Vyno pardavimas dėl pandemijos sustojo, bet gyvenimas – ne. Viename pasaulio krašte vyndariai apverkė gaisrų nuniokotas vynines ir vynuogynus, kitame – rinko išskirtinės kokybės vyną arba džiaugėsi ilgai lauktomis klasifikacijomis. Deja, atsisveikinome su viena iškiliausių vyno pasaulio asmenybių Michaelu Broadbent’u, užtai jo parašytos knygos ir rašiniai jo bendraminčiams liks ne tik pačiu geriausiu prisiminimu, bet ir darbo įrankiais. Ir neišvykome nė į vieną vyno parodą, kurias daugelis vyno žmonių vadina atlaidais.
Bet apie viską išsamiai.
Gaisrai niokojo vynuogynus
Jei Australijos vyndariai per Naujuosius kėlė taures, tai su labai liūdnomis nuotaikomis: jų vynuogynuose vis dar siautėjo baisūs gaisrai, kurie prasidėjo dar 2019-ųjų spalį. Jie nusiaubė daugiau nei 10 mln. hektarų, žuvo apie 30 žmonių, sunaikinti pastatai, Naujajame Pietų Velse ir Viktorijoje buvo pradėta masinė gyventojų evakuacija.
Australijos atstovai sausio pirmomis dienomis pranešė, kad maždaug 1 proc. visų šalies vynuogių negrįžtamai sunaikinta. Adelaidės Hilso (Adelaide Hills) regione išdeginta net 30 proc. vynuogynų, čia ugnis plito ir rijo viską, kas pasitaikė kelyje, milžinišku greičiu.
Australai vyndariai kreipėsi į vyno mėgėjų bendruomenę: „Geriausia Jūsų pagalba būtų, jei pirktumėte mūsų vyną.“
Pernai rugsėjo pabaigoje Kalifornijoje kilęs gaisras „Glass Fire“ nusiaubė 1,6 mln. hektarų plotą
Dar baisesnių nuostolių nevaldoma ugnis, tik jau šiauriniame planetos pusrutulyje, padarė rudenį. Dėl nežinomos priežasties rugsėjo 27-ąją prasidėjo stiprus gaisras šiaurinėje Kalifornijoje, kuris tęsėsi net 23 dienas. Jam buvo suteiktas „Glass Fire“ vardas pagal Napos apygardoje esančios vietovės pavadinimą. Jis sunaikino 308 gyvenamuosius namus, 343 komercinius pastatus Napoje bei 334 namus Sonomos apygardoje.
Nukentėjo keletas istorinių vyninių. Tarp jų ir „Château Boswell“
Nuniokota keletas istorinių vyninių Napos slėnyje. Iš viso nuostolių patyrė daugiau nei 20 vyno ūkių. Kalifornijoje ugnies liežuviai pelenais pavertė net 1,66 mln. hektarų, didžiojoje jų dalyje vešėjo vynuogynai. Tai yra 30 kartų didesnis plotas, nei buvo nuniokotas per gaisrus, kilusius 2019-aisiais. Kalifornijos vyndariai baiminasi, ar šie nevaldomi gaisrai netaps kasmetine tradicija.
Šampanėje toliau tęsėsi moterų vyndarių era
Metų pradžioje „Krug“ namai patvirtino naują vyndarę Julie Cavil – ji pakeitė Ericą Lebelį, su kuriuo kartu dirbo, mokėsi net 13 metų. Tai pirmas atvejis, kai prie „Krug“ šampano gamybos vairo stoja moteris.
Kiek vėliau buvo išplatinta žinia, jog simpatiška šviesiaplaukė Alice’a Tetienne paskirta vyriausiąja „Henriot“ vyndare. Iš Šampanės kilusi moteris yra dirbusi Burgundijoje, Provanse, Bordo.
„Krug“ šampano namai patvirtino naują vyndarę Julie Cavil
Jei prieš gerą dešimtmetį būtų reikėję padaryti interviu su moterimi vyndare Šampanėje, būtų tekę dairytis į vinegrower’ius. Dabar moterimis labiau pasitikima ir didžiuosiuose šampano namuose. Prieš porą metų vadovauti šampano gamybai „Perrier-Jouët“ namuose paskirta Severine’a Frersor, šiek tiek anksčiau „Ayala“ išsirinko Caroline’ą Latrive.
Naujas pasaulis burgundiškame vyne?
Vyno pasaulyje labai aktuali išlieka klimato šiltėjimo problema. Užsienio spaudoje pasirodė išsami analizė apie Burgundiją. Aubert’as de Villaine’as, „Domaine de la Romanee-Conti“ vyninės bendraturtis, teigė: „Pasaulio vyndariai yra priekinėse linijose, kai pradedame stebėti, kas darosi su klimatu. Pastaraisiais metais mes susiduriame su didžiausiais jo pokyčiais per visą istoriją.“
Europos geomokslų draugija publikavo kruopščius tyrinėjimas, kurie analizuoja Bono (Beaune) apylinkių vynuogių derliaus pradžią nuo 1354 iki 2018 m. Per išnagrinėtus 664 metus 33 buvo išskirtinai ankstyvi, iš jų 21 metai buvo tarp 1393 ir 1719-ųjų, t. y. gerokai anksčiau, nei buvo išrastas automobilis ir prasidėjo industrinė revoliucija. Klimato kaitos skeptikų įsitikinimai gali būti dar labiau sutvirtinti faktu, kad tarp 1720 ir 1987-ųjų buvo viso labo tik 4 itin ankstyvi derliaus pradžios metai. Tačiau remtis vien skaičiais negalima.
2003-aisiais viskas pasikeitė, kai į regioną atėjo karščiausia vasara. Remiantis autoritetų nuomone, anksčiau ypač karšti, sausi metai buvo didelė išimtis. Greitas šiltėjimas iš tiesų prasidėjo dar 1988-aisiais, o ne 2003-aisiais. Būtent nuo 1988 m. Burgundijoje derliaus pradžia prasideda vidutiniškai 13 dienų anksčiau, nei buvo per visus 634 pastaruosius metus.
Regionas išgyvena precedento neturinčią transformaciją. Niokojančios pavasario šalnos, krušos, naujos vynmedžių ligos, nematyti kenkėjai, karščio bangos, saulėje perkepusios vynuogės, smarkūs lietūs – pastaraisiais metais tokia realybė užgriuvo Burgundiją. Kalbama, kad Senojo Pasaulio vyne vis daugiau įžvelgiama Naujojo Pasaulio bruožų.
Tai reiškia, kad kokybiško, tipiško burgundiško vyno bus daroma vis mažiau, o jo kaina kils. Vyno ekspertas Timas Atkinas retoriškai klausia: „Ar kolekcininkai bus pasirengę už 16 laipsnių stiprumo „burgundą“ pakloti 300 eurų?“ Nokesnis, minkštesnis, labiau Naujojo Pasaulio stilių primenantis vynas tolsta nuo tipiško Burgundijos gėrimo.
Pasikeitęs klimatas Burgundijos vyndariams reiškia tai, kad jie iš naujo turės peržiūrėti vynuogių auginimo būdus, jau nekalbant apie tai, kaip vynas bus fermentuojamas ir brandinamas. Visa tai taip pat turi didelę reikšmę produkto aromatui, skoniui, jo struktūrai. Be to, reikia galvoti apie padidėjusią vyno ydų galimybę. Vyndariai kalba, kad šioje situacijoje gali pagelbėti organinė ir biodinaminė vyndarystė, dėl kurių vynmedžiai suformuoja gilesnę šaknų sistemą, o tai šiek tiek sušvelnina kraštutinumus. Galbūt laikas pamąstyti apie drėkinimo sistemą, kuri šiuo metu Burgundijoje yra uždrausta.
Kitos veislės neišnaudoti plotai
Naujus vynuogynus reikėtų pradėti užsodinti sausrai atsparesniais vynuogių klonais, rinktis šlaitus, nukreiptus į šiaurę-pietus, o ne rytus-vakarus, nes tai padėtų uogas apsaugoti nuo stiprių saulės spindulių. Vietos, kitados laikytos vėsiomis ir netinkamos vyndarystei, dabar tampa regiono perlais. Kai kurie vyndariai dairosi ir už Burgundijos apeliacijos ribų. Taip pat jau svarstomos galimybės sodinti kitas vynuogių veisles. Pavyzdžiui, Gamay, kurią dar 1395 m. Burgundijos kunigaikštis Pilypas Gerasis įsakė išguiti iš Bono (Beaune) šlaitų. Mąstoma ir apie Sauvignon Blanc. Yra vyndarių, kurie Chablis augavietėse nelegaliai jau pradėjo sodinti ir eksperimentuoti su Chenin Blanc veisle.
Dar 2006-aisiais, po pirmos pasaulinės konferencijos apie globalinį atšilimą ir vyną, buvo kalbama, kad po 50 metų Burgundijoje Pinot Noir bus neįmanoma auginti.
2009 m. tarptautinės aplinkos apsaugos organizacijos „Greenpeace“ ataskaitoje rašoma, kad klimato kaita sunaikins Burgundiją.
Bordo jau žengė drąsius žingsnius, įsileisdama lvarinho ir Touriga Nacional veisles. Gal ir Burgundijai metas daryti ryžtingus sprendimus. Laikas parodys.
Vokietijos vyndariai su apgailestavimu pranešė, kad dėl klimato šiltėjimo 2019–2020 m. žiemą nedarys ledo vyno, išskyrus vieną mažą gamintoją Viurtemberge. Vokietijos vyno institutas (DWI) informavo, kad 2019-ieji į krašto vyno istoriją įeis kaip pirmi metai, kai nebus padaryta ledo vyno. Regis, ši praktika ateityje mus ištiks vis dažniau ir dažniau, o šių metų žiema turbūt bus didžiulė išimtis.
Naujos apeliacijos
Po metus trukusios kovos pagaliau „Bordeaux Cru Bourgeois“ klasifikacija sėkmingai sugrįžo prie trijų pakopų sistemos. Dabar yra suklasifikuoti 249 ūkiai (châteaux), o tai sudaro 31 proc. Medoke padaromo vyno ir apima visas šios zonos apeliacijas, išskyrus Sen Žiuljen (St-Julien).
179 châteaux gavo žemiausią „Cru Bourgeois“ statusą, 56 suteikti „Cru Bourgeois Supérieur“ ir tik 14-ai pavyko pelnyti aukščiausią įvertinimą – „Cru Bourgeois Exceptionnel“.
„Cru Bourgeois du Médoc“ aljansas pagal savo sukurtus kriterijus daugiau nei dešimtmetį vertino kiekvienų metų derlių, tačiau 2020-ųjų vertinimas buvo atliktas, remiantis 2008–2016 m. derliaus vertinimu.
Ūkiai, siekiantys „Supérieur“ ir „Exceptionnel“ statuso, prieš vyno degustavimą ir ekspertų vizitą turėjo pateiktus dokumentus apie jų terroir ir praktiką, kurią jie atlieką vyninėje. Taip pat vertinama vyninės tvarumo politika, darbų vynuogyne kokybė, vyndarystės metodai ir netgi vyno turizmas bei rinkodara.
Nuorodą su nauja klasifikacija ūkiams leista dėti nuo 2018 m. derliaus vyno.
Pavasarį apie 450 vyndarių iš Šabli (Chablis) bei gretimų apylinkių pradėjo protesto akciją prie INAO būstinės. Ši institucija sprendžia apeliacijų reikalus. Vyndariai protestavo prieš Prancūzijos valdžios norą „perpiešti“ Burgundijos vyndarystės sienas, mat buvo planas iš Burgundijos apeliacijos išmesti 64 komunas, tarp kurių yra ir Šabli. Po peticijos su 6 000 parašų ir Burgundijos vyno tarybos (BIVB) prieštaravimo, INAO atsisakė šių planų. Buvo sutarta, kad INAO ir BIVB dėl sienų pakeitimo dirbs kartu.
Džiugios žinios natūralaus vyno mėgėjams
Tačiau ta pati INAO pagaliau geromis žiniomis apdovanojo kitus vyndarius. Po dešimties metų svarstymų Burgundijos regiono Puli-Fusė (Pouilly-Fuissé) apeliacijoje 22 plotams suteiktas „Premier Cru“ statusas. Ši augavietė gerai žinoma besirenkantiems sodresnį Chardonnay.
Etiketėse tai pamatysime jau ant 2020 m. derliaus vyno. Puli-Fusė vyndarių asociacijos prezidentas F. Burrier džiaugsmingai pranešė, kad dabar prasideda nauja era šios apeliacijos vyndariams. „Premier Cru“ statusą gavę vynuogynai užima 194 ha, o tai sudaro apie ketvirtį visų apeliacijos vynuogynų.
Labai gerų žinių sulaikė ir natūralistai. Prancūzijoje pagamintas natūralus vynas nuo šiol turi savo žymėjimą – „Vin Méthode Nature“. Jis sukurtas Anžė (Angers) mieste įsikūrusios Natūralaus vyno apsaugos draugijos, į kurią yra susibūrę vyndariai, prekybininkai ir vartotojai. Pavargę nuo miglotų terminų, susijusių su šia kategorija, jie sudarė sąrašą su tiksliai apibrėžtais kriterijais, kuriuos patvirtino Prancūzijos valdžios institucijos. Naujos taisyklės nustatė, kad natūraliam vynui vynuogės turi būti nuskintos rankomis iš ekologiškai prižiūrimų vynuogynų, fermentacija atliekama be pridėtinių kultūrinių mielių ir visiškai nenaudojant sieros dioksido prieš vyndarystės procesą ir per jį. Tik išpilsčius vyną į butelius šių dujų gali būti naudojama iki 30 mg litrui. Taip pat negalimos įvairios vyno pagerinimo praktikos. Padarytas vynas bus vertinamas reguliuojančio organo atstovų.
Pamaloninti proseko gerbėjai
Piečiausiam Pietų Amerikos regionui Patagonijai, kuris laikomas viena perspektyviausių vyndarystės vietų, suteikta teisė naudoti geografinę nuorodą. Jos plotas prilygsta dukart didesniam nei Kalifornijos, ją dalijasi Čilė ir Argentina. Klimatinės sąlygos ten drastiškos: dieną temperatūra gali pakilti iki 30 laipsnių karščio, o naktį nukristi iki 0. Bet vasarą saulė per dieną šviečia 17 valandų. Kol kas vynuogynų Patagonijoje nedaug, bet iš europietiškų vynuogių (Chardonnay, Semillon, Sauvingnon Blanc) spaudžiamas vynas pasižymi puikia gaiva. Ikonomis laikomas – Malbec ir Pinot Noir, ypač daug tikimasi būtent iš Pinot Noir.
Po ilgo darbo Austrijos vyno regionas Vachau (Wachau) pagaliau gavo DAC (Districtus Austriae Controllatus) ir tai yra 15-as vyno regionas, turintis tokį statusą. 1 300 ha vynuogynų turinčio regiono vyndariai dabar etiketėse gali rašyti „Wachau DOC“. Čia taip pat patvirtinta trijų pakopų klasifikacija: „Gebietswein“ (regiono vynas), „Ortswein“ (kaimo vynas) ir „Riedenwein“ (vieno vynuogyno vynas). Kiekvieno lygio vynui nustatytos tam tikros taisyklės, tačiau visų lygių vynui derlius turi būti skinamas tik rankomis. Beje, Vachau vyndariams leista išlaikyti nuo 1980-ųjų galiojusią baltojo vyno klasifikaciją – „Steinfeder“, „Federspiel“, „Smaragd“ – skiriama pagal derliaus sirpumo lygį. Tie, kas mėgo Vachau rislingą, griunerį, DAC atsiradimas nieko nereiškia. Šiame regione didelė koncentracija pasaulinio garso vyndarių, kurie nuo senų laikų dirba laikydamiesi tvarios ir garbingos vyndarystės principų. Sąžiningiems valdžios kontrolės nereikia.
Garbingas Austrijos Wachau regionas pagaliau gavo DAC (Districtus Austriae Controllatus) statusą
Italijos vyriausybė leido gaminti rausvąjį proseką. Jis lentynas turėjo pasiekti ne anksčiau nei 2021-ųjų sausį. Tradicinę Glera vynuogę leista maišyti su Pinot Noir raudonuoju vynu. Pradžioje buvo prognozuota, kad šio stiliaus proseko per metus bus pagamina apie 30 mln. butelių, tačiau metų pabaigoje proseko gamybą prižiūrinčio ir kontroliuojančio konsorciumo prezidentas Stefano Zanette prakalbo, kad iš 2020-ųjų derliaus tikimasi net 50 mln. Pastaraisiais metais proseko pardavimas auga, taip pat gerėja šio gėrimo kokybė. Daugelis kitų putojančio vyno gamintojų turėtų susimąstyti, kad jų gėrimai nebūtų pakeisti rausvuoju proseku.
Vyno aristokrato netektis
Eidamas 92 metus, mirė legendinis vyno žinovas, rašytojas Michaelas Broadbent’as. Penkis dešimtmečius jo rašinius „Decanter“ žurnale skaitė tūkstančiai. Britų vyno aristokratas, vyno degustacijų autoritetas, puikus seno vyno vertintojas – tokiais epitetais pasaulio spauda atsisveikino su britų džentelmenu M. Broadbent’u. Bene labiausiai jis buvo žinomas kaip žmogus, kuris 1960-aisiais Christie’s vyno aukcionams suteikė naują gyvenimą. Iki pat 1992 m. jis vadovavo aukciono Vyno departamentui, o vėliau liko vyresniuoju patarėju.
M. Broadbent’as buvo laikomas pasaulinės fine wine rinkos plėtros lyderiu XX a. antroje pusėje, taip pat jis tikėjo, kad vieną dieną atsiras žmonių, kuriems vynas taps investicija. Jo prognozė išsipildė.
M. Broadbent’as buvo ypač produktyvus rašytojas. Labiausiai jį išgarsino fundamentalūs leidiniai. 1968 m. išleista knyga „Wine Tasting“ buvo pirmas struktūrizuotas vyno degustavimo vadovas. Kaip teigė pats autorius, ši knyga atsirado iš nusivylimo nerandant tinkamų angliškų žodžių išsamiai apibūdinti vyną. Leidinys buvo keletą kartų atnaujintas ir išverstas į aštuonias užsienio kalbas.
Vyno pasaulis neteko legendinio žinovo, rašytojo Michaelo Broadbent’o
Į vyno pasaulį kaip vyno pardavėjas M. Broadbent’as atėjo būdamas 25-ių. Jam labai pasisekė, nes turėjo mentorių Tommy Laytoną, kuris jaunuolį paprotino, kad ir kur jis ragautų vyną, visada užsirašytų pastabas. Viskas prasidėjo nuo mažos raudonos knygelės. Iki gyvenimo pabaigos ekspertas jų sukaupė apie 150, o jose per 90 tūkst. vyno aprašymų. 2002 m. britas išleido knygą „Vintage Wine“, į kurią sudėti pusšimčio metų degustavimo ir vyno vertinimo užrašai. Vieno didžiausių XX a. vyno mohikanų palikimu dar ilgai naudosis daugelis vyno pasaulio žmonių.
Smagios, geros ir džiuginančios naujienos
Vasaros pabaigoje Jungtinės Karalystės bendrovė „Frugalpac“ pristatė iš perdirbto kartono (94 proc.) padarytą vyno butelį, padengtą perdirbto plastiko sluoksniu. Jis yra 5 kartus lengvesnis už įprastą stiklinį vyno butelį. Jį gaminant išmetama iki šešių kartų mažiau anglies dioksido. Teigiama, kad įmonės vadovybę jau pasiekė labai geri atsiliepimai apie naująjį, vos 83 gramus sveriantį butelį.
Didžiausia natūralių kamščių gamintoja „Amorim“ pranešė, jog sukūrė naują metodą, leisiantį panaikinti kamščio ydos priežastis. Naujoji technologija gali išnaikinti pagrindinį kaltininką, t. y. trichloroanizolį (TCA), dėl kurio kasmet sugadinama apie 5–7 proc. pasaulio vyno. Bendrovės generalinis direktorius Antonio Amorinas pranešė, kad tokie kamščiai, kuriuose tikimybė rasti TCA lygi nuliui, turėjo pasirodyti 2020 m. gruodį.
Po penkerių metų darbų ir derinimų bei 105 mln. eurų investicijų vasaros viduryje Porte atidarytas „World of Wine“ atrakcionų ir kultūros centras, kurio plotas siekia 55 tūkst. kvadratinių metrų. Daug dėmesio skirta pačiam Porto regionui, taip pat čia bus vyno mokykla, gastronominės dirbtuvės, daug erdvės įvairiems mados bei meno renginiams. Svečių lauks 9 restoranai ir barai. Žodžiu, toks savotiškas disneilendas žmonėms, besidomintiems vyno, gastronomijos istorija bei kultūra.
Porte atidarytas „World of Wine“ atrakcionų ir kultūros centras, kurio plotas siekia 55 tūkst. kvadratinių metrų
„Sotheby’s“ aukcione parduotas vienas seniausių konjakų. Dar prieš Prancūzijos revoliuciją pagaminto gėrimo kaina – 144 525 JAV dolerių. Internetu vykusiame aukcione buvo išstatytas 1762 m. derliaus „Gautier“ konjako namų butelis. Jis tapo seniausiu kada nors aukcione parduotu konjaku. Pirkėjas – kolekcininkas iš Azijos kraštų.
Provanso vynuogynai ir milijonieriai
Provanso vynuogynai sulaukė didžiulio naujų turtingų ir įtakingų pirkėjų dėmesio. Kaip žinoma, Provanso rausvasis vynas jau kuris laikas vasaros metu sumuša pirkimo rekordus. Paprastai apie rausvąjį vyną sakoma, kad tai lengvas, paprastas vasaros gėrimas, o kalbėdami apie kai kuriuos Provanso rausvuosius dabar pridedame žodelį premium.
Galbūt todėl šios apeliacijos vynuogynai, o ne dailios Viduržemio jūros pilaitės vilioja milijonierius. Tiesa, daugelyje jų įsigytų vynuogynų stūkso mielos, ilgą istoriją turinčios pilaitės. Štai garsi Pratsų šeima, kuriai anksčiau priklausė garsusis Bordo ūkis „Château Cos d’Estournel“ drauge su dar viena šeima nusprendė įsigyti „Château d’Estoublon“, kuriam priklauso 300 ha teritorija su 18 ha vynuogynų ir XVII a. pilimi.
Dabartinis „Château Cos d’Estournel“ savininkas Michelis Reybier viduramžių kaimelyje Provanso Le Liuke (Le-Luc-en-Provence) įsigijo ekologinį ūkį „Château La Mascaronne“, kuriame gamins rausvąjį, baltąjį ir raudonąjį vyną.
Taip pat ekologiškas 75 ha vyno ūkis „Château Bas“ parduotas Ficbaliams, dar vienai svarbiai Bordo šeimai.
Dar 2019 m. pabaigoje prabangos prekių koncernas LVMH Provanse įsigijo „Château d’Esclans“ kontrolinį akcijų paketą.„Chanel“ prekių ženklą valdantys broliai Wertheimeriai, Bordo regione turintys „Château Rauzan-Segla“ ir „Château Canon“, savo kraitį papildė Porkerolio saloje (Île de Porquerolles), kuri priskiriama Žydrajai pakrantei, esančiu „Domaine de I’lle“ ūkiu. Šioje saloje rausvasis vynas sudaro daugiau nei du trečdalius pagaminto vyno.
Provanso vyno ūkius mėgsta ir pramogų pasaulio garsenybės. Pirmieji prieš beveik aštuonerius metus čia įžengė aktoriai Bradas Pittas ir Angelina Jolie. Jų verslo partnerių, Perrinų šeimos, gaminamas Miraval puikiai žinomas ir įvertintas Lietuvoje. Ne taip seniai savo rausvąjį išleido ir dainininkė Kylie Minogue. Pernai rugpjūtį debiutavo Signature vynas. Laukiame vasaros ir premium rausvojo iš Provanso.
Šampanė: ankstyvas derlius ir nesutarimai
Šampanei šie metai įeis į istoriją ir ateities kartos juos minės daugelyje kontekstų. Pirmą kartą istorijoje nuo Antrojo pasaulinio karo laikų šampano gamintojams, vynuogių augintojams ir pirkliams nepavyko sutarti dėl derliaus kiekio. Šiame regione yra tradicija kiekvienais metais derliaus kiekį nustatyti liepos viduryje ar antroje pusėje, atsižvelgiant į praėjusių metų šampano pardavimo rezultatus. Jau 2019 m. šampano pardavimas krito. Po pirmojo karantino buvo aišku, kad šio gėrimo pardavimo apimtys sumažėjo daugiau nei 30 proc. Vadinasi, pas gamintojus liko dideli kiekiai šampano, todėl jie buvo ryžtingai nusiteikę gaminti jo mažiau.
Tačiau tokia mintis visai nepatiko vynuogių augintojams. Primenu, kad Šampanės vynuogynus valdo mažieji žemės savininkai, jiems svarbu užauginti ir parduoti kuo daugiau vynuogių. Paprastai regione derliaus kiekis iš hektaro svyruoja tarp 10–12 tonų. Šiais metais gamintojai buvo pasirengę nupirkti tik 8 tonas. Nemenkas nuostolis žaliavos augintojams.
Tačiau šis konfliktas neliečia vinegroveri’ų, kurie šampaną daro tik iš savo vynuogynuose užaugintų vynuogių. Jie nesistengia gauti maksimalaus derliaus, nealina dirvožemio bei vynmedžių, todėl ir įprastais metais užaugina 8 ir net mažiau tonų iš hektaro.
Susitarimas buvo pasiektas likus dienai iki derliaus skynimo: vis dėlto 8 tonos.
Derlius šiais metais subrendo rugpjūčio 17 d. Nei šį, nei praeitą šimtmetį tokio ankstyvo derliaus nėra buvę, tačiau jo rinkimas užsitęsė neįprastai ilgai. Normaliais, tradiciniais laikais, kokie buvo prieš dešimt ir daugiau metų, vynuogės būdavo pradedamos skinti antrą rugsėjo dešimtadienį ar net vėliau ir darbai užsitęsdavo apie porą savaičių, o 2020-aisiais jie išsitęsė iki trijų savaičių, o kai kur net mėnesį. Uogos labai netolygiai noko.
Gera žinia, kad 2020 m. derlius Šampanėje buvo išskirtinai geras. „Lanson“ šampano namų vyriausiasis vyndarys Hervé Dantanas džiaugsmingai teigė: „Po fan – tastiškai gerų 2018, 2019 m. nebegalėjome tikėtis dar vienų nuostabių metų, bet tai įvyko. Mes turėsime trilogiją, kaip buvo 1988, 1989 ir 1990-aisiais“.
Kada galėsime paragauti legendinę 2018, 2019, 2020-ųjų trilogiją? Maždaug po 5–10 metų. Laikas greitai bėga ir net nepajusime, kaip pokštels kamštis, ant kurio puikuosis legendiniai metai.
Šie metai taip pat buvo išskirtiniai prestižo kate – gorijos šampanui. Antrinėje rinkoje jo kainos kilo visus metus. Pats geidžiamiausias – 2002 m. derliaus „Bollin – ger“, „Salon“ namų šampanas. Jo kaina per pastaruosius penkerius metus šoktelėjo 100 proc. Dabar kolekcininkų akiratyje 2012 m. derliaus prestižo kategorijos šampanas.
Vagystės ir apgaulės
Italijos policija atskleidė nusikalstamą grupuotę, kuri padirbinėjo vieną brangiausių ir geidžiamiausių pasaulio vynų – supertoskanietį Sassicaia. Kovos su sukčiavimu padalinys netoli Milano aptiko slėptuvę, kurioje rado per 80 tūkst. suklastotų etikečių, kamščių, butelių, medinių dėžučių. Spėjama, jog buvo pagaminta apie 6 600 butelių 2015 m. derliaus šio vyno. Jei tai būtų tikras Sassicaia, rinkoje jo kaina siektų apie 2 mln. eurų.
Tyrimas vyko apie metus. Vynas šiam padirbinimui buvo vežamas iš Sicilijos, buteliai – iš Turkijos, etiketės, kamščiai ir pakavimo medžiagos – iš Bulgarijos. 2018 m. įtakingas vyno žurnalas „Wine Spectator“ geriausio vyno šimtuke Sassicaia 2015 suteikė pirmą vietą. Nusikaltėliai irgi seka naujienas. O mes turime būti atsakingi ir pirkti vyną tik iš oficialių tiekėjų. Kitaip, susimokėję keletą šimtinių, gersime skystį, viso labo vertą keliolikos euro centų.
Vyno padirbinėjimas nėra naujiena, apie tai garsiai praneša pasaulio spauda, o štai vynuogių vagysčių pa – sitaiko rečiau. Vėlyvą spalį Kanados vyninės „Vignoble Coteau Rougemont“ šeimininkai po nakties pastebėjo, kad vynuogyne, esančiame netoli Kvebeko, nebėra uogų. Kažkas aplenkė šeimininką ir susirinko apie pusę tonos derliaus. Vyninės šeimininkas feisbuko paskyroje paskelbė, kad penkiomis vyno dėžėmis apdovanos tą, kuris padės sučiupti ilgapirščius. Peržiūrėjau šios vyninės paskyrą, bet neaptikau džiaugsmingų įrašų, kad nusikal – tėlis būtų surastas, o kažkas džiaugtųsi padovanotomis vyno dėžėmis.
Baigiantis 2020-iesiems, pasiekė žinia, kad ir 2021 m. dėl neprognozuojamo viruso plitimo didžiausia vyno paro – da „ProWine“ neįvyks. Vėliau ir kitų parodų organizatoriai atsiuntė panašius pranešimus. Su gruodžio 31-osios dūžiais, deja, gyvenimas nepagerėjo.
Jūratė Sprindžiūnaitė
Gastronomijos žurnalistė ir vyno edukatorė, mokymų „Namų someljė“ bei „Šampano akademija“ organizatorė, kasmetinės parodos „Šampano diena 49 mln…“ sumanytoja.