Zyplių dvaro virtuvės restoranas „Kuchmistrai“ – vieta, kur į darnią visumą susipina XIX a. vid. įkurto dvaro ansamblio istorija, senieji LDK virtuvės receptai, geriausios vietinės žaliavos ir zanavykiškas svetingumas. Siekiant išsaugoti ne tik kulinarinį, bet ir kultūrinį krašto paveikslą puoselėjamos senosios tradicijos ir kuriamos naujos, atspindinčios šiuolaikinio gyvenimo aktualijas šiame istoriniame kontekste.
Zyplių dvaro virtuvėje veikiančio „Kuchmistrų“ restorano meistrų paruošti patiekalai kviečia svečius nusikelti į Lietuvos valdovų ir didikų puotas menančias degustacijas ir šventes. Dvaro virtuvės paveldo saugojimas ir plėtojimas – viena iš restorano šeimininkų misijų, tad iškirtinis ne tik meniu, patiekalų pristatymas ir aplinka, bet ir personalo apmokymas, organizuojamų renginių tematika.
Vienintelis restoranas Lietuvoje, kuriame maistas tiekiamas užnešimais, pagal senasias tradicijas, o degustacijos bei puotos pradedamos rankų plovimu rožių vandeniu. Autentiškoje dvaro virtuvės aplinkoje tai suteikia dar daugiau emocijų ir nuteikia pasiduoti virtuvės šefo valiai. Kiekvienas patiekalas turi ne tik gamybos, bet ir ragavimo specifikos – savotiško etiketo, su kuriuo svečiai supažininami.
Pastarnokų pončkutės. Patiekalas labai patrauklus dėl paprastos, suprantamos išvaizdos ir stebinančio skonio, kai ragaujama su peletrūnų greitine. Zyplių dvaro virtuvės šefo receptūra sukurta pagal Abiejų tautų respublikos virėjo receptą. Žinoma, kad jis, po Liublino unijos žlugimo, persikraustė į Vilnių ir ėmėsi rašyti knygas bei užrašinėti receptus. Manoma, kad naudojo juos paskutinio abiejų tautų respublikos karaliaus valgiaraščiui sudaryti. Remiantis įrašais sukurtas receptas Zyplių dvaro virtuvei šiai dienai išskirtinis tuo, kad greitą maistą primenantis patiekalas išties sudarytas iš didelės dalies daržovių – pastarnokų. Į išblyškusią morką panašus saliero pusbrolis ne visada atpažįstamas, tad ne kartą yra tekę iš virtuvės atsinešti šakniavaisį. Peletrūnų grietinė – dar didesnė intriga, tad puiki tema pokalbiui apie dvare naudotus prieskonius ir baroką įtaką lietuviškai virtuvei.
Tam, kad ant svečių stalų nugultų senove alsuojantys ir dvaro virtuvės kultūrą reprezentuojantys patiekalai, dėmesys skiriamas ne tik meniu, maisto kokybei, jų pateikimui, bet ir ūkiams, iš kurių perkamos daržovės, vaisiai, miltai ar mėsa. Glaudūs ryšiai su tiekėjais leidžia ne tik siekti aukščiausios kokybės, bet ir gerai išmanyti produktus. Ilgametė draugystė ir noras plėsti svečių akiratį išauga į tokius renginius kaip jauno vyno, alaus šventė ar teminės degustacijos konsultuojantis su nacionalinio lygio profesionalais.
Siūloma Gastronomijos savaitės degustacinio meniu kaina asmeniui – 30 Eur
Užkandis
Rūkytų silkių užkandis su keptais grybais
Pagrindinis patiekalas
Troškinta triušiena obuolių vyne, troškintas kopūstas, kepti svieste kalafiorai
Desertas
Šokoladinis kavos pyragėlis su vaniliniu padažu
Siūloma Gastronomijos savaitės degustacinio meniu kaina asmeniui – 50 Eur
Užkandis
Sūdyta menkė, svogūnų džemas, keptos kreivabūdės, moliūgų traškutis
IR
Kuchmistro žvėrienos balandėlis
Patiekalas su istorija
Pastarnokų pončkutės su peletrūnų grietine
Pagrindinis patiekalas
Elnienos kepsnys, alaus padažas, obuolių ir morkų compote, pastarnokų košė su riešutais
Desertas
Šokoladinis kavos pyragėlis su vaniliniu padažu
Beržų g.3, Tubelių km, Lukšių sen. Šakių raj.
Virtuvės Kuchmistras – Artūras Rakauskas
Siūloma Gastronomijos savaitės degustacinio meniu kaina asmeniui – 30 Eur ir 50 Eur
Rezervacijai:
+370 614 68883
Degustacijų pateikimo laikas:
IV – VI 12:00 – 19:00