
Daugiausiai Lietuvos restoranų veikia Vilniuje ir Kaune, tačiau „Gero skonio“ klubas gurmanus kviečia nepaliauti smalsauti ir keliauti. Atrasti naujas vietas, įvertinti virtuvės talentus, megzti naujas pažintis bei sužinoti gastronomijos pasaulio naujienas. Kovo 27-ąją, ketvirtadienį, klubo kelionių maršrutas nuvingiavo į Panevėžyje veikiantį restoraną „Vasaris“, kuriame svečiai mėgavosi naujais skoniais ir šeimininkų svetingumu.
Tokius gastronomijos entuziastų susibūrimus prieš dvidešimt penkis metus pradėjo žurnalas „Geras skonis“, inicijavęs klubo atsiradimą. Šis klubas bendraminčius kartą per mėnesį kviečia į vakarienes vis kitame šalies mieste, kiekvienai jų ruošiami unikalūs patiekalai, kurių nėra restorano meniu. Be to, ekspertai specialiai prie kiekvieno patiekalo kruopščiai derina gėrimus – nuo vyno ar alaus iki vandens.
Kaip „Gero skonio“ klubas, taip ir restoranas „Vasaris“ didžiuojasi ilga istorija ir svečių lojalumu. „Vasario“ vardas žinomas nuo pat 1992-ųjų, o dabar po vienu stogu veikia restoranas, konferencijų centras bei prekybos centras. „Tarsi namie gaminta“ – šį svečių ir pirkėjų pagyrimą „Vasario“ komanda bene labiausiai vertina.
Pagyrų „Vasario“ jaukumui ir restorano gamybos vadovės Nijolės Talijūnienės kartu su komanda sukurtiems patiekalams nestigo ir ketvirtadienio vakarienėje. O kuris patiekalo ir gėrimo duetas patiko labiausiai, vakarieniautojai nulėmė atiduodami balsus už savo favoritus internetiniame puslapyje Skonis.lt.
Jau ne pirmąsyk „Gero skonio“ klube maistas derintas ne tik su vynu, bet ir mineraliniu vandeniu “Akvilė”. Anot jį pristatančios bendrovės „Birštono mineraliniai vandenys ir Ko“ prekės ženklo vadovės Julijos Trumpickaitės, dėmesys vandeniui restoranuose auga, po truputį atsiranda ir vandens meniu. Pavyzdžiui, negazuotas mineralinis vanduo „Akvilė“ – mažos mineralizacijos, lengvo skonio – puikiai dera su sodriu raudonu vynu ar kava. O štai švelniai gazuota “Akvilė”, kurios burbuliukai lengvi, ypač tinka su vaisiniais gėrimais. „O užvis nuostabiausia, jog šis mineralinis vanduo ypatingai švarus, jis tikra mūsų šalies vertybė”, – akcentavo J. Trumpickaitė.
„Vasaryje“ virtuvės komandos ruoštus patiekalus lydėjo ne tik vanduo, bet ir vynas. Jį parinko „Kalnapilio-Tauro grupės“ komanda. Šios įmonės HORECA skyriaus vadovas Vaidotas Adamaitis atskleidė, jog vynas bendrovės produktų krepšelyje atsirado kaip natūralus plėtros žingsnis, siekiant pasiūlyti platesnį gėrimų asortimentą ir patenkinti įvairių skonių mėgėjus. „Mūsų vynai išsiskiria aukšta kokybe, kurią užtikrina kruopščiai atrinkti partneriai – vyndariai“, – sakė V. Adamaitis. Anot jo, visus grupės pristatomus vynus vienija subalansuotas skonis, aromatingumas ir puikios derinimo su įvairiais patiekalais galimybės. Šias galimybes puikiai pademonstravo vyno someljė Miglė Guzdenė, derinusi gėrimus prie ypatingų mėsos ir vegetariškų patiekalų.
Mėsos patiekalai tąvakar buvo paruošti iš klubo partnerės „Baltic Larus“ tiektos produkcijos – šįsyk virtuvės komanda žaidė su triušiena bei antiena, tačiau bendrovės krepšelyje taip pat yra ir kokybiška jautiena. Ši įmonė dirba ne tik su restoranais, mažmeninėje prekyboje galima rasti dviejų jos valdomų prekės ženklų – „Lapino puota“ ir „Kitchen Me“ – produkcijos. Apie tai, kuo ypatinga „Baltic Larus“ tiekiama mėsa svečiams pasakojo įmonės rinkodaros direktorė Rūta Burdzilauskaitė.
Namų vartotojams ir profesionaliems virtuvės šefams skirta taip pat ir veganiškų produktų „Garden Gourmet“ linija. Ji aktuali ne tik veganiškai besimaitinantiems žmonėms, bet ir tiems, kas mėsos neatsisako, bet nori jos valgyti šiek tiek mažiau. Ši valgytojų grupė paprastai įvardijama kaip fleksitarai. Inovatyvius produktus Lietuvos rinkoje pristato bendrovė „Nestle Professional“, kurią vakarienės metu atstovavo įmonės komercijos vadovas Ramūnas Dargužas.
Ką gi skanaus ir įdomaus restorano virtuvės komandai pavyko sukurti? Džiaugsmo akims ir skonio receptoriams išties netrūko. Kaip ir iššūkio išrinkti geriausią patiekalo ir gėrimo derinį.
Vakarienė startavo nuo antienos ir triušienos terino, lydėto iš įvairių vaisių paruoštų priedų. Būtent šis starterio ir rožinio vyno derinys, kaip paaiškėjo vakarienei finišuojant, tapo svečių favoritu! Nedaug nuo minėtojo derinio atsiliko sidabro laimėtojas – burokėlių falafeliai jogurto glėbyje, papildyti puikiai subalansuotu, lengvu vynu iš riesling rūšies vynuogių. Antienos krūtinėlė, ruošta pagrindiniam patiekalui, kartu su raudonu vynu iš Sicilijos „nuskynė“ trečiają vietą. O vakarienę „Vasaryje“ saldžiomis natomis užbaigė desertas, kuris nuskraidino į Prancūziją – Choux pyragaitis su lazdyno riešutų ir juodojo šokolado kremu bei karamele.
Panevėžyje gurmaniška vakarienė prasidėjo saulei dar nenusileidus, tik ilgainiui ėmė telktis sutemos. „Gero skonio“ klubas keliauja į šiltąjį sezoną, kai galima mėgautis ne tik jaukiomis restoranų vidaus erdvėmis bet ir terasomis, stogo barais, kur smagu mėgautis atviru dangumi.