• Facebook
  • Spausdinti
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Tumblr

„Didžioji virėja“ – kultinis XX a. leidinys, parašytas E. Malachoviec, skirtas gaminančioms namuose. Šio receptų rinkinio populiarumą nulėmė didelė apimtis, daugybė nesudėtingų receptų (na, šiuolaikinė   šeimininkė šiuo klausimu diskutuotų) bei praktinių patarimų. Šiandien „Didžioji virėja“ yra gana sunkiai prieinama receptų knyga, o patys receptai sunkiai pritaikomi nūdienos virtuvėje. Vis dėlto, esu tikra, kad nemaža dalis patarimų gali būti naudingi ar bent jau praplečiantys akiratį apie praėjusio šimtmečio valgymo įpročius. Šiandien kviečiu akimis permesti įdomesnius „Didžiosios virėjos“  košių receptus.

  1. Manos kruopų košė kitaip

Užvirinti 2 bonkas pieno, įberti ¾ stiklines kruopų išmaišyti, pavirinti 5 ar 10 min. įdėti pusę sv. graikiškų riešutų, sugrūstų su puse stiklinės cukraus; gerai išmaišyti, pastatyti į krosnelę. Kai užsidės plutelė, ant jos užpilti pusę puoduko cukraus ir vėl pastatyti į karštą krosnelę, kad cukrus paraustų.

  1. Gurjevo košė su riešutais ir uogiene

Paimti 1 sv. graikiškų ar prastų riešutų ir 10 št. karč. migdolų, kuriuos užplikius nulupti odelę, sugrūsti.

6 stiklines pieno pastatyti prieš žarijas, kiekvieną kartą nuimti paraudusią plutelę į lėkštę. Kai tų plutelių susirinks visa lėkštė, į likusį pieną įberti 1/3 stikl. manos. Maišyti, išvirti skystą košikę. Į karštą košę dėti sugrūstus riešutus ir pusę stikl. cukraus. Sudėti į pusdubenį, perdedant nuimtomis nuo pieno plutelėmis, pabarstyti cukrum ir sausainiais. Pastatyti į krosnelę, kad užkeptų. Paduodant apdėti uogiene.

  1. Ryžiai užkepti arbūze

Paimti nedidelį arbūzą, nupjauti viršų, išimti viską iš vidurio ir išskusti šonus, kad liktų tiktai per pirštą storumo.

Išvirti 1 stiklinę ryžių ir sumaišyti su puse išimtos arbūzo mėsos, pridėti stiklinę grietinės, 2 šaukštus sviesto, šaukščiuką cinamono, 2 šaukštus cukraus, 1 stiklinę razinkų, 5 trynius. Viską gerai išmaišius, pridėti 5 baltymų plutelę. Išmaišius sudėti į arbūzo vidurį, uždengti. Pastatyti valandai į krosnelę.

  1. Paįvairinta tiršta grikinė košė

Persijoti 1 sv. kruopų, supilti į puodą, kad užimtų tik pusę, įdėti šaukščiuką druskos, 2 šaukštus sviesto, užpilti verdančiu vandeniu, kad tik apsemtų. Dėti: 2 kietai išvirtus sukapotus kiaušinius, ¼ sv. kaulų smegenų ir ½ sv. keptos supjaustytos veršienos; viską gerai išmaišyti, pastatyti į krosnelę kelioms valandoms.

  1. Ryžių kotletai su šokoladiniu padažu

Ryžius išvirti, įdėti šaukščiuką sviesto, šaukštą cukraus ir vanilės. Visa tai dar šiltą gerai išmaišyti. Ataušinus įdėti 2 kiaušinius ir išmaišius daryti kotletus, pavolioti miltuose, tryniuose, suplaktuose su puse šaukšto alyvos, ir sausainiuose. Kepti svieste. Paduodant užpilti šokoladiniu padažu: paimti 2 trynius, šaukštą cukraus, ištrinti iki baltumo, pridėti 2 šaukštus sutarkuoto šokolado, išmaišyti su 2 stiklinėmis šilto pieno, pastatyti ant ugnies, maišyti, kol sutirštės, bet neleisti užvirti.

  1. Avižienė su bulvėmis

Pusę stiklinės kruopų išvirti su 9 stikl. vandens. Pridėti šaukštą sviesto, druskos ir 6 nuskustas ir skrituliukais supjaustytas bulves ir išvirti.