Po trejų metų pertraukos Lietuvoje vėl startuoja „30 geriausių restoranų“ reitingas.  Jį organizuoja Gero maisto akademija kartu su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija ir žurnalu „Geras skonis“.

„Prieš trejus metus mūsų planus rengti penktąjį „30 geriausių restoranų“ reitingą sustabdė Covid pandemija, sujaukusi restoranų darbą ir atnešusi daug sumaišties. Po dvejų metų, kai Covid ėjo į pabaigą ir restoranų sektorius ėmė atsigauti, mus visus sukrėtė Ukrainoje Rusijos pradėtas karas, tad rinkimus dar kartą nukėlėme. Šiemet matome, kad maitinimo rinka vėl grįžo prie įprasto darbo, toliau vystosi restoranų kultūra, atsidaro naujų savitos koncepcijos vietų, lankytojai noriai bando dar nepažintus skonius, todėl po pertraukos nutarėme atnaujinti ir „30 geriausių restoranų“ reitingą“, – sako Gero maisto akademijos įkūrėjas Linas Petrukaitis.

Panašūs restoranų vertinimai vyksta pasauliniu mastu, taip pat kai kurios šalys turi savo restoranų reitingus. Lietuvoje „30 geriausių restoranų“ rinkimai bus rengiami jau penktą kartą.

„30 geriausių restoranų“ reitingo atgimimas – svarbus žingsnis, vėl iš naujo skatinantis gastronominę kultūrą ir jos plėtrą ne tik sostinėje, bet ir mažesniuose šalies miestuose. Prieš pandemiją šie rinkimai jau buvo tapę nacionaliniu projektu, o geras tradicijas visuomet norisi atgaivinti ir puoselėti“, – sako Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė ir Gero maisto akademijos tarybos narė Evalda Šiškauskienė.

Reprezentatyviausiu restoranų gidu Lietuvoje vadinamas „30 geriausių restoranų“ sąrašas –  geriausių tų metų vietų rinkinys, kuris atspindi pokyčius ir tendencijas viešojo maitinimo sektoriuje.

„Šis reitingas svarbus ne tik patiems restoranams, jų virtuvės šefams, savininkams ar lankytojams Lietuvoje. Tai sąrašas, tampantis puikiu gidu turistams, ieškantiems gurmaniškų patyrimų mūsų šalyje ir atvykstantiems išragauti čia siūlomų skonių. Nors rinkimuose visada būna laimėtojai ir tie, kurių eilė dar neatėjo, tokie reiškiniai stipriai prisideda prie pačios restoranų kultūros puoselėjimo, viso sektoriaus bendradarbiavimo ir tinklaveikos“, – sako žurnalo „Geras Skonis“ vyr. redaktorė, Tarptautinės gastronomijos asociacijos „Chaîne des Rôtisseurs“ Lietuvos padalinio kanclerė Rasa Ščeponienė-Gurevičė

Kaip bus vertinami restoranai?

Restoranai bus vertinami atsižvelgiant į patiekiamą maistą ir gėrimus, kuriamą aplinką, aptarnavimo kultūrą ir kokybę. Didžiausias balas restoranams teks už atskleistus maisto skonius.

Linas Petrukaitis – Gero maisto akademijos įkūrėjas.

„Per trejus metus restoranų rinkoje įvyko nemažai pokyčių, daug ką pakeitė praūžusi pandemija, tad šiemet, remdamiesi tais pačiais kriterijais, kaip ir anksčiau, iš naujo sudarysime geriausiųjų trisdešimtuką, atlaikiusį nemenkus išbandymus. Balsuojančių šiemet prašysime vertinti restoranus, kurie jau veikė iki šių metų kovo 1-osios, t.y. tie, kurie buvo atidaryti po šios datos, šių metu reitinge vertinami dar nebus, kadangi veikia dar labai neseniai ir tik pradeda savo kelią, kuria savo veidą“, – sako Gero maisto akademijos įkūrėjas L.Petrukaitis.