Nuotraukos Dariaus Gumbrevičiaus

Vasarą natūraliai norisi būti kuo arčiau gamtos – dar geriau, kai tą buvimą praturtina skanus maistas ir gera kompanija. Nei vieno, nei kito netrūko „Gero skonio“ klubo vakarienėje, į kurią svečiai rinkosi ką tik atšventę Jonines – birželio 25-ąją. Parko, su greta siūbuojančiomis pušimis, apsuptis, daug šviesos ir tikra šventė skonio receptoriams – visa tai užtikrino Druskininkuose įsikūręs restoranas „Elingas“.

Šis restoranas gerai žinomas ir atvykstantiems į vieną gražiausių Lietuvos kurortų, ir vietiniams – jis įsikūręs Vijūnėlės parke, visai greta paplūdimio. Tad čia patogu ateiti iškart po maudynių ar dar prieš jas. Tiesa, trečiadienio vakarą restorane vyravo ne paplūdimio, o kiek kitoks formatas – į „Elingą“ rinkosi iš skirtingų miestų suvažiavę „Gero skonio“ klubo svečiai.

Prieš daugiau kaip 20 metų žurnalo „Geras skonis“ inicijuoti susitikimai svečių vertinami kaip puikios progos paragauti šį tą naujo, galbūt net ir pažįstamą restoraną patirti naujai, pasisemti žinių bei pabūti su gera kompanija. Būtent todėl į susitikimus neretai vykstama net 100 km ar daugiau. Mat „Gero skonio“ klubo principas – svečius kviesti vis į kitą restoraną skirtingose Lietuvos vietose bei suteikti progą jiems mėgautis vienetine vakariene – restorano komanda ruošia patiekalus, kurių nėra įprastame tos vietos meniu.

Restoranas „Elingas“ prisistato kaip Viduržemio jūros tipo restoranas, kuriame patiekalai nuolat keičiasi. Kaip sakė svečius pasveikinusi restorano vadovė Viktorija Žilinskienė, nesvarbu, ar svečias išsiilgęs klasikos, ar trokšta paragauti ką nors naujo – meniu jis ras ir viena, ir kita. Beje, ši vieta dar garsėja ir itališkais ledais – kartais svečiai atkeliauja vien dėl jų, tačiau galiausiai nutaria pasimėgauti maistu ir gėrimais.

Restorano virtuvei čia diriguoja puikiai žinomas šefas Ruslanas Bolgovas, kuriam ir teko užduotis nustebinti „Gero skonio“ klubo susitikimo svečius. Jie buvo pasitikti ne tik šefo komplimentu, bet ir gyva muzika – erdvę užliejo aksominis atlikėjos Karolinos Rastenytės balsas. Įvairių projektų dalyvė, gilaus ir stipraus mecosoprano balso savininkė savo atliekamais kūriniais lydėjo svečius per visą vakarienę.

Tuo, kad vakaras būtų jaukus, pilnas įspūdžių ir naujų skonio patirčių, rūpinosi visa komanda. Tai taip pat ir „Gero skonio“ klubo partneriai, kurių indėlis nepaprastai svarbus – būtent jie virtuvei suteikia geriausius produktus, įkvepiančius kurti, eksperimentuoti bei leidžia papildyti patiekalus gėrimais.

Nuotraukos Dariaus Gumbrevičiaus

Vakarienei Druskininkuose mėsą jau tradiciškai tiekė ištikimas partneris UAB „Baltic Larus“ – virtuvės komanda galėjo būti tikra, jog gamins iš puikios kokybės jautienos, antienos ir triušienos. Šios įmonės produkcija prieinama ir mažmeninėje prekyboje, nes „Baltic Larus“ valdo tokius prekės ženklus, kaip „Lapino puota“ ir „Kitchen Me“. Vegetariškai vakarienės meniu daliai itin pravertė „Garden Gourmet“ linijos produktai. Šiuos „Garden Gourmet“ augalinio pagrindo gaminius bei „KitKat”, „Maggi“ ir „Buitoni“ produktus ir prekės ženklus, kuriuos gali naudoti tiek profesionalūs, tiek namų šefai, Lietuvos, Latvijos ir Estijos rinkoms pristato „Nestlé Professional“. Prie patiekalų svečiai galėjo gurkšnoti natūralų mineralinį vandenį, išgautą iš Lietuvos gelmių, taip pat ragauti ir mūsų šalyje gimusio alaus, kuris puikiai papildė R. Bolgovo su komanda ruoštus patiekalus.

Skirtingų rūšių UAB „Švyturys-Utenos alus“ gėrimus prie patiekalų parinko atestuotas alaus someljė, edukuojantis tautą alaus kultūros klausimais, Jonas Lingys. Nedaug yra šio gėrimo žinovų Lietuvoje, kurie degtų tokia aistra tam, ką daro, ir gebėtų taip sudominti svečius, rodos, daugeliui pažįstamu gėrimu.

Iš pirmo žvilgsnio daugeliui pažįstamas gėrimas yra ir mineralinis vanduo, kurį lietuviai geria jau nuo seno. Tačiau AB „Žemaitijos pienas“ vakarienei tiektas mineralinis vanduo „Tichė“, apie kurį galima pasakoti ne vieną valandą. Vakarienės svečiai sužinojo, jog šiam vandeniui taikomi labai griežti reikalavimai: jo negalima dezinfekuoti ar kitaip apdoroti – jis ir po išfasavimo turi išlikti natūralus. Įspūdingas ir šaltinio, iš kurio jis išgaunamas, gylis – net 689 metrai. Tad „Tichė“ vandens šaltinio apsaugos lygis ypač aukštas – geologinių žemės sluoksnių jis apsaugotas nuo bet kokio dirvožemio, radiacijos, oro ar kitokio užterštumo. Ką jau kalbėti, kad šis vanduo itin naudingas jį geriančiajam, nes jame gausu organizmui reikalingų mineralinių medžiagų.

Tad ir apynių gėrimas – alus, ir iš gilaus šaltinio išgaunamas vanduo visą vakarą karaliavo ant stalų. O čia vienas po kito keliavo patiekalai – nuo užkandžių pradžiai iki deserto vakarienės finišui.

Skonio kelionę svečiai pradėjo nuo šefo komplimento – burokėlių falafelių su karamelizuotų burokėlių piurė, burokėlių aioli, įvairiomis žalumynų variacijomis bei pomidorų ir braškių gaspačo šalia. Ir šaltame, ir karštame užkandyje svarbų vaidmenį vaidino mėsa: šaltame užkandyje derintos net kelios jos rūšys – pradedant triušiena, baigiant jautiena, o karštam užkandžiui siūlyta skanauti Umbrijos regiono ravioli su triušienos ir trumų įdaru. Pagrindiniam patiekalui šefas paruošė lakuotą anties krūtinėlę su ypatingu padažu ir įvairių daržovių gausa. O štai desertas nukėlė į Ispaniją – gomurius lepino ispaniškas sūrio pyragas „Basket“ su „Kit Kat“ įdaru, braškių ir putojančio vyno šerbetu.

Vakarienės svečiai lepinosi ne tik maistu, bet ir muzika, vaizdu pro langus, smagiais pašnekesiais. Azartu ir geromis emocijomis apdovanojo ir viktorina, kuriai užduočių ir smagių prizų pateikė vakaro partneriai. Smagu buvo matyti ir susidomėjusius veidus, svečiams vartant šviežutėlio, vasara alsuojančio „Gero skonio“ numerio puslapius. Ir klubo susitikimai, ir žurnalo puslapiai skirti tam, kad gastronomijos pasauliu domėtųsi kuo daugiau žmonių. Tad dar tik įsisiūbavusi vasara žada ir daugiau panašių susitikimų.