Žinios gali derėti su pramoga, žvarba už lango – su šiltu, jaukiu vakaru viduje, o mėsa… su šokoladu! Tą puikiai pademonstravo lapkričio 30-osios vakarą svečius subūręs „Gero skonio“ klubas. Jau trečiąsyk šį rudenį šis smalsių ragautojų susitikimas šurmuliavo viename sostinės restoranų, kur iki vėlyvo vakaro netrūko pokalbių, juoko ir taurių skimbčiojimo.
Tradicinis žurnalo „Geras skonis“ inicijuotas renginių ciklo vakaras, organizuojamas su kompetetingais partneriais, šįsyk vyko Vilniaus restorane „Solt Dining“, o patiekalus ruošė puikiai vertinamas šio restorano vyriausiasis virtuvės šefas Jevgenijus Volkovas.
Nuostabus vakaras tapo ne tik proga visiems susiburti, ragauti, skanauti, bet ir pavartyti šviežutėlį šventinį naujausią „Gero skonio“ numerį, juolab, jog jame apžvelgiama daugybė pastarojo meto gastronominių aktualijų.
Vakaro partnerėmis šį sykį tapo 3 įmonės, kurių pristatomi produktai pravertė ruošiant gurmaniškus patiekalus, keliavo ant stalų, įtraukė svečius į degustacijas. Visų pirma, tai „Wood&Wine“, jau ketvirtus metus į Lietuvą vežanti vynus iš Moldovos. Antrasis vakaro partneris, „Baltic Larus“, pasirūpino, kad virtuvės šefas su savo komanda galėtų ruošti svečiams patiekalus iš jautienos, antienos ir triušienos. O trečiuoju partneriu tapo įmonė „Choco Group“, lietuvišką šokoladą gaminanti nuo 2015 metų, o tąvakar pristačiusi savo prekės ženklo „Mulate“ šokoladus. Jie darsyk maloniai nustebino prieš tai šio skanėsto jau ragavusius svečius ir tapo gurmaniška staigmena tiems, kam tai buvo pirmoji „Mulate“ degustacija.
Pirmasis šefo J.Volkovo su komanda pristatytas vakaro patiekalas buvo brandintos jautienos mentės battutas su marinuotais grybukais, ančiuvių padažu ir „Mulate“ šokoladu. Jam kompaniją sudarė 2011 metų raudonas vynas iš Moldovos. Tad jau pirmąjame derinyje ant stalo buvo galima justi kokybiškos mėsos, aksominio šokolado ir vyno dermę.
Svečiams atgaivinus skonio receptorius virtuvės šefo pristatytu aviečių ir citrinų šerbetu, ant stalo keliavo antrasis patiekalas, kuriuo tapo triušio ravioliai su sūrio padažu, morkomis, pupelėmis ir žirneliais. Jis derintas su „Sauvignon Blanc“ vynu iš Moldovos. Paskanavus šio derinio – vos pertraukėlė smagiems pokalbiams ir įspūdžių aptarimui, o tada staliukus pasiekė ir dar vienas skanėstas – antienos krūtinėlė su bulgur kruopomis, žaliosiomis pupelėmis, raudono vyno ir „Mulate“ šokolado padažu bei marinuotu obuoliu.
Prieš pereinant prie deserto ir finišuojant laukusios šokolado degustacijos, svečiai turėjo progą sužinoti apie vieną naują projektą – išskirtinę šokolado kolekciją. Tai „Choco group“ ir Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro bei muzikinių paveikslų kūrėjų „Aqua Lingua“ socialinis projektas „Music That You Wish To Hear, See, Taste“ („Muzika, kurią norisi girdėti, matyti ir ragauti“ – liet.). O paprastai tariant, tai šokolado kolekcija, kurią sudaro skoniai, savo charakteriais atitinkantys muzikinius kūrinius „Traviata“, „Gulbių ežeras“, „Spragtukas“ ir „Norma“.
O kokie gi šokolado skoniai atitiko šią pasaulinę klasiką? „Traviatai“ skirtas šokoladas – juodasis su spalvingais prieskoniais: cinamonu, vanile, kajeno pipiru. „Gulbių ežeras“ tai tarsi jaunystės žavesio dvelksmas, tad ir šokoladas šįsyk – pieniškas su šviežios kavos aromatu. „Spragtukas“ – tai kūrinys apie kelionę į svajonių šalį, tad į ją perkėlė juodasis šokoladas su žaliąja citrina ir mėta. Pagaliau dramatiškąją „Normą“ įkūnijo juodasis šokoladas su trumais.
Po tokios pažinties svečių laukė vakaro karūna – karamelės skonio varškės desertas su „Mulate“ šokolado gabaliukais ir pasiflorų ledais. Gražaus vakaro finišu tapo dar viena mažytė gastronominė kelionė – šokolado „Mulate“ degustacija, dar kartą leidusi patirti, koks turtingas, neišsemiamas ir su daug kuo derantis yra šis legendinis produktas.
Žurnalas „Geras skonis”, jau dvidešimt dvejus metus rašantis apie maistą, gėrimus, stalo kultūrą, aplink save subūrė didžiulį maisto entuziastų būrį. Nepanorus likti teoretikų arena bei trokštant pažinti savo skaitytoją, bendrauti su juo, gimė „Gero skonio“ klubo idėja. O ji ir paprasta, ir ypatinga: bent kartą į mėnesį drauge su bendraminčiais aplankyti vis kitą restoraną, drauge paragauti geriausių Lietuvoje virtuvės meistrų specialiai tam vakarui paruoštų patiekalų. Paskutiniojo lapkričio vakaro susitikimas tapo jau trečiu šiais metais.