Šaltasis metų laikas neįsivaizduojamas be karštų, maloniai sušildančių gėrimų – rodos, pačios rankos tiesiasi prie dar vieno puodelio kavos ar karšto šokolado su puria plaktos grietinėlės kepure. O artėjant gražiausioms metų šventėms norisi ne tik tradicinių, laiko patikrintų skonių derinių, bet ir naujų receptų, kurie dar labiau praplėstų skonių paletės horizontus. Kviečiame pasižvalgyti po 2023 – 2024 m. žiemos sezono karštų gėrimų ir kokteilių naujienas, kurias pristato vienas pasaulyje žinomiausių sirupų prekių ženklų „Mathieu Teisseire“.

Uogų sirupams – taip

Įvairių uogų sirupai dažniausiai naudojami kokteiliams bei desertams ruošti, tačiau jų panaudojimo spektras gali būti kur kas platesnis. Šią žiemą populiariausias sirupų prekių ženklas Prancūzijoje „Mathieu Teisseire“ siūlo atrasti pamėgtų gėrimų naujų skonių uogų sirupais – kavą ar net karštą šokoladą.

Kasdien pasaulyje išgeriama daugiau nei 2 milijardai kavos puodelių – nuo aksominio espresso iki balintos pienu, pagardintos įvairiais sirupais bei prieskoniais. Įprastai kavos gėrimai gardinami itin pamėgtais karamelės, įvairių riešutų, vanilės ar šokolado sirupais.

Vis dėlto nepaisant ilgaamžių kavos tradicijų, šią žiemą verta kavą pagardinti uogų arba vaisių sirupais, jie gėrimui suteiks ypatingą skonį. Pavyzdžiui, rūgštynių uogų, tokių kaip vyšnių, sirupas kavai ne tik suteiktų uogiško saldumo, bet ir pridėtų švelnų vos juntamas rūgšties poskonį. O netikėti skoniai, pavyzdžiui, bananų ar mangų sirupas, kavai suteiktų egzotinio kokteilio natų ir primintų karštą vasaros dieną.

Uogų sirupais taip pat galima gardinti ir karštą šokoladą, kuriam žiemos laikotarpiu neatsispiria ne tik vaikai, bet ir suaugusieji. „Mathieu Teisseire“ uogų sirupai karštam šokoladui, kaip ir kavai, suteiks daugiau šventiškumo ir malonaus skonio – su juodo šokolado kartumu puikiai dera vyšnių, spanguolių, juodųjų serbentų ar aviečių sirupai. Dar vienas įdomus ir daug kam gerai pažįstamas skonių derinys – karštas šokoladas su mėtų sirupu – šią žiemą taip pat vertas dėmesio.

Karštos kokteilių naujienos

Karštų kokteilių klasika laikomas karštas vynas yra, ko gero, labiausiai tradicinis žiemos švenčių atributas. Įprastai karštas vynas ruošiamas su prieskoniais – cinamonu, kardamonu, gvazdikėliais, apelsinų žievelėmis bei imbieru. Vis dėlto prie kaitinamo vyno itin tinka ir uogų skoniai, tad vietoj dažniausiai naudojamų razinų ar dygliuotųjų ožerškių (goji) uogų „Mathieu Teisseire“ šiemet siūlo išbandyti ir saldesnių uogų sirupus, puikiai subalansuojančius vyno taninus.

Sirupus galima pasitelkti ir ruošiant karštą viskio kokteilį „Hot toddy“ – tiesiog vietoj medaus ir citrinų sulčių tinka naudoti medaus ir citrinų, o norint daugiau gaivumo – žaliųjų citrinų sirupus.

Turint omenyje, kad „Mathieu Teisseire“ sirupai pasižymi vadinamuoju „tikru skoniu“, nes jų gamybai naudojamas itin tyras vanduo, išgaunamas iš Aukštųjų Alpių slėnių, ir itin aukštos kokybės vaisiai ir uogos, jie puikiai tiks bet kuriam kokteilio receptui vietoj įprastų ingredientų. Juo labiau, kad vaisių sirupus gali sudaryti net iki 64 proc. natūralių sulčių! Itin sodraus skonio sirupai, tokie kaip meduolinių sausainių, imbiero ar cinamono, taip pat tiks karštam sviestuotam romui bei viskio punšui pagardinti. Iš įdomesnių variantų – „Mathieu Teisseire“ siūlomas Okinavos juodojo cukraus sirupas, pasižymintis salyklo, dūmo ir cukranendrių cukraus aromatu, jis puikiai dera tiek su šaltais, tiek su karštais gėrimais ar kokteliais.

Ruošiant kokteilius su ledu šią žiemą taip pat karaliauja uogų skoniai – šaltuoju metų laiku puikiai dera tradiciniai spanguolių, juodųjų serbentų bei apelsinų sirupai.

Kad pamėgti kokteiliai suskambėtų naujai, šį sezoną siūloma skirti daugiau dėmesio jų papuošimui – naudoti ne tik šviežias uogas ar citrusinių vaisių skilteles, bet ir ledukus su žalumynais ar šaldytų vaisių gabaliukais.

Taip pat verta kokteiliams negailėti pačių žalumynų – be įprastų rozmarinų, bazilikų ar mėtų šakelių, į kokteilių puošybą verta įtraukti ir ananasų vaisių viršūnėlės lapelius, levandų šakeles. Itin įdomiai atrodo kokteilio taurės krašteliai, papuošti spalvoto cukraus kristalais, juodųjų sezamų sėklomis ar smulkinta karamele. Kaip Teigia „Mathieu Teisseire“, šį sezoną verta eksperimentuoti ne tik su kokteilių skoniu, bet ir išvaizda.

„Mathieu Teisseire“ sirupus Lietuvoje platina UAB „Sanitex“, jų galima įsigyti „PROMO Cash & Carry“ parduotuvėse bei internetu www.epromo.lt ir www.officeday.lt.