Prancūziškas, itališkas, japoniškas, o gal puoselėjantis lietuviškos virtuvės tradicijas? Įsikūręs Vilniuje, Kaune, Birštone, o gal Kretingoje? Kuris restoranas šiemet taps Lietuvos gastronomijos savaitės žvaigžde?

Jau šiandien, lapkričio 6-ąją, prasideda turbūt ilgiausiai trunkanti gurmaniška šventė – tryliktoji Lietuvos gastronomijos savaitė. Iki sekmadienio vakaro beveik 70 restoranų visoje Lietuvoje siūlo specialius degustacinius meniu, kuriuos įvertinę lankytojai gali atiduoti savo balsą už jiems labiausiai patikusį restoraną.

Susumavus jų balsus bus paskelbtas restoranas – Lietuvos gastronomijos savaitės žvaigždė. Balsavimas vyksta portale lrytas.lt  

Specialiai Gastronomijos savaitei paruoštus meniu restoranai siūlys tiktai šią savaitę, tad skubėkite rezervuoti vietas, o po to atiduoti savo balsą už geriausią. Gastronomijos savaitė – puiki proga per trumpą laiką aplankyti kuo daugiau restoranų ir susipažinti su Lietuvos šefų meistriškumu.

Šiemet vykstanti tryliktoji Gastronomijos savaitė – marga ir įvairi kaip niekada. Festivalyje dalyvauja net 67 restoranai, įsikūrę ne tik didžiuosiuose Lietuvos miestuose – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, bet ir Anykščiuose, Birštone, Kretingoje, Palangoje, Trakuose, Šakių, Jurbarko, Ukmergės bei Prienų rajonuose.

„Pirmaisiais metais startavome vos su dvidešimčia dalyvių, o dabar turime aukšto gastronominio lygio vietų ne tik didžiuosiuose miestuose, bet ir regionuose. Jiems tai puiki proga būti pamatytiems ir pasikviesti naujų svečių“, – sako Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos direktorė Eglė Ližaitytė.

Šių metų Gastronomijos savaitės tema – skonių istorijos, kurias per maistą pasakos restoranų šefai, taip atskleisdami savo meistriškumą.

„Didžioji dalis dalyvių nenutolo nuo savo šaknų – meniu vyrauja Baltijos šalims būdingi skoniai, švieži lietuviški produktai, rudens sezono gėrybės, išaugintos mūsų šalies ūkiuose ir miškuose“, – sako Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos vykdomoji direktorė Jūratė Mikalkėnienė.

Tačiau bus ir gurmaniškų istorijų, kurios ragautojus nukels į Norvegiją, Portugaliją, Braziliją, Karibus ar kitus tolimus kraštus.

Vieni restoranai siūlo paragauti modernių patiekalų, kiti – klasikinių, papildytų šiuolaikinėmis natomis, dar treti supažindins su Lietuvos gastronomijos istorija ar patiekalais, kurių receptams jau 800 metų. Kiekvienas restoranas savo degustacinę vakariene pavers nepakartojama švente.

Atiduoti savo balsą už labiausiai patikusį restoraną galima čia:

Balsavimas stabdomas lapkričio 12 d. 23.59 val. Rezultatai ir Gastronomijos savaitės žvaigždė bus paskelbta lapkričio 13 d.

Visas Gastronomijos savaitės dalyvių sąrašas, jų pristatymai ir savaitei sukurti meniu skelbiami portale skonis.lt. Ten pat anonsuojami Gastronomijos savaitės metu vykstantys renginiai.

Gastronomijos savaitę organizuoja  Lietuvos viešbučių ir restoranų bei Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos. Pagrindiniai savaitės rėmėjai – prieskoniai „Santa Maria“, vanduo „San Pellegrino“ ir „Aqua Panna“. Savaitės partneriai – žurnalas „Geras skonis“, interneto svetainė skonis.lt, naujienų portalas lrytas.lt, nacionalinė turizmo agentūra „Keliauk Lietuvoje“, Vilniaus miesto savivaldybė, laisvalaikio ir kultūros naujienų portalas „We love Lithuania“.