Nuotr. autorius Robertas Daskevičius

Rugpjūčio mėnesį Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija organizavo atrankos turą į konkurso „Geriausias Lietuvos Virėjas 2022“ finalą, kurio metu paaiškėjo, kas kovos dėl Geriausio Lietuvos Virėjo titulo. Demonstruodami sukauptas gastronomines žinias ir ilgametę patirtį Lietuvos bei užsienio restoranuose, pasitelkę kruopštumą, kūrybiškumą, skirtingas gamybos technikas, siekdami geriausios skonių dermės, į finalą pateko šeši virtuvės šefai: Ignas Damanskas („Original Coffee”), Erikas Janerikas („Sveikatos kurortas“), Gediminas Kniūkšta (restoranas „Levander inn“), Edgaras Rutkauskas (restoranas „Apvalaus stalo klubas”), Andrius Vasilenka (restoranas „Siesta) ir Ernestas Žitkauskas (restoranas „Amandus“). Deja, dar trims šefams sėkmės pritrūko. Konkurso atrankai virtuvės kūrėjai ruošė kukurūzinio viščiuko filė vieno kąsnio šaltą užkandį po 8 vnt. Vertinimo komisijos nariai didžiausią dėmesį skyrė skoniui, estetikai, meistriškumui, gamybos technikų panaudojimui.

Nuotr. autorius Robertas Daskevičius

„Džiugu, kad Lietuvoje turime tiek daug talentingų, kruopščiai dirbančių, drąsių virėjų, nebijančių iššūkių dalyvauti, varžytis konkursuose ir pademonstruoti savo įgūdžių. Pagrindinis dėmesys skiriamas skoniui, kuris sudaro pusę visų vertinimo taškų, taip pat svarbi technika, kruopštumas, estetiškas pateikimas, visi aštuoni vieno kąsnio užkandžiai turi būti vizualiai vienodi. Linkiu dalyviams ir toliau semtis gastronominės patirties, domėtis, tobulėti bei visokeriopos sėkmės konkurse ir tegul laimi geriausias“, – įžvalgomis dalinosi atrankos vertinimo narė, daugkartinė tarptautinių kulinarijos čempionatų dalyvė ir prizininkė Honorata Lyndo.

Konkurso „Geriausias Lietuvos virėjas 2022” finale meistrai po šešias porcijas gamins: veganišką (vegan) karštą užkandį; karštąjį patiekalą, būtinai panaudojant triušienos sudėtines dalis bei demonstruojant įvairias mėsos ruošimo technologijas; desertą, būtinai panaudojant slyvas, marcipaną ir paruošiant šokoladinį papuošimą.

Taip pat jau žinomi ir konkurso „Geriausias Lietuvos Jaunasis virėjas 2022” dalyviai: Kasparas Alkevičius (restoranas „Arrivée“), Teresė Kvašytė (restoranas „Ertlio namas“), Paulius Lenkšas (restoranas „Amandus“), Gertis Liutkevičius („Burokėlis ir krapas“), Lilija Putilovaitė (Šv. Ignaco Lojolos kolegija), Rokas Ragauskas, (restoranas „Surr“).

Konkursų metu siekiama atrasti naujus talentus bei ugdyti profesionalus, norinčius pasisemti gastronominės patirties, atskleisti meistrystę, pademonstruoti sukauptus įgūdžius ir nustebinti tarptautinę vertinimo komisiją, draugus, gurmanus bei maisto entuziastus.

Konkursinius patiekalus vertina sertifikuoti teisėjai iš Estijos, Latvijos, Švedijos, priklausantys pasaulio virtuvės šefų asociacijai (WorldChefs – The World’s Association of Chefs Societies). Dėmesys skiriamas skoniui, skoninių savybių suderinamumui, profesionaliam paruošimui, skirtingų gamybos technikų panaudojimui, moderniam šiuolaikiškam pateikimui. Taip pat vertinama švari, tvarkinga darbo vieta.

Ugdant mokinių profesinį meistriškumą, kūrybiškumą, laikantis tvarios virtuvės principų, skatinant profesijos mokytojų iniciatyvumą, organizuojamas konkursas „Geriausia komanda Zero Waste challenge 2022“. Siekiama atkreipti dėmesį į tvarios virtuvės principus, atliekų kiekio mažinimą, virėjo mąstymo keitimą, pradedant nuo jaunosios kartos. Kiekvienos profesinės mokyklos komandą sudaro 2 mokiniai ir 1 mokytojas. Dviejų mokinių komanda turi pagaminti karštą (pagrindinį) patiekalą (6 porcijas), būtinai panaudojant alpinį šalvį, demonstruojant skirtingas žuvies gamybos technologijas, taip pat panaudojant pastarnokus, morkas bei laikantis tvarios virtuvės principų. Mokytojas turi sunaudoti maksimaliai likučius, kad sukurtų vieno kąsnio užkandžius (6 vnt), suderindamas produktų skonius, atskleisdamas kūrybiškumą. Profesinių mokyklų dalyvių konkursinius patiekalus vertina tarptautinių čempionatų prizininkai ir patyrę virtuvės šefai: Aldona Gečienė, Darius Dabrovolskas, Honorata Lyndo, Jaroslav Orševski, Tomas Rimydis.

Šiais metais Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos VIII-ąjį kartą organizuojamiems gastronominiams konkursams suteiktas Vilniaus miesto savivaldybės globojamo renginio statusas.

Konkursai „Geriausias Lietuvos Jaunasis Virėjas 2022“ ir „Geriausias Lietuvos Virėjas 2022“ vyks tarptautinės parodos „Taste Vilnius HoReCa 2022“ metu, š. m. lapkričio 3 – 5 d. parodų centre „Litexpo“, Laisvės pr. 5, Vilniuje.

„Geriausias Lietuvos Jaunasis Virėjas“ ir „Geriausias Lietuvos Virėjas“ nugalėtojai:

2003 m. „Geriausi Metų Virėjai“ (I v. Aldona Gečienė ir Božena Sadovskaja),

2005 m. „Jaunieji Virėjai“ (I v. Darius Dabrovolskas ir Tomas Rimydis),

2008 m. „Geriausias Lietuvos Virėjas“ (I v. Vytautas Samavičius),

2009 m. „Geriausias Jaunasis Virėjas“ (I v. Remigijus Januška),

2010 m. „Geriausias Lietuvos Virėjas“ (I v. Deivydas Praspaliauskas),

2011 m. „Geriausias Lietuvos Jaunasis Virėjas“ (I v. Natas Beriozovas),

2012 m. „Geriausias Lietuvos Virėjas“ (I v. Justinas Misius),

2014 m. „Geriausias Lietuvos Jaunasis Virėjas“ (I v. Pavel Koncejalov),

2014 m. „Geriausias Lietuvos Virėjas“ (I v. Deivydas Praspaliauskas),

2016 m. „Geriausias Lietuvos Jaunasis Virėjas“ (I v. Ignas Višinskas),

2016 m. „Geriausias Lietuvos Virėjas“ (I v. Jevgenij Volkov),

2018 m. „Geriausias Lietuvos Jaunasis Virėjas“ (I v. Jonita Šeščilaitė),

2018 m. „Geriausias Lietuvos Virėjas“ (I v. Justinas Misius).

 

***

 

Daugiau informacijos,

Jūratė Mikalkėnienė

LVVKA vykdomoji direktorė

Mob. +370 615 67405

El. paštas vadybininke@lrvvk.lt

http://www.lvvk.lt