Vasarai įsibėgėjus, birželio 20 d. vakarą, „Gero skonio“ klubas svečius sukvietė į bajorišką renginį ir pirmą sykį subūrė Jonaitiškių dvaro sodyboje, esančioje vos keliolika kilometrų nuo Šiaulių. Ši kadaise grafų Oertelių įkurta vieta skaičiuoja turtingą, jau daugiau nei pusantro šimto metų istoriją. Prieš keletą metų dvarvietė vėl atvėrė duris svečiams. Tad šį kartą „Gero skonio“ klubo renginio dalyviai turėjo galimybę išskirtine degustacine antienos, triušienos bei jautienos patiekalų vakariene mėgautis autentiškoje aplinkoje. Renginio meniu specialiai šiam vakarui paruošė restorano „Avenue Brasserie“ savininkas ir virtuvės šefas Algirdas Matačiūnas, šįsyk pasiūlęs svečiams paskanauti istorija alsuojančių, tačiau šiuolaikiškai pateiktų patiekalų, prie kurių buvo priderintas žinovų parinktas Frankonijos regiono vynas. O vakarą vainikavo abejingų nepalikęs desertas ir smagioji „Gero skonio“ viktorina bei prizų ir dovanų lietus.

Vakarą pradėjusi renginio vedėja Daiva Tamošiūnaitė susirinkusiesiems priminė, jog gražia tradicija tapusių „Gero skonio“ klubo renginių pradžia buvo jau du dešimtmečius sėkmingos veiklos skaičiuojantis žurnalas „Geras skonis“. Kaip teigia žurnalo vyriausioji redaktorė p. Rasa Ščeponienė, daugelį metų rašant apie maistą, gėrimus, vartojimo kultūrą, bendraujant su gamintojais, tiekėjais, restoranų bei viešbučių atstovais, subūrus maisto entuziastų būrį, nenorėta likti vien teoretikų arena – siekta kartu ragauti, atrasti, keliauti, diskutuoti, mėgautis maistu, kaskart aplankant vis kitą Lietuvos restoraną ir skanaujant geriausių mūsų šalies šefų išradingai paruoštų patiekalų.

Nuo seno žinoma, jog maisto mados neaplenkdavo Lietuvos valdovų dvarų, o nuo jų stengdavosi neatsilikti ir diduomenė. Šiai tradicijai didelę įtaką padarė iš Italijos atvykusi karalienė Bona Sforca, į Vilnių atsivežusi italų kilmės virėjų ir vynininkų. Tad šį kartą, prisimenant turtingą Lietuvos dvarų istoriją ir jų kulinarines tradicijas, „Gero skonio“ klubo renginį nutarta surengti įspūdingoje, autentika alsuojančioje Jonaitiškių dvaro sodyboje, įsikūrusioje Radviliškio rajone, Jonaitiškių kaime. Šią dvarvietę dar 1850-aisiais įkūrė grafų Oertelių šeima. Vėliau vienas iš šios šeimos palikuonių vedė 1911 m. gimusią Vladimiro Zubovo dukrą Oną Zubovaitę (Oertelienę).

Zubovai – Rusijos imperijos grafų ir Šv. Romos imperijos kunigaikščių giminė. Lietuvoje jie pasirodė XVIII a. pabaigoje. Po III Lietuvos ir Lenkijos valstybės padalijimo 1795-aisiais Rusijos imperatorė Jekaterina II savo favoritui grafui Platonui Zubovui dovanojo daug dvarų Kuršo gubernijoje ir Šiaulių ekonomiją Lietuvos gubernijoje. Taip Platonas Zubovas tapo pirmuoju šios giminės atstovu Lietuvoje, o Šiaulių vardas ilgiems amžiams tapo neatsiejamas nuo istorijos šios kilmingos šeimos, kurios protėvių gretose – ne tik Zubovai, bet ir Čiurlioniai.

Senąją dvarvietę naujam gyvenimui prieš keletą metų prikėlė dabartinis jos savininkas Dainius Prankonis. Jis ne tik sukūrė aplinką, pritaikytą poilsiui, proginiams ir kultūriniams renginiams, bet ir išsaugojo senosios dvarvietės rąstus, terasos turėklus bei kitas detales, bylojančias apie ilgametę šios vietos istoriją. Tad Jonaitiškių dvarvietės svečiai turi galimybę prisiliesti prie labai juntamos senųjų laikų dvasios, kultūros, gyvenimo būdo, kuris čia puikiai dera su šiuolaikine estetika bei komfortu.

Šiandien dvarvietę sudaro penki skirtingo dydžio pastatai, kurie tiks rengti tiek dideliems (vestuvėms, konferencijoms, įmonių vakarėliams), tiek mažesniems renginiams (jubiliejams, gimtadieniams, jaukiems laisvalaikio pasisėdėjimams glaudžioje kompanijoje).

Jonaitiškių dvaro svečių švenčių valgiaraščiu rūpinasi pačiame Šiaulių centre įsikūrusio restorano „Avenue Brasserie“ savininkas ir virtuvės šefas Algirdas Matačiūnas drauge su profesionalia komanda. Šie metai restoranui „Avenue Brasserie“ buvo ypač sėkmingi: 2019 m. Lietuvos geriausių restoranų 30-uke užimta 28-a vieta, ir tai vienintelis restoranas Šiauliuose, patekęs tarp 30-ies geriausiųjų. Be to, gegužės 20–26 dienomis vykusios Gastronomijos savaitės metu lankytojai restoranui „Avenue Brasserie“ skyrė aukštą 3-ią vietą. Tad Jonaitiškių dvarvietės svečiai, taip pat ir šio vakaro „Gero skonio“ klubo renginio dalyviai turėjo galimybę mėgautis patiekalais, paruoštais šio krašto geriausiųjų.

Ruošdamas „Gero skonio“ klubo degustacinės vakarienės meniu, šefas A. Matačiūnas pasirūpino,  jog patiekalai alsuotų istorija, harmoningai derėtų prie šios aplinkos ir kartu atspindėtų šiuolaikines galimybes bei technologijas. Aperityvui buvo patiekta duona su antienos širdelių miusu, šaltajam užkandžiui – švelniai rūkyta antiena su sezoninėmis daržovėmis ir svarainių padažu. Karštajam užkandžiui ragauta triušio šlaunelė garstyčių padaže su sauté daržovėmis. Karštasis patiekalas buvo jautienos išpjovos velingtonas. Na, o desertui ragauti naminiai ledai – kokia gi vasara be šio gaivaus skanėsto!

„Gero skonio“ klubo renginiuose ypatingas dėmesys skiriamas maisto ir vyno derinimui. Be to, vakaro svečiai kaskart kviečiami rinkti jiems labiausiai patikusį patiekalo ir prie jo patiekto vyno derinį, balsuodami svetainėje www.skonis.lt. Šiame portale taip pat galima paskaityti įdomiausias žurnalo „Geras skonis“ publikacijas, interviu su žymiausiais Lietuvos ir garsiais pasaulio virtuvės šefais, pasklaidyti naujienas, renginių nuotraukų galerijas ir kt.

Tad šįkart šalia abejingų nepalikusių patiekalų buvo patiekti UAB „Turleksa“ ekspertų parinkti ir priderinti Frankonijos regiono vynai. Svarbu paminėti, jog UAB „Turleksa“ – nauja įmonė, kurios viena iš įkūrėjų yra „Gero skonio“ klubų svečiams jau pažįstama pardavimų vadovė p. Vanda Paleckienė, atstovavusi įmonei renginyje ir šį kartą. Šis „Gero skonio“ klubo renginys šiai įmonei buvo premjerinis, dėl to labai reikšmingas ir svarbus. Renginio metu įmonė pristatė vynus, kurie grįžo į Lietuvą po kurio laiko. Jie pagaminti Vokietijoje, Frankonijos regione, kur yra idealios sąlygos auginti baltąsias vynuoges: regionas pasižymi šioms vynuogėms auginti itin tinkamu dirvožemiu ir aukščiausio lygio terua.

Kaip ir kituose „Gero skonio“ klubo renginiuose, taip ir šįkart neapsieita be ištikimų, ilgamečių partnerių, kurių indėlis į kiekvieną gurmanišką vakarienę – išties didelis ir reikšmingas. Štai mėsos patiekalams ruošti įmonė „Baltic Larus“ pateikė savo antienos, triušienos ir sausai brandintos jautienos produkcijos. Pasak renginio metu „Baltic Larus“ atstovavusios rinkodaros direktorės Rūtos Burdzilauskaitės, įmonė bene labiausiai didžiuojasi prekės ženklų „Lapino puota“ ir „KITCHEN me“ produkcija. Siekdama patenkinti net išrankiausių vartotojų poreikius, įmonė nuolat dalyvauja įvairiose parodose, bendradarbiauja su virtuvės šefais, o „Gero skonio“ klubo renginių metu džiaugiasi naujomis produkcijos panaudojimo galimybėmis, kurias atskleidžia geriausi Lietuvos restoranų šefai, kaskart stebinantys savo išmone bei kūrybiškumu.

Ne pirmą sykį „Gero skonio“ klubo rengyje dalyvauja ir svečius atsigaivinti vulkaninės kilmės natūraliu mineraliniu vandeniu kviečia „Borjomi“, kuris jau daugiau kaip 125 metus yra neatsiejama tradicinių gruziniškų vaišių dalis, daug metų itin mėgstamas ir vertinamas ir mūsų šalyje. Šis unikalios sudėties mineralinis vanduo ypač dera prie maisto – dėl vulkaninės kilmės mineralų, įeinančių į šio mineralinio vandens sudėtį, „Borjomi“ siūloma gerti prieš maistą, su maistu ir po maisto. „Borjomi“ kviečia mėgautis maistu ir gyvenimu, atrasti ir išbandyti dar daugiau skonių. Maža to, „Borjomi“ suteikia džiaugsmo ir energijos. Ne veltui šį mineralinį vandenį apibūdinantis šūkis yra: „Gyvenk ugnikalnio galia!“ Vakaro metu „Borjomi“ atstovavo prekybos vietų rinkodaros vadybininkas Vytautas Sidauga.

Kaip teigė renginio vedėja Daiva Tamošiūnaitė, duona, kaip ir vanduo, užima ypač svarbią vietą mūsų mityboje. Žmogus kasdien vidutiniškai suvalgo 150–500 g duonos (Lietuvoje – apie 300 g). Duona mūsų šalyje valgoma jau nuo pirmųjų amžių po Kristaus. Lietuvos kaime ruginė duona iki XX a. buvo pagrindinis valgis. Pagonybės laikais duona lietuvių taip mylėta, kad net turėjo iš žalvario išdegintą savo dievaitį. Anuomet duona aukota deivėms Gabijai ir Žemynai bei vandens dievybėms. Tarsi tęsiant ir puoselėjant šią mums, lietuviams, tokią svarbią meilės duonai tradiciją, jau ne pirmą sykį kaip vienas iš pagrindinių ir seniausių „Gero skonio“ renginių partnerių pristatoma šiemet jau 137-ąją sukaktį pasitinkanti didžiausia ir seniausia duonos kepykla Baltijos šalyse „Vilniaus duona“. Įmonei renginyje atstovavo pardavimų komandos vadovas Vitalijus Levon, kuris vakaro metu ne tik pristatė įmonės naujienas, tačiau ir nepagailėjo gardžių dovanų.

Malonių staigmenų ir prizų lietus nesiliovė iki pat vakaro pabaigos – jais džiaugėsi visi, teisingai atsakiusieji į „Gero skonio“ viktorinos klausimus. Gardžių, smagių ir vertingų dovanų šįkart pažėrė ne tik ištikimieji, ilgamečiai „Gero skonio“ klubo partneriai, bet ir Jonaitiškių dvaro sodyba bei restoranas „Avenue Brasserie“. Metinėmis žurnalo prenumeratomis laiminguosius apdovanojo „Geras skonis“.

Daugiau informacijos:

Brigita Liaukevičienė

Žurnalas „Geras skonis“

Mob. 8 699 75 717

El. paštas brigita@skonis.lt