Būdai, kuriais išgauname, laikome, ruošiame ir valgome maistą nuolat keitėsi ir vis dar keičiasi. Čia svarbų vaidmenį atlieka mokslo pažanga, inovacijos ir technologijos, atveriančios naujas galimybes maisto gamintojams ir vartotojams. Šiandien stebina ne tik technologijų gausa, bet ir jų lankstumas prisitaikant prie individualių vartotojo poreikių.
Jeigu yra problema – yra ir programėlė
Susidūrus su bet kokiu keblumu ar klausimu esame pratę kreiptis į Google arba ieškoti mobiliųjų aplikacijų, kurios palengvintų mūsų kasdienybę: planuojant finansus, sportuojant, keliaujant ir pan. Ne išimtis ir mityba – šiandien galima rasti įvairiausių programėlių, susijusių su mityba, maisto gaminimu bei apsipirkinėjimu.
Didėjant konkurencijai programėlių kūrėjai stengiasi kuo geriau atsiliepti į vartotojų poreikius, todėl su laiku jos tampa vis labiau specifiškos arba personalizuotos. Pirmoji alternatyva – kurti programėles tiksliai apibrėžtai auditorijai, turinčiai aiškią problemą ar tikslą: veganams (pvz. HappyCow), sergantiems celiakija (pvz. Find Me Gluten Free), norintiems sužinoti perkamų produktų maistines vertes (pvz. Open Food Facts) ir pan. Tokiu būdu siaurėja potencialios auditorijos ratas, tačiau daugėja šansų „nenuskęsti“ kitų programėlių jūroje. Kita alternatyva – remiantis kasdien renkamais duomenimis apie programėlės naudotoją parinkti turinį būtent jam. Kitaip sakant, stebint konkretaus vartotojo elgseną personalizuoti mobiliosios aplikacijos turinį bei komunikaciją. Pavyzdžiui, užfiksavus, kad vartotojas dažnai praleidžia pusryčius, anksti ryte siųsti jam priminimus papusryčiauti. Kito žmogaus atveju pranešimų turinys ir laikas gali būti visai kitokie. Šitoks reagavimas į kasdienę elgseną gali padidinti autentiškumo pojūtį vartotojui bei didinti jo įsitraukimą.
Išmani virtuvė ir robotai
Viena didžiausių naujovių buitinės technikos rinkoje – prieš kelerius metus Samsung pristatyti išmanieji šaldytuvai. Jie pasižymi įvairiomis funkcijomis, kurių pagalba išmaniajame telefone galima matyti svarbią informaciją apie šaldytuvo turinį. Tai ypač svarbu sprendžiant maisto švaistymo problemą, kadangi išmanusis šaldytuvas įspėja apie besibaigiantį jame esančių produktų galiojimo laiką. Šaldytuvas yra sujungtas su belaidžiu ryšiu, todėl jo ekrane galima naršyti internete ir ieškoti receptų, planuoti tolimesnius valgymus bei apsipirkimus.
Maisto gamybos pramonėje vis dažniau pasitelkiami robotai, kurie gali kompensuoti darbo jėgos stygių bei atlikti sveikatai pavojingus darbus. Pavyzdžiui, juos galima pasitelkti pjaustymo darbuose, šitokiu būdu sumažinant riziką gamyklos darbuotojams. Taip pat robotai spartina rūšiavimo bei pakavimo darbus, taigi, su jų pagalba didėja ir gamybos našumas. Kalbant apie robotus virtuvėje, pirmieji šiais pagalbininkais apsirūpino restoranai. Paprasčiausi jų primena maisto ar gėrimų automatus, kurie „sukonstruoja“ ir išduoda tam tikrus patiekalus klientams. Pavyzdžiui, specialiai salotoms išduoti Chowbotics sukūrė robotą Sally, kuris pagamina salotas iš restorano svečio pasirinktų ingredientų. Baruose taip pat pradėtas naudoti Makr Shakr gamybos robotas Toni, kuris geba miksuoti kokteilius pagal individualų užsakymą. Tokių įrenginių poreikis ypatingai išaugo pandemijos laikotarpiu.
Namuose robotai ne tokie dažni padėjėjai kaip komercinės paskirties virtuvėse, tačiau robotų pagalba gaminant naminį maistą – netolima ateitis. Dulkes siurbiantys robotai jau nieko nestebina, tad, prognozuojama, maistą ruošiantys ir virtuvę tvarkantys robotai taip pat netrukus taps prieinami daugeliui šeimos ūkių. Tiesa, bent jau pirmieji „naminiai“ robotai neatrodo taip efektingai kaip kokteilį plakanti dirbtinė Toni ranka. Tai – dalinai autonomiški virtuvės įrenginiai, padedantys taupyti namų gyventojų laiką dėl galimybės valdyti juos per nuotolį: nustatyti maisto gaminimo laiką, temperatūrą ar ryte iš lovos pasigaminti šviežios kavos. Visgi rinkoje kelerių metų bėgyje turėtų pasirodyti pažangūs Samsung robotai, pasižymintys dirbtiniu intelektu ir griebimo funkcija. Šiuo metu vis dar ieškoma sprendimų, kaip padidinti tokių robotų prieinamumą plačiajai visuomenei.
***
Technologijos vis dažniau padeda mums kasdienėse veiklose bei taupo mūsų laiką. Visgi panašu, kad dėl gamtinių bei politinių priežasčių netolimoje ateityje galime susidurti su nemenkais iššūkiais išgaunant ir įsigyjant maistą. Belieka kliautis tolesne technologijų pažanga, kuri ne tik suteiks patogumo mums kaip individams, bet ir padės spręsti globalias problemas.
Julija Morozovaitė
Taip jau susiklostė, kad visos mano veiklos susijusios su maistu: sveika mityba, valgymo psichologija, gastronomija. Manau, kad nėra blogo maisto, tiesiog visi turime skirtingą santykį su juo. Aš stengiuosi mėgautis 🙂