Š. m. kovo 1 d. įvyko „Gero skonio“ klubo renginys, skirtas Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui paminėti. Ta proga „Gero skonio“ klubas svečius subūrė istorinėje Vilniaus vietoje įsikūrusiame restorane „Šventaragio sodas“, esančiame L. Stuokos-Gucevičiaus g. 1, priešais Katedros aikštę. Renginio svečiai mėgavosi penkių lietuviškų patiekalų vakariene, kurią specialiai šiam vakarui sukūrė „Šventaragio sodo“ restorano virtuvės šefas Gintautas Pleskačiauskas kartu su profesionalų komanda. Renginio metu svečių laukė daug malonių staigmenų, taip pat smagioji gastronominė „Gero skonio“ viktorina. Jos metu dalyviai galėjo ne tik pasitikrinti, bet ir pagilinti savo gastronomijos ir vartojimo kultūros žinias bei, teisingai atsakę į pateiktus klausimus, laimėti gardžių ir malonių „Gero skonio“ klubo partnerių įsteigtų prizų. Romantišką atmosferą vakaro metu kūrė pianisto Ryto Lingės atliekamos melodijos. Renginį vedė Daiva Tamošiūnaitė.

„Geras skonis“ jau daugelį metų bendradarbiauja su geriausiais Lietuvos restoranais, maisto ir gėrimų žinovais, gamintojais bei importuotojais. Mes nuolat sekame naujienas ir siekiame jomis pasidalyti su kiekvienu, neabejingu skaniam, kokybiškam maistui bei vartojimo kultūrai. Per ilgus sėkmingos veiklos metus subūrus entuziastų būrį, kilo „Gero skonio“ klubo idėja. Renginių tikslas – kaskart aplankyti vis kitą restoraną, drauge paragauti geriausių Lietuvoje virtuvės meistrų specialiai tam vakarui sukurtų patiekalų“, – teigė svečius pasveikinusi ir vakarą pradėjusi žurnalo „Geras skonis“ vyriausioji redaktorė Rasa Ščeponienė. Anot jos, „Gero skonio“ klubų pradžių pradžia ir buvo šis žurnalas, jau aštuoniolika metų rašantis apie maistą, gėrimus, stalo kultūrą. Įdomiausias, laikui nepavaldžias publikacijas jau galima rasti ir interneto svetainėje www.skonis.lt.

Šį kartą „Gero skonio“ klubo svečiai suburti neseniai duris lankytojams atvėrusiame restorane „Šventaragio sodas“, įsikūrusiame legendomis apipintoje sostinės vietoje. Vakaro metu restoraną pristatė jo vadovė Rasa Junevičienė. Pasak jos, šis restoranas unikalus ne tik savo istorija, bet ir tuo, jog vienintelis Lietuvoje turi žalią prieskonių sieną. Čia auginami ir kruopščiai prižiūrimi ne tik prieskoniai, kurie vėliau virtuvės meistrų dėka suteikia patiekalams puikų skonį bei aromatą, bet ir žolelės, iš kurių ruošiama kvapni arbata. Restorane vyrauja europietiška bei lietuviška virtuvės. Tai puiki vieta pačioje Vilniaus širdyje, su pro vitrininius langus atsiveriančiais vaizdais į Katedros aikštę, varpinę, Valdovų rūmus.

Restorano „Šventaragio sodas“ virtuvei vadovauja šefas Gintautas Pleskačiauskas, specialiai šiam vakarui drauge su profesionalų virtuvės komanda sukūręs unikalų meniu iš „Gero skonio“ klubo partnerių atrinktų produktų. Renginio pradžioje svečiai mėgavosi „Džiugo“ sūriais su pagardais ir skrudinta „Speltos“ duonos riekele. Po to ragauti šaltieji užkandžiai: sūdytos parūkytos antienos griežinėliai svogūnų džemo ir šaltalankių broken gel draugijoje šalia pilno grūdo duonos, bei triušienos slėgtainis ant vaivorykštinių morkų ir saldžiųjų bulvių tyrių, su obuolių veloute bei duonos be cukraus žeme. Vėliau virtuvės komanda vakaro svečius vaišino „Black Angus“ yukhoe kapotiniu, ant kurio įsitaisęs putpelės kiaušinis, patiektu su 7 grūdų duona, suteikusia traškumo. Karštajam patiekalui patiekta antienos kulšelė confit keptų daržovių apsuptyje, aplaistyta au jus su kanapėmis. Na, o desertui mėgautasi grilintu 48 mėnesių brandos „Džiugo“ sūrio pyragu, kuris aušo su juodųjų serbentų sorbet.

Vakaro metu ragauti antienos, triušienos ir sausai brandintos jautienos patiekalai buvo pagaminti iš UAB „Baltic Larus“ specialistų atrinktos produkcijos. Tai nedidelė, bet veržli įmonė, vartotojams siūlanti tik aukščiausios kokybės produkciją, kurios tiekėjai Europoje atrenkami itin kruopščiai ir atsakingai, o prekės ženklų „Lapino puota“ ir „KITCHEN me“ produkcija atitinka griežčiausius reikalavimus. Vakaro metu įmonei atstovavo bei ją pristatė rinkodaros vadovė Rūta Burdzilauskaitė.

Tiek įvairiems vakaro metu skanautiems patiekalams pagardinti, tiek desertui buvo patiekti skirtingų brandų sūriai „Džiugas“, kuriuos pristatė „Sūrio Džiugas namai“. Įmonei atstovavo „Džiugo“ sūrio žinovė ir degustatorė Gabija Gudavičiūtė, papasakojusi apie „Džiugo“ sūrio ragavimo subtilybes, išskyrusi skirtingų brandų sūrių savybes.

Traškumo, papildomų ypatybių bei lietuviško kvapo ir skonio renginio metu ragautiems patiekalams suteikė „Vilniaus duonos“ pateikta skirtingų rūšių duona. Šiemet įmonė pasitinka jau 136-erių metų sukaktį. Įmonės atstovas Vitalijus Levon pristatė naujausius „Vilniaus duonos“ gaminius, tarp kurių – „Agotos“ juoda viso grūdo duona, taip pat „Daržo duona“, kurios sudėtyje yra net 40 proc. daržovių.

Prie restorano „Šventaragio sodas“ šiam vakarui paruoštų patiekalų svečiams buvo pateikti iš uogų bei vaisių pagaminti lietuviški vynai.

©Žurnalas „Geras skonis“