
„Tichė“ – vidutinės mineralizacijos šarminis sulfatinis natūralus vanduo, kuriam būdinga unikali mineralinių medžiagų kompozicija
Kaip manote, kokio gėrimo vynų someljė darbinėse degustacijose išgeria daugiausiai? Klausimas atrodo paprastas, bet pastebiu, kad atsakymas – vandens – dažną nustebina. Kaip taip, juk susirinkome degustuoti vyno? Tuoj praskleisiu mūsų darbų užkulisius.
Truputį apsidraudžiau, paminėjusi „darbines“ degustacijas: jos vyksta be svečių ir žiūrovų, dažniausiai – vyno profesionalams susipažįstant su naujais vynais rinkoje, renkant juos barų ar restoranų vynų kortoms, arba ruošiantis užsakomosioms degustacijoms. Dažnai taip vynų ieškome ir keliaudami ar lankydami tarptautines gėrimų parodas. Kai vynas tampa darbu, jį degustuodami išspjauname – antraip darbo diena labai smarkiai sutrumpėtų. Vyno pažinimo tai neapriboja: įvertinus gėrimo aromatus taurėje, ir kelias sekundes palaikius jį burnoje, mūsų skonio receptoriai susirenka pakankamai informacijos, kad galėtume jį įvertinti ir nenurijus. Tokiu būdu per dieną galime padegustuoti dešimtis vynų (mano asmeninis rekordas kol kas siekia 150 vynų per dieną). Tačiau vyną kaskart išspjauname kartu su seilėmis, todėl organizmas greičiau dehidratuoja. Palaikyti tinkamą drėgmės balansą yra būtina, nes dėl dehidratacijos ne tik jaučiamės mažiau energingi – ji paveikia ir skonio suvokimą bei uoslę. Jei organizmui trūksta vandens, išsausėję nosies receptoriai praranda jautrumą aromatams, o tai ir yra esminė mūsų darbo dalis. Tad štai ir atsakymas – nors vyno dirbdami negeriame, tačiau vandenį – privalome.
Gal ironiška, o gal ir logiška – bet pati apie vandenį daugiau išmokau tik pradėjusi dirbti vyno pasaulyje. Pirmoji svarbi pamoka buvo tai, kaip smarkiai savo vertingumu mineralinis vanduo skiriasi nuo mūsų (nors ir kokybiško) vandens iš čiaupo. Na, o pasigilinus daugiau – šiandien mineralinis vanduo „Tichė“ mane lydi ir darbuose, ir kasdienybėje.

Ieva Elvyra Kazakevičiūtė, degustacijų „Gliu Gliu“ someljė
Vertinimas – nuo pirmo žvilgsnio
Pradėkime nuo paprasčiausio klausimo – kodėl ne stalo vanduo iš čiaupo? Be abejo, jei toks vanduo yra vienintelis pasirinkimas vartojant alkoholį, tada geriau toks, nei jokio. Tačiau kai savo degustacijų svečiams renku vynus ar šampanus iš išskirtinių ekologiškų ar biodinaminių vyninių, keliu aukštus standartus ir vandeniui, kurį patieksiu prie šių gėrimų.
Gera naujiena yra tai, kad rekomenduotiną alkoholio ir vandens santykį lengva atsiminti – abu turėtų būti vartojami po lygiai, t.y., santykiu 1:1. Tačiau kažkodėl sunkiau yra tas žinias pritaikyti praktikoje – galbūt norime visą dėmesį sutelkti į mėgstamą vyną ar kokteilį, o gal apie vandenį tiesiog pamirštame. Vyno degustacijų metu stengiuosi užtikrinti kuo visavertiškesnę savo svečių patirtį, todėl visada siūlau gazuotą arba negazuotą „Tichė“ natūralų mineralinį vandenį elegantiškuose (330 ml) stiklo buteliukuose. Pirmiausiai apie tai galvoju iš svečio pozicijos: dažnas dalyvavimą degustacijoje nori gausiai fotografuoti ir dalintis socialiniuose tinkluose, tad man ramu, kad stikliniuose buteliukuose patiektas vanduo prisideda prie skoningo vaizdo sukūrimo. Be to, tokiu būdu pilnai išpildome visas rekomendacijas dėl vandens suvartojimo: degustacijų metu vyno taurė yra kuklesnė, nei ją užsakant bare, tad degustacijoje paragavę keturias taures vyno, svečiai bus suvartoję apie 300 ml alkoholio. Prie tokio kiekio buteliukas „Tichė“ vandens yra ideali norma. Ne kartą esame juokavę, kad daugiau vyno gaus tie svečiai, kurie paprašys ir antro buteliuko vandens. Kalbant apie patirties visavertiškumą – man svarbu padaryti viską, kad svečiai iš degustacijos išsineštų kuo geresnius įspūdžius. Dabar žinau, kad būtent mineralinis vanduo padės užtikrinti, kad ir kitą rytą po alkoholio vartojimo tie įspūdžiai būtų kuo lengvesni.
Vandens svarba degustuojant vyną
Vartojant alkoholį, organizmas netenka skysčių, o svarbiausia – ir mineralinių medžiagų. Keblu ir tai, kad mūsų organizmas negali sukaupti mineralinių medžiagų atsargų – jų perteklius yra tiesiog pašalinamas. Taigi tai reiškia, kad vartojant alkoholį, mineralų balansą būtina atstatyti iškart – o tam nėra paprastesnio pasirinkimo, nei mineralinis vanduo. „Tichė“ – vienintelis vidutinės mineralizacijos vanduo Lietuvoje, kuris lengvai padeda palaikyti mineralų balansą, nes vidutinė mineralizacija užtikrina subalansuotą mineralų kiekį vandenį vartojant tiek kasdien, tiek ir su alkoholiu. Tarp 10-ties „Tichės“ vandenyje esančių svarbių mineralų pirmauja kalcis, kalis, magnis ir sulfatai.

Magnis mažina nuovargį ir stresą, kalcis padeda širdžiai, kalis palaiko raumenų funkciją, o sulfatai padeda virškinimui ir detoksikacijai – kiekvienas iš šių punktų yra labai aktualus po gausesnės vakarienės ar vyno ragavimo, o vanduo iš čiaupo mums tokių naudų nepasiūlys. „Tichės“ sulfatų kiekis (834 mg/l) ypač įspūdingas, ir išsiskiria net Europos mineralinio vandens rinkoje. Išgėręs 1 litrą natūraliai šarminio vandens „Tichė“, suaugęs žmogus gauna net 20% rekomenduojamos kalcio paros normos, 24% magnio, 25% ličio (padeda kontroliuoti dopamino ir serotonino lygį – t.y., stabilizuoti nuotaiką), ir net 50% boro (reikalingo kaulų ir raiščių formavimui, imuninei sistemai ir smegenų funkcijai palaikyti).
Man svarbu tai, kad „Tichė“ vanduo – nesūrus: jame beveik nėra ištirpusios druskos, kurios ir taip pakankamai gauname su maistu. Tai vanduo, kuris ne konkuruoja, o papildo vynų skonį, bei švelniai atgaivina gomurį bei leidžia pailsėti skonio receptoriams. Aukšto sulfatų kiekio dėka ragaujame minkštą, maloniai stimuliuojančio skonio vandenį. Negazuotą vandenį visada siūlau putojančių vynų ar šampanų degustacijose, nes jo minkštumas labai padeda gomuriui pailsėti burbuliukų gausoje. Tuo tarpu ragaujant ramius vynus, paprastai duodu svečiams pasirinkimą tarp gazuoto ir negazuoto vandens. Pastebiu, kad pati dažniau linkstu prie gazuoto – man vandens burbuliukų tekstūra padeda geriau atgaivinti gomurį, bet kartu jį ir stimuliuoja, neleidžia apsnūsti, keičiantis vynams.
Kai turiu galimybę rinktis iš daugybės variantų, man svarbiu argumentu tampa ir vertybinės priežastys. Todėl manau, kad pasaulinio lygio kokybės lietuviškas produktas – tai ne tik pasididžiavimas, bet ir vertybiškai svarbus pasirinkimas mūsų rinkoje. Be to, savo degustacijose dažniausiai dirbu su mažos intervencijos ekologiniais, biodinaminiais ar natūraliaisiais vynais; o atidariusi „Tichės“ buteliuką žinau, kad geriu žmogaus rankų visai nepaliestą gamtos kūrinį, rastą prieš 13000 metų, 689 metrų gylyje susiformavusioje versmėje Telšiuose. Vanduo išpilstomas nepakeistos pirmapradės sudėties, neapdorotas chemikalais, neatskiestas, ir be sąlyčio su oru. Vynai, su kuriais dirbu daugiausiai, gaminami remiantis filosofija, kad žmogaus įsikišimas į procesą turi būti minimalus, netrukdantis vynuogėms ilgainiui atskleisti savo tikrąjį charakterį, ir neužgožiantis tikrojo vyno skonio. Būtent tokia ir yra „Tichė“ – atskleidžianti tikrą, natūraliai subalansuotą gamtos charakterį.