Jei kas nors Jus pakviestų drauge pasmaližiauti desertinėje, prieš akis tikriausiai iškiltų tradicinė kokybiška kava kvepianti kavinukė, kurios lentynos gausiai nukrauta daugybė skirtingų desertų, bandelių ir pyragaičių, tiesa? Tuomet tikriausiai galite įsivaizduoti, kaip nustebome išgirdę apie visai kitokią – monokonceptinę – desertinę.Desertinę, kurioje karaliauja vienas vienintelis desertas, o čia užsukę svečiai raginimai vaišintis ne kava, o šio deserto skonių paletė atsiskleisti padedančia rūšine arbata artaure profesionalaus someljė parinkto vyno.

Kiek mažiau nei prieš pusmetį pirmą kartą duris atvėrusi „PAVLOVA Café“ – antroji kavinė Baltijos šalyse, kurioje pagal tradicinį receptą gaminami vien tik „Pavlovos“ desertai. Tokia kavinukės koncepcija franšizės teisėmis į Vilnių atkeliavo iš Talino. Iš viso čia galima rasti dešimt (o kartais ir daugiau) skirtingų šio deserto variacijų!

„Nekalčiausiu“ tituluojamas desertas

„Pavlova“ – unikalus ir legendomis apipintas baltyminis morenginis desertas, dėl savo išskirtinumo ir itin mazo kaloringumo turintis gausybę titulų ir pravardžių. „Pavlova“vadinama „balerinų“, „vasaros“ bei „nekalčiausiu“ desertu. Sklando legenda, jog daugiau nei prieš šimtą metų šis desertas buvo sukurtas saldumynus itin mėgstančiai, tačiau savokūno linijomis labai besirūpinančiai gražuolei balerinai.

Pasak kavinės „PAVLOVA Café“ bendrakūrėjos Sniežanos Daubarienės, visi čia gaminami desertai yra kepami vietoje, o gaminti juos pradedama tik gavus užsakymą,matant klientui. Pasak jos, „norint pasigardžiuoti pačia geriausia „Pavlovos“ versija, patiekti patartina kuo greičiau,kol ji vis dar tobulai traški išorėje, maloniai minkšta viduje ir atrodo efektingai – tik ką papuošta plaktos grietinėlės ir uogų karūna. Tokia „Pavlova“ gali išlikti iki 24-ių valandų.“Tačiau nuostabiausias faktas apie šiuos desertus yra tas,jog jie labai mažai kaloringi! Štai, gabalėlis „Napoleono“ turi 650 kcal, o „Pavlovos“ tortukas – apie 270 kcal, juk tai – puodelio kavos su pienu atitikmuo!

Ši desertinė – tobula vieta tiems, kas nori pasigardžiuoti unikaliais, šviežiais, gardžiais desertais, pabūti subtilioje aplinkoje bei kūrybiškai praleisti laisvalaikį

Desertas vienas , variacijų – daugybė

Skaičiuojama, jog pasaulyje egzistuoja apie 670 skirtingų „Pavlovos“ receptų! Tai viduje minkštas, išorėje traškūs baltyminis morenginis pagrindas, pagardintas becukrės plaktos grietinėlės kremu ir šviežiomis uogomis ar vaisiais. Ir nors ji turi gausybę variacijų, visas jas vienija subtilus ir harmoningas balansas tarp morengo saldumo, šviežių uogų gaivos bei šių ingredientų tekstūros.

„PAVLOVA Café“ meniu puikuojasi ne tik skirtingų skonių, bet ir skirtingų dydžių „Pavlovos“ desertai. Mažyčiai tortai skirti mėgautis vienam ar dviem asmenims, didesnis tortas – keturiems–šešiems asmenims, o tortas vainikėlis– aštuoniems. Tortai vainikėliai paprastai perkami įvairioms progoms, dažniausiai išsinešti. „Neretai svečiai išsigąsta mini tortuko dydžio: iš pažiūros atrodo tikrai didoki, tačiau jų vidus – labai purus ir tiesiog tirpsta burnoje, tad nesileiskite išgąsdinami deserto dydžio“, – sako Sniežana.

Mažyčiai tortai skirti mėgautis vienam ar dviem asmenims, didesnis tortas – keturiems–šešiems asmenims, o tortas vainikėlis – aštuoniems

Skonis kinta drauge su metų laikais

Kavinės „PAVLOVA Café“ asortimente galima rasti klasikinių bei sezoninių desertų variacijų. Pastarosios keičiasi priklausomai nuo metų laiko ir jam būdingų produktų. „Pavyzdžiui, žiemą klientus lepinome pasiflorų, šiuo metu – rabarbarų skonio „Pavlova“, netrukus ją pakeis žaliųjų citrinų, bazilikų ir žemuogių deriniu pagardinti tortukai, o rudenį skaninsime šaltalankiais“, – sezoniškumo įkvėptas desertų metamorfozes pristato Sniežana.

Skoniui išryškinti – rūšinės arbatos ir someljė parinktas vynas

Priešingai nei dauguma desertų, „Pavlova“ savo skonį geriausiai atskleidžia, kai yra ragaujama ne su kava, o su arbata. Taigi net ir didžiausiems kavos gerbėjams mėgautis šiuo desertu Sniežana pataria drauge su puodeliu arbatos. Tam, kad būtų užtikrinta šio derinio skonių harmonija, „PAVLOVA Café“ dailiuose ąsotėliuose tiekia tik kokybišką rūšinę arbatą.

„PAVLOVA Café“ meniu puikuojasi ne tik skirtingų skonių, bet ir skirtingų dydžių „Pavlovos“ desertai

Na, o jei aplinkybės leidžia pasimėgauti ir taure vyno – nedvejokite! „Pavlova“ ir putojantis vynas – visiška klasika, tačiau morengo saldumui subalansuoti puikiai tinka ir porto vynas bei legendinis sauternes, kuriuos specialiai prie mūsų gaminamų desertų priderino profesionalus someljė“,– neslėpdama susižavėjimo šiais deriniais pasakoja Sniežana.

Fotogeniškas desertas subtilioje aplinkoje

Desertinę jau spėjo pamėgti ne tik smaližiai bei jaukių kavinukių mėgėjai, bet ir žmonės, neabejingi dailiam savo instagramo tinkleliui. Instagrameriams čia – tikras rojus: nepaprastai išvaizdūs ir fotogeniški desertai, dailiuose induose tiekiamos rūšinės arbatos bei subtilus desertinės interjeras kuria dvigubą malonumą – visu tuo galima mėgautis bei šias malonumo akimirkas užfiksavus dalintis jomis socialiniuose tinkluose.

„PAVLOVA Café“ kolektyvo tikslas – kurti vietą, kur visada skanu, jauku ir gera

Pasak desertinės vadovės, „PAVLOVA Café“ kolektyvo tikslas – kurti vietą, kur visada skanu, jauku ir gera. „Mūsų profesionalūs konditeriai gamina desertus, kuriuose harmoningai dera skonis, grožis ir kokybė. Kiekvienam pas mus užsukusiam lankytojui norime suteikti mažytę šventę, tad kavinukės aplinką, asortimentą ir komandą rinkome atsižvelgdami į šią misiją“, – desertinės idėja dalinasi Sniežana.

Šeimos verslo kūrybiškumas: nuo konditerijos pamokėlės iki popietės arbatėlės 

„PAVLOVA Café“ – šeimos verslas, tad labai didelė tikimybė, kad čia užsukę už prekystalio pamatysite ir pačius desertinės šeimininkus. Jie labai malonūs ir kūrybiški žmonės. Kūrybiškumą atspindi ne tik kasdienė desertinės veikla, bet ir joje organizuojami renginiai.

Priešingai nei dauguma desertų, „Pavlova“ savo skonį geriausiai atskleidžia, kai yra ragaujama ne su kava, o su arbata

Savaitgaliais čia vyksta popietės arbatėlės, kurių metulankytojai kviečiami pasimėgauti rūšinėmis arbatomis, patiekiamomis drauge su sumuštinukais ar „Pavlova“.Neseniai kavinėje vyko „Art-terapijos“ renginys – dalyviai mėgavosi gėrimais, skanėstais bei patys kūrė meno šedevrus. Be to, kartkartėmis desertinė organizuoja konditerijos pamokėlės, per kurias galima susikurti savitą „Pavlovos“variaciją ir sužinoti visas šio deserto gamybos subtilybes! Prireikus tokį renginį Sniežana sako galinti organizuoti gimtadieniui, mergvakariui ar bet kokia kita proga.

Ši desertinė – tobula vieta tiems, kas nori pasigardžiuoti unikaliais, šviežiais, gardžiais desertais, pabūti subtilioje aplinkoje, kūrybiškai praleisti laisvalaikį bei leisti savimi pasirūpinti paslaugiam ir labai šiltai bendraujančiam personalui.

Daugiau informacijos – www.pavlova.lt.

©Žurnalas „Geras Skonis“