Ekologiška, užauginta be antibiotikų – tokių ir panašių sveikesnės alternatyvos produktų poreikis auga visame pasaulyje, štai Skandinavijos šalyse jų rinka jau perkopė 10 proc. Ne išimtis ir Lietuva, kur vis daugiau žmonių kreipia dėmesį į tai, ką valgo ir vartoja kasdien, galiausiai – kokioje aplinkoje gyvena. Anksčiau ekologiškumo sąvoka buvo nauja ir asocijavosi su žymiai brangesne produkcija, o šiandien ekologiški ir sveikatai palankesni maisto produktai jau tapo norma, jų įsigyti skuba dažnas, neabejingas sveikesniam, aplinkai draugiškesniam gyvenimo būdui. Nors mėsos produktų pasirinkimas didėja, ne visi dar ir dabar suvokia, kuo gi iš tiesų skiriasi ekologiška ar be antibiotikų užauginta produkcija nuo įprastos. Būtent dėl šių priežasčių šįkart plačiau pakalbėsime apie „Eat & Feel Good“ produktų liniją – ekologišką jautieną ir be antibiotikų užaugintą kiaulieną, kurią pristato „Biovela“.

Koja kojon su pasaulinėmis tendencijomis

Jau kurį laiką Lietuvoje pastebima tendencija, jog vis daugiau žmonių renkasi sveikatai palankesnius maisto produktus. Tai lemia ne tik gerėjanti gyvenimo kokybė, augančios pajamos, tačiau ir akivaizdus vartotojų išprusimas. Taigi ekologiškų ar kitomis sveikatingumo savybėmis pasižyminčių produktų vartotojų ratas plečiasi – juos renkasi ne tik jaunos mamos, besirūpinančios sveikesne savo mažylių mityba, ar sportininkai, sveiko gyvenimo būdo šalininkai, bet ir žmonės, siekiantys geresnės gyvenimo kokybės bei ieškantys išskirtinių pasiūlymų. Tad ši banga, prasidėjusi Skandinavijoje, besiskverbianti į Vakarus, pamažu įsigali ir mūsų šalyje, na, o paklausa skatina ir pasiūlos – asortimento – plėtrą.

Reaguodama į augančią paklausą bei vartotojų poreikius, „Biovela“ jau prieš dešimtmetį viena pirmųjų pasiūlė pirkėjams ekologiškos jautienos produktų liniją. Šiemet, tęsdama ir stiprindama šią kryptį, „Biovela“ pristato ne tik atnaujintą ekologiškos jautienos asortimentą, bet ir pirmoji Baltijos šalyse suteikia galimybę vartotojams įsigyti be antibiotikų išaugintos kiaulienos produktų.

Kuo ypatinga kiauliena, užauginta be antibiotikų?

Pastaraisiais metais įvairiose Europos šalyse vis daugėja kiaules auginančių ūkininkų, kurie savo veiklą grindžia tvarios gyvulininkystės principu. Kiaulėms, auginamoms šiuose ūkiuose, sudaromos sąlygos, leidžiančios auginimo procese iki minimumo sumažinti jų susirgimų galimybę. Tokiu atveju gyvuliai, kurie nebuvo gydomi jokiais antibiotikais, ženklinami „Užauginta be antibiotikų“ sertifikatu. Tokiu sertifikatu paženklinta mėsa – tai ne tik sveikesnis produktas ant jūsų stalo, bet ir vienas iš svarbių žingsnių mažinant globalią žmonių atsparumo antibiotikams problemą.

„Biovela“ patiekti šią produkciją ant vartotojų stalo gali bendradarbiaudama su pagrindiniais be antibiotikų išaugintos kiaulienos tiekėjais visai Europai – Danija, Vokietija, Olandija. Šios šalys, kaip ir Lietuva, priklauso mažiausiai antibiotikų mėsinėje gyvulininkystėje naudojančioms šalims. Taigi šiuo atveju svarbus ne tik mėsos supirkimas iš partnerių, bet ir bendradarbiavimas, semiantis patirties bei keliant sau ateities tikslus.

Kokia jautiena jau gali būti laikoma ekologiška?                                                       

Dažnas klaidingai suvokia ekologiškos mėsos sąvoką, manydamas, kad tai reiškia ne ką kita kaip: „pirkta turguje“, „užauginta ūkininko“, „kaimiška“, „natūrali“, „be E“ ir t. t. Iš tiesų ekologiškos mėsos sąvoka apima kur kas daugiau: ji ne tik sveika, bet ir glaudžiai susijusi su aplinkos tausojimu.

Reikalavimai ekologiškai mėsai yra apibrėžti Europos Sąjungos ir nacionaliniais teisės aktais. Svarbu pabrėžti, jog visi ekologiškos mėsos technologiniai etapai – nuo žaliavų pašarams, kuriais šeriami galvijai, iki auginimo, skerdimo sąlygų, išpjaustymo, galiausiai šviežios mėsos kelio iki galutinio vartotojo – yra griežtai reglamentuojami ir kontroliuojami. Reikalavimai, apimantys visą ekologiškos mėsos ciklą, ypač aukšti: galvijams šerti viso ciklo metu skiriami išimtinai tik ekologiški pašarai, kurie, remiantis ekologinės žemdirbystės principais, auginami nenaudojant kompleksinių trąšų bei pesticidų, o tai kai kurių kultūrų derlių sumažina net iki keturių kartų. Taip ne tik rūpinamasi vartotojų sveikata, bet ir tausojama aplinka. Be to, auginant gyvulius, nenaudojami antibiotikai, įvairūs preparatai ar augimo hormonai. Galvijų skerdimo bei jautienos mėsos išpjaustymo procesai atskirai sertifikuojami „Ekoagros“. Norint gauti šį sertifikatą, reikia tinkamai laikytis procesų ir užtikrinti atsekamumą.

Gamybos tvarką, kontrolę ir ekologinių ūkių bei perdirbėjų sertifikavimą atlieka minėta VšĮ „Ekoagros“. Sertifikavimas rodo, kad mėsa atitinka visus Europos Sąjungos ir nacionalinius teisės aktus bei griežčiausius kokybės reikalavimus. Atpažinti ekologišką supakuotą mėsą galima pagal Europos Sąjungos ekologinės gamybos ir Nacionalinio ekologinio žemės ūkio ženkliukus.

Valgyk gerai, kad jaustumeis gerai!

Sustiprintos ir papildytos naujosios „Biovelos“ linijos produktai sukurti remiantis šūkiu: „Eat and feel gooood!“, skatinančiu rinktis sveikesnę, kokybiškesnę produkciją, kuri būtų naudinga mūsų sveikatai ir gyvenimo kokybei užtikrinti. Taigi jau šį pavasarį vartotojus pasiekė nauji „Biovelos“ prekės ženklo produktai, kuriuos didžiųjų prekybos tinklų parduotuvių lentynose lengva pastebėti ir atskirti dėl originalaus pakuočių dizaino, komunikuojančio šių produktų sveikumą bei išskirtinę kokybę.

Ekologiškos jautienos produktų linijoje vartotojams siūlomi lietuviškos jautienos gaminiai: malta mėsa, befstrogenas, kumpis bei nugarinė. Kiaulienos, išaugintos be antibiotikų, produktų liniją sudaro guliašas, sprandinė ir malta mėsa. Svarbu paminėti, kad ekologiškos jautienos ir be antibiotikų užaugintos kiaulienos produktų linijos malta mėsa ruošiama iš viso gabalo: jautienos – iš kumpio, kiaulienos – iš mentės. Tai neabejotinai byloja apie tam tikrą pridėtinę vertę, galutinio produkto išskirtinumą.

Saugios pakuotės – geriausiam rezultatui užtikrinti

Ekologiška jautiena bei be antibiotikų užauginta kiauliena ant jūsų stalo patenka nešaldyta. Išpjaustyta mėsa vos per 20 min. supakuojama į naujoviškas pakuotes. Dėl šių pakuočių ir itin efektyvaus proceso gerokai sumažinamas produkcijos sąlytis su aplinka bei joje esančiais mikroorganizmais. Dėl to produktas išlieka šviežesnis ir saugesnis ilgesnį laiką, išlaiko natūralią spalvą ir formą. Pavyzdžiui, laikant mėsą paprastame maišelyje, mikroorganizmai dauginasi labai greitai, ir jau po 24–36 val. mėsa ima gesti. Inovatyvių pakuočių naudojimas mėsos galiojimą pratęsia iki 5–7 dienų.

***

Siūlome išbandyti Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos prezidento virtuvės šefo Luko Semeževičiaus pasiūlytus receptus, kaip pasiruošti jūsų kasdienį racioną paįvairinsiančių patiekalų iš ekologiškos jautienos ir be antibiotikų išaugintos kiaulienos.

©Žurnalas „Geras Skonis“

Kristina Noreikienė

Kristina Noreikienė

Straipsnių autorė

 

Su „Geru skoniu“ bendradarbiauju jau nuo 2004 metų. Per tuos daugiau nei dešimtį metų keitėmės abu – ir žurnalas, ir aš ☺ Augome, tobulėjome, subrendome ir… tapome neatskiriama vienas kito dalimi.
Mano straipsnių temos – interjerai, restoranų, viešbučių pristatymai, asmenybės, porceliano istorija, dizainas / mada, papuošalai, parodų apžvalgos, baldai, indai; kava, kokteiliai ir daugelis kitų.