Asociatyvi nuotrauka, šaltinis – unsplash.com

Nors iš pirmo žvilgsnio taip ir neatrodytų, bet maisto ir kvepalų pasauliai yra glaudžiai susiję. Jie abu sukelia labai stiprius ir malonius pojūčius. Kaip ir skanūs patiekalai namuose ar restorane, kvepalai irgi turi savo „receptus“. Jų sudėtyje – kruopščiomis proporcijomis atrinkti ingredientai, kurių visuma susideda į tai, ką malonu pajausti. Įdomumo dėlei palyginkime šiuos dalykus ir smagiai patikrinkime, kokie patiekalai būtų kvepalai. 

Citrusinės ir kitų vaisių natos: vaisių salotos

Įsivaizduokite šviežių salotų dubenį su sultingais apelsinais, kriaušėmis, greipfrutais ar užšlakstytu citrinų sulčių šlakeliu.

Šis gaivus ir energingas derinys primena kvepalus, kuriuose, aišku, dominuoja citrusinės natos. Pavyzdžiui, Lacoste kvepalai dažnai išsiskiria tokiomis gaiviomis natomis, suteikiančiomis energijos ir žvalumo pojūtį. Iš kitų garsių pasirinkimų: Chanel CHANCE EAU FRAICHE, Versace Yellow Diamond, Dolce & Gabbana Light Blue.

Vanilės, karamelės ir kitos saldžios natos: ką tik iškeptas pyragas

Saldūs vaniliniai pyragai ar bandelės su karamele visada yra ne tik skanios, bet ir sukuria jaukumo jausmą.

Kvepaluose šį efektą perteikia saldžios natos, tokios kaip vanilė, karamelė ar labai specifiniai vaisiai, kurie neturi citruso „aštrumo“ ar „gaivumo“, bet labiau dvelkia lengvu saldumu.

Puikus pavyzdys – Ariana Grande kvepalai „Sweet Like Candy“. Šiame buteliuke sutalpintas receptas, kuris puikiai atspindi saldžią skonių bei kvapų harmoniją, apjungdamas uogų ir saldainių natas į vieną viliojantį aromatą. Lancome „La Vie Est Belle“, Hermes „Twilly“ bei Baccarat „Rouge 540” – dar keli garsūs tokio profilio kvapų pavyzdžiai.

Mediena ir ūdas: ant griliaus kepta mėsa

Grilio patiekalai su dūmo aromatu yra be galo gardūs ir geidžiami. Nors jais piktnaudžiauti tikrai negalima, tinkamu metu jų skonis gali tiesiog priversti skrajoti padebesiais. Panašiai yra ir su medienos ar ūdo (oud) natas turinčiais kvepalais.

Medienos, tokios kaip santalas, kedro ar pačiulio aromatai suteikia kvepalams gilumo ir leidžia ilgai išsilaikyti. Tom Ford „Oud Wood“ yra puikus pavyzdys, kuriame medienos natos sukuria prabangų ir intensyvų aromatą. Visgi, reikėtų nepamiršti, kad tokie aromatai, kaip ir griliaus maistas – geriausiai vartojamas saikingai, progomis ir nebūtinai tinka kasdienai.

Aštresni prieskoniai: egzotiška rytų virtuvė

Egzotiška virtuvė nuo lietuviškos paprastai skiriasi ne tik ingredientais, bet ir prieskonių gausa. Rytų kraštų virtuvėse susipina patys įvairiausi, net ir labai ryškūs ar stiprūs skoniai. Patiekalai, kaip ir kvepalai su prieskoniais, gali mus mintimis nukelti į egzotiškas vietas.

Ryškios prieskonių natos, naudojamos kvepaluose yra cinamonas, kardamonas ar pipirai. Nors pats aromatas yra skirtingas, efektas – gana panašus. Uostant jaustume intensyvų ir šildantį pojūtį. Kaip rodo vartotojų nuomonės tyrimai, ypatingai vyriškiems kvepalams prieskonių natos suteikia gilumo ir paslpaties.

Geras pavyzdys – Hugo Boss kvepalai vyrams „Boss Bottled“ derina obuolių ir cinamono kvapus, dėl ko jausime jaukų, vyrišką ir kiek paslaptiną aromatą.

Kvepalų natų struktūra – pagal ją galima ir internetu rasti, kas patinka

Nors daug kas nedrįsta pirkti kvepalus internetu, tačiau kaip ir patiekalai susideda iš skirtingų ingredientų, taip ir kvepalai turi savo struktūrą, vadinamą natomis. Na, o kadangi receptą iš interneto daug kas renkasi lengvai, su kvepalais galima taikyti panašią metodiką. Svarbu tik žinoti apie natas ir jų struktūrą:

  • Viršutinės natos – pirmasis įspūdis, jaučiamas vos pasipurškus kvepalais. Jas užuosite pirmas, tačiau jos greičiausiai išgaruos.
  • Vidurinės (šerdies) natos – atsiskleidžia po viršutinių natų ir sudaro kvepalo „charakterį“.
  • Apatinės (bazinės) natos – kvapo pagrindas, kuris išlieka ilgiausiai. Jos dažnai būna sunkesnės, bet suteikia kvapui gilumo.