Įsibėgėjęs ruduo žadina kelionių ir naujų atradimų ilgesį, tačiau nebūtina leistis į tolimą kelią, kad atrastume naujų gyvenimo spalvų ir susikurtume gerą nuotaiką. Tam tereikia tik gardaus maisto, šaunios draugų kompanijos ir tobulo gėrimo ar kokteilio, kuris taptų puikiu vakaro akcentu. Susikurti norimą gėrimą – šiltą ar šaltą – visada lengviau, kai turime jam reikalingų kokybiškų ingredientų. Vienas iš jų – pasaulio geriausių barmenų ir baristų pamėgti ir įvertinti „Mathieu Teisseire“ sirupai.

Ilgaamžis prekių ženklas

1720 m. Prancūzijos Alpių kalno papėdėje esančiame Grenoblyje įsikūręs distiliuotojas Mathieu Teisseire‘as atidarė spirito varyklą, planuodamas gaminti actą. Tačiau sėkmę jam suteikė ne actas, o vyšnių likeris (Ratafia de Teisseire), išgarsinęs „Teisseire“ vardą ne tik tarp vietinių, bet ir už Grenoblio ribų.

Sakoma, kad pats Venecijos nuotykių ieškotojas, garsusis Giacomo Casanova, itin mėgo „Teisseire“ vyšnių ratafiją, kurią ne tik vadino „dieviškuoju Grenoblio likeriu“, bet ir savo memuaruose užrašė, kad „šio puikaus likerio, pagaminto iš vyšnių sulčių, gyvojo vandens (spirito – aut. past.), cukraus ir cinamono, skanumui negalėtų prilygti ir pats Olimpo dievų nektaras“.

Mathieu Teisseire‘o pradėtą likerių gamybos verslą sėkmingai pratęsė jo sūnūs, o vėliau – ir anūkas. Ne veltui šios giminės garbei vienas Grenoblio rajonas iki šiol vadinamas Teisseire vardu.

Po beveik 200 metų prekių ženklą ir spirito varyklą „Teisseire“ nusipirko aistringas likerių ir spiritinių gėrimų pirklys Francois Reynaud ir praplėtė gaminamų produktų asortimentą vaisių sirupais. Taip prasidėjo šiuo metu garsiausių „Mathieu Teisseire“ sirupų gamyba.

Plati skonių paletė

Šiandien „Mathieu Teisseire“ yra vienas didžiausių sirupų gamintojų, asortimentą sudaro apie 70 skirtingų skonių – vaisių ir uogų, žolelių ir gėlių, gurmaniškų ir tokių visiems žinomų, kaip „Mojito“, taip pat išskirtinio Karibų jūros Kiurasao saloje auginamų karčiųjų apelsinų žievelėmis pagardinto „Le Blue“.

Prancūzijoje gaminamų sirupų paletė tokia plati, kad kiekvienas ras labiausiai patinkantį skonį. Kokteiliams ruošti puikiai pasitarnaus kokteilių bazėmis laikomi sirupai, pavyzdžiui, „Pina Colada“, „Orange Spritz“, „Passion Fruit Martini“ , o gaivų skonį padės sukurti Lietuvoje itin pamėgti arbūzų ir aviečių skonio sirupai.

Išskirtinio skonio ieškantys gėrimų profesionalai gali išbandyti „Mathieu Teisseire“ ličių, levandų, kinrožių bei deginto cukraus sirupus. Na, ir dar, žinoma, sirupų klasika – karamelės, lazdynų riešutų, šokolado ar airiško kremo skoniai.

Mathieu Teisseire“ sirupai pasižymi vadinamuoju „tikru skoniu“ – puikias skonines savybes užtikrina ne tik tyras vanduo, išgaunamas iš Aukštųjų Alpių slėnių, bet ir itin aukštos kokybės žaliavos. Štai, vaisių sirupus gali sudaryti net iki 64 proc. sulčių! Nesunku įsivaizduoti, kokio sodraus skonio yra žaliųjų obuolių, mangų, greipfrutų ar Yuzu citrinų sirupai… Mmmm!

Šie sirupai ypatingi dar ir todėl, kad gaminami pagal išskirtinę technologiją: naudojamas dviejų rūšių cukrus, kuris užtikrina ir sodresnį skonį, ir mažesnę kristalizaciją. Dėl šios priežasties „Mathieu Teisseire“ sirupus lengva išmaišyti tiek karštuose, tiek šaltuose gėrimuose. Beje, visai neseniai prekių ženklas pristatė becukrių sirupų liniją, kurią puikiai įvertins ne tik barmenai ir baristai, bet ir itin natūralių skonių mėgėjai.

Prieš 300 metų Prancūzijos Alpėse gimęs prekių ženklas „Mathieu Teisseire“ šiandien ne tik yra geriausias Prancūzijoje, bet ir pelno prestižinių apdovanojimų. Štai, 2020 m. Briuselyje 17-os skonių „Mathieu Teisseire“ sirupams buvo suteiktas prestižinis „Monde Selection“ įvertinimas – „Grand Gold“ ir „Gold“ etiketės. 2021 m. prie apdovanotųjų prisijungė dar 3 skonių sirupai.

Kasmet rengiami „Monde Selection“ apdovanojimai išties įspūdingi – mažiausiai 8 teisėjų komisija, atrinkta iš daugiau kaip 80 maisto ir gėrimų ekspertų iš viso pasaulio, įvertina daugiau nei 3000 produktų, kad atrastų tik geriausius kiekvienos kategorijos gaminius, tad pelnyti tokį įvertinimą prilygsta maisto ir gėrimų „Oskarui“.

Nauji skonių deriniai

Per pastaruosius penkerius metus sirupų vartojimas išaugo daugiau nei 3 kartus – juos naudoja ne tik barmenai ir baristai, bet ir naujų skonių ieškotojai namuose. Išties sirupai nėra skirti vien šaltiems alkoholiniams ar nealkoholiniams kokteiliams gaminti – jie puikiai dera ruošiant gaiviuosius gėrimus, pieno kokteilius, glotnučius, karštus ir šaltus kavos ar arbatos gėrimus, įvairius desertus.

Pabandykite su „Mathieu Teisseire“ sirupu paskaninti vyną ar alų – pažadame, skonis jus maloniai nustebins.

Siūlome išbandyti kelis receptus su „Mathieu Teisseire“ sirupais.

*

„Mathieu Teisseire“ sirupus Lietuvoje platina UAB „Sanitex“, jų galima įsigyti „PROMO Cash & Carry“ parduotuvėse ir internetu – www.epromo.lt ir www.officeday.lt.

 

©Žurnalas „Geras Skonis“