52-ajame automagistralės Vilnius – Panevėžys kilometre jau 23 metus veikia restoranas „Suzana“, išsiskiriantis išpuoselėta aplinka, jaukiomis erdvėmis ir gardžiais patiekalais

Vokiečių rašytojas Gustavas Freitagas yra pasakęs: „Kiekvieno žmogaus širdyje – miniatiūrinis jo tautos portretas.“ Nuostabu, kai tuo savo tautos atspindžiu, palikimu, papročiais ir tradicijomis žmogus dalijasi su kitais, perduodamas tai, kas geriausia, kuo labiausiai didžiuojasi, brangina. Gražus šį posakį iliustruojantis pavyzdys – iš Armėnijos kilusių Suzanos ir Gračiko Simonianų šeima, kurie jau tris dešimtmečius savo namais laiko Lietuvą, tiksliau – Širvintas. Čia, 52-ajame automagistralės Vilnius – Panevėžys kilometre, jau 23 metus veikia restoranas „Suzana“, stebinantis net visko mačiusius keliauninkus. Apie šią armėniškos virtuvės namais vadinamą užeigą, šeimos palaikymą siekiant svajonių, meilę Lietuvai ir jos žmonėms kalbėjomės su restorano savininke ir siela p. Suzana Simonian.

Apie pradžią

Norėdami papasakoti apie tai, nuo ko gi viskas prasidėjo, turime nusikelti į 9-ojo dešimtmečio pabaigą. Tuometu Suzanos vyras Gračikas tarnavo Rygoje, Latvijoje, vėliau čia studijavo ir dirbo. Pas jį atvyko Suzana. Visgi jiedu planavo grįžti į Armėniją, tačiau… 1988 m. gruodžio 7 d. šalį supurtė pražūtingas žemės drebėjimas, ir Suzanasu vyru Gračiku liko Rygoje. Vėliau šeima, jau su dviem vaikais, persikėlė gyventi į Lietuvą, kur buvo apsistoję jų draugai. Iš pradžių gyveno Vilniuje, nuomojosi būstą, o, norėdami ištrūkti į gamtą, pakvėpuoti grynu oru, atvažiuodavo į Širvintas pas pažįstamus. Sykį sužinojo, kad netoliese parduodamas namas, nutarė jį nusipirkti ir turėti sodybą, kurioje galėtų leisti laisvalaikį jau su atžalomis. Vis daugiau laiko leisdami šiame krašte, dirbdami netoliese įsikūrusioje užeigoje, galiausiai nutarė atidaryti savo restoraną bei motelį ir, padedami tėvų, palaikomi artimųjų, 2001 m. įkūrė armėniškos bei lietuviškos virtuvių restoraną „Suzana“, kurį šiandien žino ir mėgsta visi, važiuojantys pro šalį ir užsukantys čia atgauti jėgų, pasistiprinti, maloniai praleisti laiko.

Jauki ir elegantiška aplin- ka leis pailsinti mintis ir kūną, pasimėgauti puikiu maistu ir maloniai praleisti laiką

Pavadinimo istorija

Idėja restoraną pavadinti žmonos vardu buvo Suzanos vyro. „Visi žmonės mane atpažindavo ir vadindavo Suzana, kai kurie – Zuzana, užsukę vis užtraukdavo: „Oi,Zuzana, širdis mano“, ir Gračikas nusprendė restoraną pavadinti mano vardu, kad vietiniai žmonės žinotų, kur mes persikėlėme“, – pasakoja p. Suzana. Pradėję nuo grilio patiekalų, vėliau meniu papildę bulviniais blynais ir cepelinais, galiausiai šeimininkai šią užeigą pavertė kitokio lygio pakelės restoranu, kuriame šiandien jau siūlomas gana platus patiekalų asortimentas, o valgiai ruošiami tik iš šviežių produktų, naudojant pačių šeimininkų užaugintas daržoves, prieskonines žoleles.

Pasak p. Suzanos, užeiga turi nemažai nuolatinių lankytojų, o garsas apie šią vietą sparčiai sklinda iš lūpų į lūpas.

 

Restorano savininkai Suzana ir Gračikas Simonianai

Nenuostabu, kad žmonės čia sugrįžta: nors pakelės užeigų mūsų šalyje esama daug ir pačių įvairiausių, ši vieta išties išsiskiria. Pirmiausia– šviežiu, čia pat virtuvėje ruošiamu maistu, autentiškais armėnų, europietiškos virtuvių ir lietuviškais patiekalais, estetiška aplinka, šeimininkų ir viso čia dirbančio personalo svetingumu, nuoširdžiu rūpesčiu bei aptarnavimu. Tai vieta, kur mėgstama pasikviesti brangių ir garbingų svečių; paskanauti gardžių patiekalų atvykstama ne tik iš aplinkinių miestų bei miestelių, bet ir iš sostinės. Išties, kas gi ta pusė šimto kilometrų, kai gali pasimėgauti tikrais armėniškais skoniais, pajusti tos šalies dvasią, šilumą ir vaišingumą.

Marinuotas šašlykas su žalumynais – bene populiariausias ir mėgstamiausias mūsų šalyje armėnų virtuvės patiekalas

Armėnų virtuvė – viena seniausių pasaulyje

Armėnų virtuvė – viena seniausių pasaulyje, ir nors Armėnijoje yra buvęs toli gražu ne kiekvienas lietuvis, šios šalies patiekalai lietuvių itin mėgstami. Armėnų virtuvės pagrindą sudaro žalumynai, sūriai, gaminami iš karvių, ožkų pieno, daržovės, mėsa ir lavašas. Mėsa patiekalams dažniausiai naudojama neriebi, kepama ant ugnies, o ne keptuvėje. Armėnijoje ji dažniausiai valgoma su šviežiomis ar ant tos pačios ugnies keptomis daržovėmis. Svarbiausia čia – natūralus skonis – mėsos, daržovių patiekalams pagardinti naudojama daug įvairių žolelių: krapai, petražolės, čiobreliai, kalendros, bazilikai ir kt. Armėnų maistas paprastas ir gardus, o gamina šioje šalyje visi. Ponia Suzana prisipažino nepažįstanti nė vienos moters, kuri nemokėtų skaniai gaminti ar kepti pyragų, taip pat ir vyro, kuris nemokėtų paruošti mėsos ar marinuoti šašlyko. Restorano „Suzana“ svečiams siūloma autentiškų armėniškų patiekalų, ruošiamų pagal p. Suzanos šeimos receptus.

Ko paskanauti „Suzanoje“ ?

Tradicinis armėnų mėsos valgis – marinuotas šašlykas su žalumynais – žinoma, yra bene populiariausias ir mėgstamiausias mūsų šalyje armėnų virtuvės patiekalas. Restorane „Suzana“ svečiams siūlomi kiaulienos, vištienos, žuvų bei avienos patiekalai, kepami ant žarijų.

Dar vienas populiarus armėniškas patiekalas, taip pat ruošiamas ant gyvos ugnies, yra liuliakebabas, jis restorane „Suzana“ gaminamas iš kiaulienos ir jautienos mišinio.

Vienas charakteringiausių, tipiškų armėnų virtuvės patiekalų, pasak p. Suzanos, – dolma iš jautienos faršo su ryžiais, svogūnais bei prieskoniniais žalumynais iš savo daržo. Tai savotiški balandėliai, tik malta mėsa čia vyniojama į specialiai paruoštus vynuogių lapus, suteikiančius patiekalui autentiškumo. Norint paruošti dolmą, reikia žinoti nemažai subtilybių: kaip susukti, kaip virti ir pan.

Vienas charakteringiausių, tipiškų armėnų virtuvės patiekalų yra dolma. Tai savotiški balandėliai, tik malta mėsa čia vyniojama į specialiai paruoštus vynuogių lapus

Beje, ir pačioje Armėnijoje, ir šios šalies restoranuose užsienyje ruošiama nemažai patiekalų, kurie yra bendri visam Kaukazo regionui. Vienas iš tokių – charčio. Šia net dvylika skirtingų prieskoninių žolelių paskaninta aštria sriuba, įtraukta į restorano meniu, p. Suzana ypač didžiuojasi ir stengiasi, kad jos skonis nesikeistų, išliktų toks pat puikus. Na, o teikiantiems pirmenybę švelnesniam skoniui, patariame rinktis tradicinę armėnišką sriubą su jautiena – chašlamą. Iš tiesų dabar, kai dienos žvarbios, dubenėlis karštos tirštos naminės sriubos tikrai sušildys ir kūną, ir sielą.

Šioje užeigoje galėsite paskanauti ir lietuvių itin mėgstamų gruziniškų koldūnų su mėsa – chinkalių – bei užsisakyti miltinį kepinį su keturių rūšių sūriais – chačiapurį.

Užsukę į „Suzaną“, būtinai užsisakykite miltinį kepinį chačiapuri su keturių rūšių sūriais

Na, o smaguriams patiks bene populiariausias armėniškas saldėsis – pachlava. Tai kepinys, kurį sudaro plonytė tešla, medus ir riešutai. Beje, Armėnijoje labai populiarus ir mums puikiai žinomas tortas „Napoleonas“, tik čia jis sutepamas vien kremu, be uogienės. Burnoje tirpstančio „Napoleono“ galima pasmaguriauti ir restorane „Suzana“.

Nacionalinis Armėnijos gėrimas – konjakas, tačiau, pasak p. Suzanos, šiomis dienomis bene dažniau pasirenkamas vynas. Armėnijoje labai mėgstama ir čiobrelių arbata, tik šioje šalyje čiobreliai auga kalnuose, tarp akmenukų, todėl arbatos skonis ir spalva skiriasi nuo mūsiškės.

Bene populiariausias armėniškas saldėsis – pachlava. Tai kepinys, kurį sudaro plonytė tešla, medus ir riešutai

Naujienos ir staigmenos

Pasak p. Suzanos, greta populiariausių armėniškos ar lietuviškos virtuvės patiekalų norisi savo nuolatinius svečius nustebinti, pasiūlyti ką nors naujo, kokybiško, gardaus ir netikėto. Taip meniu atsirado „Fish & Chips“ – gruzdintos menkės alaus padaže su keptomis bulvytėmis ir tartaro padažu; aštuonkojis su juodaisiais lęšiais ir krevečių kiautų padažu; taip pat jaučio žandas, troškintas raudonajame vyne, patiekiamas su bulvių piurė ir daržovėmis. Džiugu, kad šie patiekalai iškart sulaukė svečių dėmesio ir pripažinimo.

Dar vienas noras, kuriuo pasidalijo p. Suzana, – įtraukti į meniu jaučio kaulų sultinį chašą, kuris verdamas visą naktį. Šio patiekalo ruošimas ir valgymas – savotiškas ritualas. Šeimininkas nemiega per naktį ir prižiūri ilgai verdantį sultinį, o anksti ryte visi jo skanauja. Ant stalo būtinai turi būti česnakų, druskos ir džiovinto lavašo. Pagardinę sultinį druska ir česnakais, įtrupinę lavašo, armėnai jį valgo ir kaip maistą, ir… kaip vaistą. Šis sultinys ypač tinka moterims, nes tai – natūralus kolageno šaltinis, maistas odai, plaukams, tikras jaunystės ir sveikatos eliksyras. Chaša – žiemos valgis, nes sunkus ir sotus, suteikiantis jėgų visai dienai.

Erdvės šventėms ir renginiams

„Suzana“ kviečia atšvęsti čia šeimos šventes, vestuves, krikštynas, jubiliejus ar kolektyvinius vakarus, visus rūpesčius patikint profesionaliam restorano kolektyvui. Bus pasirūpinta ne tik skaniais patiekalais, bet ir visos šventės organizavimu: dekoracijomis, muzikantais, vakaro vedėju, apgyvendinimu… Čia taip pat ruošiami prabangūs pobūviai, furšetai, degustacinės vakarienės, teminiai vakarai. Štai armėniškas vakaras, kurio metu svečiai mėgavos iarmėniškais patiekalais, klausėsi armėniškos muzikos, orestorano personalas buvo pasipuošęs tautiniais kostiumais, sulaukė itin didelio atgarsio. Na, o šį rudenį surengta gurmaniška jūrų gėrybių ir žuvų vakarienė su specialiai šiam vakarui virtuvės šefo Gintaro Martinonio sukurtais patiekalais, itališku klasikiniu desertu bei prie valgių priderintu vynu. „Norisi pasiūlyti šio krašto žmonėms išties aukštos kokybės patiekalų, suteikti jiems galimybę paskanauti gurmaniškų gėrybių“, – teigia p. Suzana.

Pačioms įvairiausioms šventėms, progoms paminėti restorane „Suzana“ yra puikios sąlygos. Čia taip pat ruošiami prabangūs pobūviai, furšetai, degustacinės vakarienės, teminiai vakarai

Pačioms įvairiausioms šventėms, progoms paminėti restorane „Suzana“ yra puikios sąlygos: pirmo aukšto erdvė, kurioje telpa apie 100 svečių, taip pat 60-ies vietų banketinė salė bei taip pat čia įrengta ir mažesnė, privatumą užtikrinanti jauki salytė mažesnėms draugijoms. Šiltuoju metu svečių itin mėgstama lauko erdvė, o, orams atšalus, galima apsistoti jaukiose vidaus salėse, kurios, dekoruotos šventiškai, atrodo itin puošniai ir elegantiškai. Be to, prolangus atsiveria puikus vaizdas į išpuoselėtą aplinką, džiuginančią akį visais metų laikais.

Namai, ten kur širdis

Itin šiltai ir jautriai atsiliepianti apie mūsų šalį ir Širvintų kraštą, kur jaučiasi sava ir mylima, p. Suzana sako,kad iš tiesų, kad ir kur būtų, pasiilgsta Lietuvos, jos gamtos, žalumos. „Kaip sakoma, visur gerai, bet namuose geriausia. O čia – mūsų namai“, – jautriai užbaigia pokalbį restorano savininkė. O juk iš tiesų, kaip sakė amerikiečių rašytojas Džordžas Santajana, „kojomis žmogus turi įaugti į savo tėvynės žemę, bet jo akys tegul žvalgosi po pasaulį“. Gera, kai tos akys dega meile mūsų kraštui.

Daugiau informacijos – www.kavinesuzana.lt.