Kotryna Starkienė , televizijos laidos „Kotrynos burtai“ šeimininkė

Pagrindinis mados dėsnis – nuolatinė kaita. Vienas vyraujantis stilius anksčiau ar vėliau užleidžia poziciją kitam, o tokiais tendencijų pasikeitimo momentais dažniausiai patiriame maksimalų spalvų, formų, medžiagiškumo kontrastą. Nuolatiniai pasikeitimai liečia ir virtuvės erdves, nors būtent virtuvei įrengti namų šeimininkai skiria bene daugiausia savo išteklių. Lygūs paviršiai, monotoniškas subtilus spalvynas ir aklinai uždari virtuvės baldų blokai neabejotinai liks aktualūs, bet nebe tokie originalūs ir trokštami. Namų virtuvės tampa gerokai ryškesnės, personalizuotos, netgi eklektiškos, atviros, gyvybingos ir kartu jaukios. Būtent į tokią mus maloniai pakvietė televizijos laidos „Kotrynos burtai“ šeimininkė Kotryna Starkienė.

Pasišnekučiuoti apie kaitos procesus virtuvėje mus paskatino naujasis TV laidos sezonas naujai įrengtoje Starkų šeimos virtuvėje. Kotryna šiek tiek su nerimu laukė miesto namų virtuvės atnaujinimo, nes jai dar niekada neteko suktis tokioje ryškioje. Rezultatas pranoko lūkesčius. Dabar jos darbo vieta yra ne tik individuali, ryški, bet ir patogi arba tiesiog „labai labai gera“, – taip užtikrintai ją įvardino pati Kotryna, nerasdama tikslesnio žodžio savo pasitenkinimui apibūdinti. Moters temperamentui būdingi drąsūs sprendimai, todėl ryškūs atspalviai, floristinia isienų raštai, netikėti stilistiniai deriniai susipina į spalvotą, smagią, bet labai darnią visumą.

Permainos tavo darbinėje zonoje labiau džiugina ar kelia įtampą, Kotryna?

Viskas prasidėjo nuo to, kad sugedo senoji orkaitė. Žinoma, tai kėlė įtampą. Žinojau, kad šį kartą noriu tokios pat orkaitės, NEFF, kaip mūsų sodyboje, o prie jos reikėjo ir naujų baldų. Pradžioje planavome virtuvėje keisti tik tai, kas būtina, svarstėme, kas palengvintų darbą filmavimų metu ir nesuardytų šeimai įprastų ritualų bei ergonomikos. Tačiau prasidėjus remontui mano įkvėpimui nebuvo ribų. Dabar manau, kad kitaip būti negalėjo, nes permainos turi savybę sklisti kaip pyrago kvapas. Kažkada su Martynu buvome susitarę, kad namus remontuosime bent kas dešimt metų. Dabar žiūriu, kad tiek neišlaukėme dar nė karto. Juoksitės, bet šį kartą, dar remontui virtuvėje nepasibaigus, jau žinojau, ką keisiu vėl!

„Flex Design“ galimybė, kai gali keisti orkaitės apdailos juosteles ir išgauti vis kitokį virtuvės įrangos vaizdą, mane iškart suintrigavo“, – atradimais dalijasi televizijos laidos „Kotrynos burtai“ šeimininkė Kotryna Starkienė

Ką turi omenyje?

Kalbu apie tą pačią orkaitę. „Flex Design“ galimybė, kai gali keisti orkaitės apdailos juosteles ir išgauti vis kitokį virtuvės įrangos vaizdą, mane iškart suintrigavo. Tuomet rinkausi juodas. Šiuo metu mūsų virtuvėje daugėja varinės spalvos detalių. Virš stalo kabo variniai šviestuvai… Žinau, kad greitai ateis laikas ir varinėms apdailos juostoms.

Už lango ruduo, žiemos džiaugsmai jau ant slenksčio. Kaip kinta šeimos virtuvė, atsižvelgiant į metų laikus?

Džiaugiuosi gyvendama šalyje, kurioje galima patirtivisus metų laikus! Be abejo, metų laikų kaita atsispindi ir mūsų virtuvėje. Turbūt man ir yra smagiausia gaminti rudenį, kai gyvenimo tempas sulėtėja, o daržai ir turgaus prekystaliai dar pilni gėrybių. Kai miškuose pasirodo grybai, oras atvėsta, o mes vis daugiau laiko leidžiame namuose. Tuomet gaminu daugiau troškinių, karštų sriubų, kvapnių pyragų – tokio maisto, kuris mus visus sušildo…

Gal šeimoje yra mėgstamas patiekalas, kurį gaminate, kai karšta ir kai šalta, bet vis truputį kitoniškai?

Salotos! Vasarą ingredientai būna labai paprasti: žalios salotos iš mano daržo, pomidorai, sūris. O štai rudenį jos tampa kitokios – jau iš keptų daržovių, dažnai kaip karštasis patiekalas, su lęšiais, saldžiosiomis bulvėmis… Žiemą į savo salotų dubenį mėgstu pridėti raugintų produktų: kopūstų, agurkų, pomidorų.

Jūsų namuose labai daug skirtingų indų. Tai profesinis įprotis atsinaujinti ar būtinybė išblaškyti nuobodulį virtuvėje? Galbūt viena graži lėkštė gali turėti įtakos nedideliems pokyčiams tavo virtuvėje?

Indai – mano silpnybė. Jau ir Martynas išvykęs į kelionę vis dairosi įdomesnių indų. Dabar laida yra lyg oficiali priežastis vis atnaujinti jų kolekciją. Ne kartą yra buvę, kad atsiradus naujam indui gimsta naujo patiekalo receptas. Įkvėpimo gaminti galima semtis netgi iš gražių lėkščių!

Artėjant metų šventėms jūsų prekių krepšelis irgi kinta, pučiasi?

Be abejo! Visais laikais žmonės per šventes stengėsiant stalo padėti ypatingesnio, geresnio maisto. Aš – taip pat. Iš anksto planuoju, ką gaminsiu šventėms, dažniausiai tai yra iš kartos į kartą perduodami patiekalai, bet visada sugalvoju ir ką nors naujo. Metams bėgant daugiau dėmesio skiriu kokybei, o ne kiekybei. Nemanau, kad šventinis stalas turi lūžti nuo patiekalų, o šeimininkė, sulaukusi švenčių, griūti iš nuovargio. Geriau mažiau, bet skaniau!

Tikiu, kad tradicinių patiekalų galima rasti ir ant jūsų stalo. Turime puikią progą patarti ieškantiems įkvėpimo. Kotryna, galėtum prisiminti ką nors įprasto švenčių stalui, bet naujai interpretuoto?

Tradiciškai Kūčioms kepame pyragėlius su kopūstais,aguonomis ir ryžiais. Taip darydavo mano močiutė, taip dabar daro mano mama. Kiek prisimenu Kūčias, tiek prisimenu ir tuos pyragėlius, jie būdavo laukiamiausias patiekalas. Savo šeimoje stengiuosi išsaugoti tiek mano, tiek Martyno švenčių tradicijas, bet kartu sukurti ir naujų – mūsų bendrų. Taigi šiemet pyragėlius kepsime su paslaptimi! Viename pyragėlyje su aguonomis paslėpsiu riešutą, pyragėlyje su kopūstais – pupelę, o su ryžiais – žirnį. Kam atiteks stebuklingas pyragėlis, to laukia ypatinga užduotis. Kolkas negaliu atskleisti kokia, tačiau kiekviena šeima gali sugalvoti sau smagiausių užduočių!