeities didybė ir dabartis čia gražiai ir darniai susisieja.
Autentiškų plytų sienų ir skliautų grožis derinamas su nuosaikiu restoranų salių dizainu: praeities didybė ir dabartis čia gražiai ir darniai susisieja
Restorano erdvių išdėstymas pritaikytas tiek jaukioms porų vakarienėms, tiek didesnėms šventėms: čia įrengtos keturios salės, kuriose iš viso telpa 70 svečių. O galimybė įvairiai išdėstyti stalus leidžia pasirinkti nuošalesnį kampelį ramiam vakarui arba erdvesnę zoną draugų susibūrimui. Salių sienas puošia autoriniai dekoro elementai. Štai jaunos menininkės Gabrielės Butvydaitės paveikslai, pagyvinantys abiejų restoranų aukštų sienas, atkartoja juodos ir baltos spalvų kontrastą, o juose atpažįstama paslaptingai praskleista teatro uždanga byloja apie tai, jog šiame restorane teatro esama nemažai. Virtuvėje kuriamas menas vėliau patiekiamas svečiams ant specialiai apšviestų stalų, kad kuo geriau atsiskleistų maisto spalvos, tekstūros, bendra dermė. Virtuvės šefas čia – lyg teatro režisierius, tiksliais ir profesionaliais judesiais kuriantis gastronomijos šedevrus, o skirtingas apšvietimas, nukreiptas į staliukus ar į meno kūrinius ant sienų, leidžia keisti nuotaiką bei atmosferą restorano erdvėse, kuriant unikalią ir visus potyrius žadinančią patirtį.
Šios ypatingos senamiesčio vietos dvasiai sustiprinti restorano sienas nutarta papuošti fotomenininko Rolano Valiono fotografijomis, kuriose įamžinti vynuogių laukai nepaprastai dera su čia pat rūsiuose laikomu vynu. Jei pasidavę magiškiems pojūčiams nors kiek užsimiršite, tai greičiausiai tuoj išgirsite muzikinių istorijų, kurias papasakos vienoje iš restorano salių stūksantis garsusis „Petrof“ pianinas.
Restorano pasididžiavimas – ypatingieji kepsniai
Atsinaujinęs restoranas „Hazienda Steakhouse“ svečius pasitinka ir su įspūdingu, apgalvotu valgiaraščiu bei žada nustebinti aukščiausios kokybės kepsniais – siūlo didkepsnių (steikų) iš mėsos, patenkančios į pasaulio geriausiųjų penketuką.
Restorano virtuvė yra apie viso pasaulio skonius, tačiau „Hazienda Steakhouse“ ypatingai didžiuojasi aukščiausios kokybės Wagyu mėsa
Na, o ypač restoranas didžiuojasi išskirtinės kokybės mėsa, atkeliaujančia iš unikalias gyvulininkystės tradicijas turinčių ūkių Japonijoje, Urugvajuje, Australijoje, Naujojoje Zelandijoje ir kt. Užsukę į „Haziendą Steakhouse“, galėsite paragauti itin gurmanų vertinamų Wagyu jautienos kepsnių. Japonijoje auginami gyvuliai yra gavę aukščiausią įmanomą mėsos kokybės įvertinimą. Ši jautiena yra laikoma viena iš prabangiausių mėsų pasaulyje. Restoranas siūlo išskirtinai alyvuogėmis ar subalansuotomis grūdinėmis kultūromis šertų gyvulių kepsnių, todėl nusiteikite pajusti nenusakomą umamio skonį.
Iš Japonijos Kagošimos prefektūros į restorano virtuvę atgabenama grynakraujė Wagyu jautiena. „Tai viena prabangiausių aukščiausios kokybės mėsų pasaulyje, garsėjanti savo unikaliomis savybėmis. Šio tiekėjo jautiena turi aukščiausią – A5 – įvertinimą, suteikiamą Japonijos mėsos klasifikavimo asociacijos. Visiškai natūrali, neturinti jokių alergenų, gyvūnų, kuriems buvo taikoma kruopščiai parinkta mitybos dieta, trunkanti net 700 dienų, mėsa išsiskiria „marmuriškumu“ ir švelnia, kone šilkine tekstūra“, – pasakoja restorano šefas Artur Babayan.
Restorano „Hazienda Steakhouse“ virtuvės siela – šefas Artur Babayan
Wagyu jautiena atkeliauja ne tik iš Japonijos, bet ir iš Kvynslande, Australijoje, įsikūrusio ūkio, kur galvijai laisvai ganosi po neaprėpiamas pievas palei upes. Kita ypač populiari ir pasaulyje vertinama jautiena – Juodųjų angusų (Black Angus), ji vežama iš Urugvajaus, gerai žinomo ūkio „Las Piedras“, kuris, kaip ir japonai, atsakingai laikosi paties aukščiausio mėsos kokybės standarto.
Restorano „Hazienda Steakhouse“ meniu rasite ir daugiau patiekalų, kurie palieka įspūdį dėl savo ingredientų ir kokybės. Čia galima paragauti Iberijos (Iberico) ispaniškųjų juodakojų kiaulių, augintų laisvėje ir šertų gilėmis, arba ypatingos ėriukų mėsos iš Naujosios Zelandijos – Maimoa, kas išvertus iš maorių kalbos reiškia „branginti ir rūpintis“.
Produktai restoraną pasiekia iš tolimiausių pasaulio kampelių, tačiau virtuvės šefas A. Babayan labai vertina ir bendradarbiavimą su Lietuvos ekologiniais ūkiais. Jų tiekiama aukštos kokybės šviežia produkcija – pavyzdžiui, tikra lietuviška elniena, iš jos paruošti gardžiausi kepsniai, – taip pat svarbi meniu dalis. Restorano virtuvės šefo filosofija – tvarus, ekologiškas maistas ir stiprus ryšys su vietiniais augintojais.
Saldi nuodėmė, o gal – apdovanojimas?
Restoranas „Hazienda Steakhouse“ savo svečiams yra parengęs ne tik nepaprasto skonio kepsnių bei kitų nuostabių patiekalų iš ypač kokybiškų ir retai kur mūsų šalyje galimų paragauti produktų, bet ir… originalių desertų. Šie išties išskirtinio skonio ir estetinio vaizdo gardėsiai taps puikiu kiekvieno apsilankymo restorane paskutiniu akordu, vainikuojančiu įstabią patirtį. „Haziendos Steakhouse“ desertų meniu pasižymi plačiu asortimentu, todėl savo mėgstamiausią čia tikrai atras kiekvienas. Galiausiai, kaskart čia užsukę, galėsite pasirinkti vis kitą – tebūnie tai graži jūsų tradicija.
Restorano „Hazienda Steakhouse“ virtuvės guru – Artur Babayan
Virtuvė – restorano širdis, juk būtent čia gimsta tie šedevrai, dėl kurių norisi į šią vietą sugrįžti, pasikviesti draugų, kolegų, mylimą žmogų. Norisi, kad ir jie patirtų tą stebuklą, kuris įvyksta, kai susilieja jauki aplinka, paslaugus aptarnavimas, tas nenusakomas jausmas, kuomet jautiesi ypatingas, ir galiausiai – puikus maistas. O juo „Haziendoje Steakhouse“ rūpinasi jau dešimtmetį restoranų versle besisukantis virtuvės šefas Artur Babayan. „Maistas neturi ribų – net ir tas pats patiekalas kaskart gali būti kuriamas, tobulinamas, ruošiamas vis kitaip, –įsitikinęs Arturas. – Mūsų virtuvė – kaip teatras: kasdien į ją susirenkame kaip aktoriai, su geriausiomis emocijomis, laukdami savo išėjimo į sceną.“ Iš tiesų restorano svečiams jau tapo įprasta, kad labai dažnai prie jų staliuko prieinane tik padavėjas, bet ir pats virtuvės guru, kuris išsamiai pristato išskirtinius restorano kepsnius bei visą meniu.
Restorano erdvių išdėstymas pritaikytas tiek jaukioms porų vakarienėms, tiek didesnėms šventėms
Pasak Arturo, restorano virtuvėje vyrauja kūrybinėl aisvė, tačiau kartu su ja – ir atsakomybė. „Kiekvienas lėkštę matome skirtingai, todėl absoliučiai visa komanda prisideda prie patiekalo sukūrimo. Kasdien savo rankose laikydami aukščiausios kokybės produktus, tokius kaip Wagyu mėsa, stengiamės atskleisti geriausias jos savybes– sukurti unikalų skonį ir poskonių. Kokybiškas maistas gali būti kuriamas tik su gera emocija, todėl virtuvėje keptuvės neskraido, nėra riksmų, nebent kada galime užtraukti dainą“, – juokiasi virtuvės šefas.
Nors „Haziendos Steakhouse“ virtuvėje vyrauja geriausia mėsa ir sultingiausi kepsniai, čia rasite viso pasaulio skonių, paryškintų išskirtiniais prieskoniais bei papildytų vietinių augintojų daržovėmis.
Restorane „Hazienda Steakhouse“ galima paskanauti ne tik itin aukštos kokybės kepsnių, bet ir austrių bei kitų prabangių ir nekasdienių patiekalų
„Mes ne tik laukiame svečių, gaminame jiems su meile, bet ir stengiamės nustebinti. Mūsų patiekalų patiekimas dažnai susijęs su ugnies šou elementais, tad užsukite skaniai pavalgyti bei pasimėgauti akimirka“, – kviečia „Haziendos Steakhouse“ virtuvės šefas Arturas ir jo komanda.
Nuo asmeninių švenčių iki teatralizuotų degustacinių vakarienių
Elegantiškas ir solidus restoranas „Hazienda Steakhouse“ atviras įvairiems renginiams – asmeninėms bei verslo šventėms. Svečiai kviečiami paragauti pietų drauge su verslo partneriais, pavakarieniauti su šeima ar bičiuliais bei… apsilankyti degustacinėse vakarienėse, kurias virtuvės šefas A. Babayan žada ne tik gardžias, bet ir tikrai įspūdingas. „Per degustacines vakarienes ketiname pristatyti kuo daugiau naujausių, nematytų produktų, ypatingos mėsos pjausnių, austrių su perlais – prabangių ir nekasdienių patiekalų, bet kartu ir tikrų skonių“, – žada Arturas.
Degustacinis meniu, atsižvelgiant į sezoniškumą, keisis tris keturis kartus per metus. Be to, šios degustacinės vakarienės bus teminės – teatralizuoti pristatymai su šou elementais, kviestiniais vakaro svečiais: kiekviena degustacija taps dar labiau įsimintinesnė. Tačiau šių teatralizuotų pristatymų tikslas – ne vien pramoginis, o kaip tik atkreipiamas dėmesys į lėkštę ir jos turinį, vakarienės dalyviai paskatinami pamąstyti apie tai, ką jie valgo, mato, jaučia, užuodžia, kodėl būtent toks patiekalo aromatas, skonis ir pan. Degustacinėse vakarienėse labai reikšminga emocija, ji susijusi ne tik su maistu, bet ir su aplinka, atmosfera, šou elementais, – svarbu, kad laikas, praleistas restorane, būtų įkvepiantis ir praturtinantis vidų, praplečiantis akiratį bei dovanojantis šventę sielai ir kūnui. „Norime degustuoti idėjas, kurios bus lydimos maisto“, – sako restorano virtuvės šefas.
Elegantiškas ir solidus restoranas „Hazienda Steakhouse“ atviras įvairiems renginiams – asmeninėms bei verslo šventėms
Ne tik apie maistą, bet ir apie kiekvieną iš mūsų
Taigi šis restoranas – ne tik apie maistą, bet ir apie aplinką, muziką, šilumą, apie tai, ką čia dirbantys žmonės visi kartu stengiasi sukurti mums, savo svečiams, kuriuos restorane priima kaip savo namuose. Pasak restorano vadovės Eglės Liukpetrytės, šios erdvės, jos atmosferos, taip pat valgiaraščio, santykio su svečiais kūrimas nebus baigtinis procesas – tai nuolatinė kūryba, lygiai tokia, kaip toji, kai puoselėjame savo namus, santykius su draugais, artimaisiais, šeimos nariais, mylimaisiais, kai kuriame savo virtuvės šedevrus ir mažas bei dideles svajones. Užsukęs į „Haziendą Steakhouse“, kiekvienas ras tai, ko ieško, na, o restorano šeimininkai teigia tik padedantys svečiui šioje kelionėje atrasti naujų potyrių ir skonių, pailsinti mintis ir pamaloninti skrandį, pasisemti ramybės ir įkvėpimo, galiausiai –pajusti save.
„Tikimės, kad svečias iš mūsų restorano išeis lyg iš gero filmo ar paveikaus spektaklio, įspūdingos meno parodos ar įstabaus koncerto – pakylėtas, svajingas, maloniai praleidęs laiką ir norintis jį dar pratęsti. Gal romantiškai, neskubiu žingsniu pasivaikščiodamas po Vilnių, gal galvodamas apie šventinę vakarienę brangiausiems žmonėms, o gal įkvėptas naujiems potyriams ir įspūdžiams – kelionei, kuri kiekvieną dieną prasideda iš naujo.“
*
Kristina Noreikienė
Straipsnių autorė
Su „Geru skoniu“ bendradarbiauju jau nuo 2004 metų. Per tuos daugiau nei dešimtį metų keitėmės abu – ir žurnalas, ir aš ☺ Augome, tobulėjome, subrendome ir… tapome neatskiriama vienas kito dalimi.
Mano straipsnių temos – interjerai, restoranų, viešbučių pristatymai, asmenybės, porceliano istorija, dizainas / mada, papuošalai, parodų apžvalgos, baldai, indai; kava, kokteiliai ir daugelis kitų.