Nuotraukos Mikos Savičiūtės

Sveikatinimo ir ilgaamžiškumo entuziastė, gydytoja Rasa Šnaiderienė įsitikinusi, kad maistas negali būti tik sveikas arba skanus, – jis turi būti ir sveikas ir skanus. Į „Michelin“ rekomenduotinų aplankyti vietų gidą įtraukto restorano kūrėja visada siekia, kad patiekalai ne tik pasižymėtų puikiu skoniu, bet ir sveikatintų, stiprintų organizmą. „Daugybę metų domiuosi ilgaamžiškumu, sveika gyvensena, visa savo esybe tikiu, kad didelę reikšmę gyvenimo trukmei bei kokybei turi maistas. Todėl ir šį vakarą savo bičiulius ir draugus pakviečiau patirti naujų, pagal mano gyvenimo filosofiją kurtų, skonių.“

Į restorane „Apvalaus stalo klubas“ vykusią vakarienę, grįstą ilgaamžiškumo idėjomis, rinkosi kviestiniai svečiai, tarp jų ir tarptautinės gastronomijos asociacijos „Chaîne des Rôtisseurs“ nariai. Tai organizacija, vienijanti gurmanus, kulinarijos profesionalus ir restoranų entuziastus, siekiančius skatinti gastronomiją ir kulinarinį meną visame pasaulyje. Išskirtinėje vietoje, ant Galvės ežero kranto, įsikūrusiame restorane, grožėdamiesi Trakų pilies panorama, svečiai mėgavosi ilgaamžiškumo įkvėpta gastronomija, kurioje susijungė mokslu grįstas sveikatinimas ir senosios tradicijos. Išskirtinį meniu papuošė talentingo šefo Edgaro Rutkausko patiekalai. Vakaro svečiai buvo kviečiami dalintis maistu, skirti dėmesio vieni kitiems, ir mėgautis lėtu, ritualiniu valgymu.

R.Šnaiderienė, kurios gurmaniško maisto idėjos įkvepia naują požiūrį į mitybą kaip gyvenimo kokybės dalį, atkreipė dėmesį, kad svarbu valgyti ne tik sąmoningai, lėtai, bet ir apgalvotai rinktis patiekalų derinius bei eiliškumą valgant, taip kartu įminsime ilgaamžiškumo paslaptis gastronomijoje. „Drauge su profesionaliais virtuės šefais sujungėme mano medicinos žinias, ilgametę patirtį sveikatingumo srityje ir sukūrėme ilgaamžiškumu grįstą bei puikiu skoniu išsiskiriantį meniu, kuriame atidžiai parinkome ne tik produktus, technologijas, bet ir valgymo tvarką.“

Unikali gurmaniška patirtis

Gurmanišką kelionę svečiai pradėjo nuo raugintų kopūstų ir obuolių. „Kad skrandžio gleivinę švelniai paglostytume, aktyvėtų medžiagų apykaita bei vyktų lėtesnis, mažesnio intensyvumo cukraus kiekyje padidėjimas, o po valgio virškinimas neapsunktų, lengvai būtų pasisavintos sveikosios medžiagos ir lengvai jaustumėtės“, – paaiškino R. Šnaiderienė.

Nuotraukos Mikos Savičiūtės

Pažintis su meniu buvo pradėta nuo skaidulų piramidės: ne nuo duonos, kaip įprasta, bet nuo lapinių daržovių, grybų, sėklų ir žolelių, kurios užpildė virškinimo traktą tarsi tinkleliu, pristabdydamos angliavandenių įsisavinimą ir greitą gliukozės koncentracijos padidėjimą kraujyje. Iš trimis aukštais sukomponuotų lėkštelių svečiai pincetais ėmė ir ragavo fermentuotas daržoves, vaisius, grybus, žoleles bei sėklas. O vakaro pažiba tapo sveikatinamieji eliksyrai, kuriuos sukūrė pati R. Šnaiderienė – „Longevity in Gastronomy“ koncepcijos kūrėja, vystanti sveikatinamuosius, bet kartu gurmaniškus gėrimus, kuriuose susilieja adaptogenai, superproduktai ir skonio architektūra.

Kuo natūralesni produktai

llgaamžiškumo ir sveikatinimo entuziastė pabrėžia, kad gardiems bei sveikiems patiekalams reikia rinktis kuo natūralesnius ir arčiau gamtos esančius produktus – laisvėje augintų, žole, be antibiotikų maitintų gyvulinių produktus. „Mūsų meniu dominuoja daržovės, žolelės, grybai ir sveikatai palanki mėsa. Išskirtinei vakarienei pasirinkome stirnienos nugarinę su šakniavaisiais ir žolelių glazūra. Šis patiekalas puikiai dera su ilgaamžiškumo idėjomis: stirniena yra liesa, gausi baltymų, omega-3 riebalų rūgščių, geležies ir cinko – mineralų, kurie prisideda prie geros sveikatos ir ilgesnio gyvenimo, – pasakoja restorano „Apvalaus stalo klubas“ puoselėtoja. – Vakaro meniu ypatingas dėmesys skiriamas miško gėrybėms, kurios naujai atsiskleidžia rizote su „Criolio“ kakava ir jaunaisiais briedžiukais bei konservuotais kelmučiais, marinuotais „shimeji“ grybais, juodaisiais trimitėliais ir arbatos grybais.

Nepalieka abejingų

Ilgaamžiškumo idėjų įkvėptą vakarienę ragavę svečiai dar ilgai nesiskirstė ir dalinosi įspūdžiais. Mikrochirurgė ir viena iš estetinės bei regeneracinės medicinos inovacijų lyderių Lietuvoje dr. Gytė Grigonytė-Babajan ypač žavėjosi sveikatinamųjų eliksyrų skoniais. „Labai patiko kokteilių sudėtis. Štai „Tamsaus šokolado eliksyre“ esantį kolageną reikėtų vartoti kasdien, juo papildant žaliuosius kokteilius ar kitą maistą. Aš tikiu, kad maistas turi būti visapusiškas – geriau nieko nevalgyti, nei valgyti bet ką. Žinoma, svarbu ir kiek valgai. Visoms pacientėms primenu, kad ką į save dedame, tokie ir esame. Šio vakaro visi patiekalai buvo išradingi, daugiakomponenčiai ir sveikatinantys“, – sakė unikalios vakarienės viešnia.

Medicinos profesionalei antrino ir someljė, vienas pagrindinių Lietuvos vyno kultūros formuotojų Arūnas Starkus. Pasak jo, Lietuvoje turime judėti ilgaamžiškumo kryptimi. „Iš Viduržemio jūros dietos tyrimų matyti aiškus poveikis sveikatai – kur žmonės vartoja daugiau polifenolių, alyvuogių aliejaus, o riebalų santykis subalansuotas. Restorano komanda aklai nekopijuoja Viduržemio jūros dietos, bet ieško vietinių, mokslu pagrįstų sprendimų: adaptuoja lietuviškus augalus, skatina juos vartoti ir kuria mūsų regionui būdingą, sveikatai palankų modelį. Strategija brandžiai išieškota, skiriasi nuo daugumos vietinių „Michelin“ nominuotų restoranų.“

Nuotraukos Mikos Savičiūtės

Ne ką mažiau sužavėtas ilgaamžiškumo idėjomis liko ir verslo konsultantas, nuolat po pasaulį keliaujantis Žilvinas Grigaitis. Pasak jo, tai buvo viena įspūdingiausių gurmaniškų patirčių ir kelionių Lietuvoje. „Nuolat keliauju po pasaulį, domiuosi ne tik šiuolaikiniu menu, bet ir gastronomija. Todėl labai džiaugiuosi, kad šis Lietuvos restoranas koja kojon žengia su pasaulinėmis tendencijomis.“

Nauda sveikatai ir geras skonis – viename

Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas, vienas iš šios srities pradininkų Kaune dr. Saulius Vikšraitis papasakojo, kad savo pavyzdžiu stengiasi pacientams parodyti, kad išvaizda priklauso ne tik nuo procedūrų, bet ir nuo sveiko gyvenimo būdo bei sąmoningo maisto pasirinkimo. „ Mūsų skanautos vakarienės pradžioje – tonikas, kuris skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą, pažadina apetitą ir paruošia virškinamąją gleivinę priimti maistą. Toliau – fermentuotos daržovės. Jų įvairovė, skonio niuansai ir poveikis mikrobiotai – tai ne tik skanu, bet ir būtina“, – sako žinomas jaunystės rekonstruktorius.

Šventinėje vakarienėje dalyvavusi gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė neslėpė susižavėjimo ir negailėjo komplimentų savo kolegei, vakaro organizatorei R.Šnaiderienei.

„Niekada neabejojau, kad maistas, puoselėjantis sveikatą, gali būti nepaprastai skanus. Šios dienos meniu – akivaizdus to įrodymas. Kiekvienas patiekalas čia ne tik džiugina gomurį, bet ir maitina ląsteles – apgalvotai derinami ingredientai aprūpina organizmą tuo, ko jam iš tiesų reikia. Kai maistas yra subalansuotas, visavertis ir ruošiamas su meile, jis tampa gydomąja priemone, o ne vien malonumu. Nuostabu, kai ši mitybos dermė papildo pojūčius: kvapai, spalvos, dūmo paslaptingumas, tekstūros – visa tai paįvairina valgymo patirtį. Šiandien patyriau ne tik puikų skonį, – tai buvo ir rūpestis kūnu, ir švelni pagarba gamtai. Tokie valgiai – tai kvietimas į sveikesnį, gilesnį, sąmoningesnį gyvenimą“, – sakė žinoma dietologė.